János Eifert - Photographer

Hadd szóljon! – Tízezrek tüntettek a Klubrádióért és a sajtószabadságért Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél, 2012. január 22. 15:00

Tüntetés a Klubrádióért (MTI Fotó, Szigetváry Zsolt) Klubrádió demonstráció (MTI Fotó, Szigetváry Zsolt)

Hadd szóljon! – Tízezrek tüntettek a Klubrádióért és a sajtószabadságért Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél, 2012. január 22.

A szólás szabadságáért és a Klubrádióért demonstráltak több ezren vasárnap Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél. A megmozdulás felszólalói úgy vélték, jelenleg Magyarországon veszélyben van a szólás- és sajtószabadság. A tüntetésen felszólalt mások mellett Bolgár György és Pikó András, a rádió műsorvezetői, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója, Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, valamint Závada Pál író és Bródy János zenész.

Bolgár György (Fotó: Tuba Zoltán, Origo) Bródy János, Arató András (Fotó: Tuba Zoltán, Origo) Berecz Valter-Nagy Navarro Balázs

Fotók: MTI Fotó, Szigetváry Zsolt; Tuba Zoltán, Origo; Piroslap.blog.hu

 

 Závada Pál: Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni

A Klubrádió például szolgálhat mindenkinek, amikor azt ígéri, hogy akár frekvencia nélkül is szólni fog – hangoztatta Závada Pál író, aki szerint merni kell megszólalni és megszerveződni. Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni és elhallgattatni magunkat, ha csorbítják is jogainkat, ha kaotikusan kormányoznak is, ha eszközeinkre és lehetőségeinkre ráteszik is kezüket, merjünk megszólani és megszerveződni.

Klub-Rádió-csend pressefreiheit  Egyre többen látják, hogy súlyosan sérülnek szabadságjogaink – mondta. Amikor a Klubrádiót megfosztják frekvenciájától, akkor a sajtószabadságot csorbítják durván. Amikor azt hazudják, hogy a Klubrádió pályázata nem ért annyit, mint a nyertesé, akkor az ember puszta tájékozódásának elemi jogát is sértik, hisz’ közszolgálatinak is inkább a Klubrádiót kell tekinteni, nem pedig a kormány hangszórójává züllött MR1-et, vagy a kormányellenes tüntetést tüntetők nélkül mutogató MTV-t.

Emlékeztetett, gyermekkorában hazugládának hívták a rádiót, és nem szeretné, ha ez a szellem térne vissza. Miféle sajtószabadság az, ahol a központi hatósági hírgyár, mint egy sajtóbüntetési végrehajtási szerv sújthat le saját konkurenseire, és ahol törvénybe vannak iktatva a sajtószabadság megtiprásának további, eddig még nem alkalmazott módszerei is. Miféle szólásszabadság az, ahol a közhivatalok alkalmazottai vagy például a tanárok félnek elmondani véleményüket, de még a Facebookon sem mernek like-olni vagy kommentelni, mert féltik állásukat? Miféle gyülekezési szabadság az, amelyiket kénye kedvére korlátozhat a hatalmi arrogancia, és csak magának ad ki területfoglalási engedélyt? – tette fel a kérdéseket sorra az író. Felhívta a figyelmet, hogy csak átmenetileg vehetik el a Klubrádió frekvenciáját és átmenetileg csorbíthatják meg a sajtó szabadságát és bonthatják meg a demokrácia fundamentumait és számolhatják fel a köztársaság és a jogállam értékeit és intézményeit.

Addig is, amíg újra helyre nem áll minden, addig is, szóljon a Klubrádió, frekvencia nélkül is, így vagy úgy – hangoztatta Závada Pál. (klubradio.hu)

Klubradió tiltakozás (Fotó: Piroslap.blog.hu)