János Eifert - Photographer

KULTIKON – a gondolat ereje. Új kulturális műsor a Duna TV-ben, amelyben a KÉPÍRÁS – FOTÓAKADÉMIA c. könyvemet is bemutatják. Duna TV, 2012. április 17. 21:45, április 18. 7:25, Duna World április 17. 22:00

KULTIKON – a gondolat ereje. Új kulturális műsor a Duna TV-ben, amelyben a KÉPÍRÁS – FOTÓAKADÉMIA c. könyvemet is bemutatják. Duna TV, 2012. április 17. 21:45, április 18. 7:25, Duna World április 17. 22:00. A KULTIKON 2012. április 17-i adásának témái: A Titanic-legenda – emlékezés a katasztrófa magyar hősére; Mátyás király szülővárosa – Kolozsvár-kultusz és Kolozsvár-jelen; A fotográfia jelene – képírás Eifert János szemével; Godot-ra várva – MU Színház és a Szputnyik hajózási Társaság módjára.

Eifert János bemutatja KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA c. könyvét (Duna TV, Kultikon) Eifert János és Mátyus Kati a KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA c. könyvről beszélgetnek (Duna TV, Kultikon) Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA  (Kossuth Kiadó)

Mátyus Kati műsorvezető felkonferál: „Tánc-akt-természet – ez a három fogalom jut azonnal eszébe Eifert János nevéről a fotóművészet ismerőinek. Eddig. Most árnyalja a képet, frissen megjelent, hiánypótló könyve autodidakta fotósokat és profi szakembert avat be a fényképezés elméletébe és gyakorlatába, emellett a fotóművészet kedvelőinek is különleges évezetet nyújt. Mindjárt megbeszéljük, hogyan – előbb azonban vessünk egy pillantást a képeire – és idézzük Eifert János szavait”

Eifert János és Mátyus Kati a KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA c. könyvről beszélgetnek (Duna TV, Kultikon) 070-071.o.KÉPÍRÁS CRW_2053

Idézet egy korábbi interjúból, amit most beolvasnak: „Hódmezővásárhelyen indult az életem, azóta elég sok élmény van már mögöttem. Az, hogy a világ 44 országban jártam, jelzi a kíváncsiságomat – vallom, hogy a tudomány, a művészet és a hit segít megismerni a világot, én a művészetet választottam. De dolgozom fotóriporterként, emellett az esküvőtől az ételfotón át a tablóképig sok mindent csináltam és csinálok ma is. Ezek a munkák sokat segítnek a kreatív fotográfiában – az ember élményeket szerez, azok pedig beépülnek a képeibe. Két határozott irány van az életemben: egyrészt a megörökítés, a fényképezés tárgyilagossága, egyfajta dokumentarista őszinteség, ugyanakkor egy új világ teremtése. Utóbbi nem mond ellent a világ megismerésének, csak egy másik módja annak – az ember azért teremt a meglévőből egy új világot, hogy a második, harmadik réteget is tudjon mutatni a befogadónak. A befogadó élménye pedig fontos, mert minden gondolat hiteltelenné válik, ha nem érződik mögötte a szenvedély, a képzelet, az a fajta vizuális élmény, ami nélkül egy kép legtöbbször csak unalmas és tárgyszerű lehet.”

Eifert János és Mátyus Kati műsorvezető (Duna TV, KULTIKON) 2012.04.17-Duna-TV-Kultikon Mátyus Kati műsorvezető (Duna TV, KULTIKON) Photo: Eifert János

Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA (Kossuth Kiadó), 68-69.o. 082-083.o.KÉPÍRÁS 004-005.o.KÉPÍRÁS

Mátyus Kati: „Egy interjúból idéztünk az imént, amelynek az a címe: „Tudni kell felrúgni a szabályokat”. Hogyan? Könyvének címe: KÉPÍRÁS. Kinek szól? Amatőröknek vagy profiknak? Mit lehet kiolvasni egy képből? Milyen stílusok vannak a fotóművészetben? Egyáltalán: a techniaki szinten túl mit lehet tanítani? Mutassa meg, hogyan lehet szavakkal leírni ebből vagy abból a képből technikát! A fotográfia hagyományosan nagyon erős magyar művészeti ág volt – az is maradt?” És én válaszolok, néha zavarba is jövök, mert nehezen tudom kimondani, hogy a fényképezéshez – a technikai és esztétikai ismeretek, szabályok megtanulásán túl – az isteni szikra is szükséges. Vagyis, a tehetség nem nélkülözhető!

Stábmegbeszélés a forgatás előtt (Duna TV, Kultikon) 2012.04.17-Duna-TV-Kultikon-06

A műsorban közreműködtek: Balázs Attila költő, műfordító; Dr. Balogh Tamás; Demény Péter író, szerkesztő; Eifert János fotóművész, a Képírás – Fotóakadémia c. könyv szerzője; Faludi György író, költő (korábbi felvételről); Horváth Viktor író; Józsa Márta író, szerkesztő; Kenéz Ferenc költő; Orbán János Dénes költő, prózaíró; Szabó Tibor Benjámin kritikus; Székely Rozi színművész; Szőcs Géza író, kulturáért felelős államtitkár és mások.

Szerkesztő: Józsa Márta, műsorvezető: Mátyus Kati, felelős szerkesztő: Mészáros Katalin, főszerkesztő: Rockenbauer Zoltán, stúdióasszisztensek: Anna G. Margit és Zvoda Judit, produkciós vezető: Gálfi Melinda, gyártásvezető: Vajkai Ervin, rögzítésvezető: Dékány János, képvágó: Várhegyi György, hangmérnökök: Barna Zsolt és Benedek Gábor, vezető operatőr: Halla József H.S.C., kameramanok: Fábián Márton, Garai Szabolcs, Kis Attila, Kiss Márton és Rácz Gábor, grafika: Gábor Samu, fővilágosító: Czakó György, felvételvezető: Pap Magdolna.

2012.04.17-Duna-TV-Kultikon-04

Eifert János felvételei az adás rögzítésekor, a “képernyőfelvételek” pedig a korábbi adások visszajátszásakor készültek: http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=728610&pid=1034299