János Eifert - Photographer

Előadásom és könyvbemutatóm a Bakony Fotóklubban, Veszprém, 2012. május 16. 17:00

Előadásom és könyvbemutatóm a Bakony Fotóklubban, Veszprém, 2012. május 16.  17:00

Láng Tibor művészeti vezető és Mátyus Károly klubvezető hívott meg, hogy tartsak előadást és mutassam be a Képírás – Fotóakadémia c. könyvemet a Bakony Fotóklub tagjainak. A Városi Művelődési Központban (8200 Veszprém, Dózsa Gy. út 2.) található a klub „székhelye”, előadásomra szép számmal eljöttek a tagok. Néhány digirámát (Bemutatkozás, Labirintus, Anyám kertje, Szem-kontakt, Másképp) vetítettem, képekről, munkámról, kiállításokról esett szó. úgy éreztem, a könyvemnek is szép sikere volt. Utczár Gábor, Forintos Imre, Novák László, Taál István, Holló Zsuzsa, Baumann Béla, Láng Győző, Láng Tibor és Mátyus Károly részére dedikáltam is egy-egy kötetet.

Bakony-Fotóklub-előadásom-hallgatósága

Bakony-Fotóklub-Eifert-János-Láng-Tibor Bakony-Fotóklub-Novák-László Bakony-Fotóklub-Mátyus-Károly-és-Eifert-János Bakony-Fotóklub_006

Mátyus Károly klubvezető mondja: A Bakony Fotóklub 1961-ben alakult. 12 fotó amatőr úgy érezte, hogy egymást segítve, egymástól tanulva többre jutnak. A kezdeti sikerek után a taglétszám folyamatosan nőtt, mára azonban többször cserélődött. Az alapítók közül heten még élnek, ketten aktív alkotók. A jelenlegi 48 tagból 25 fő az alkotó fotós (egy aranydiplomás-életműdíjas, egy ezüstdiplomás és három diplomás fotóművész) 20 fő pedig pártoló tagként vesz részt a klub munkájában. A klub a Városi Művelődési Központ támogatásával működik, legfőbb feladatának a vizuális kultúrán belül a fotográfia népszerűsítését tekinti. Ennek érdekében együttműködik a Veszprém Megyei Önkormányzat Megyei Közművelődési Intézetével, a megyén belül működő városi és községi művelődési otthonokkal.

A Bakony Fotóklub alapítója a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak, mely a Dunántúl nyolc megyéjének fotósait fogja össze. 2004-ben, hazánk Európai Unióhoz csatlakozásának évében megalapították a Közép-Dunántúli Régióban élő és alkotó fotográfusok számára a Királyi Régió Fotóbiennálét. Rendszeresen szerveznek szerzői esteket. 2003 óta saját fotógalériával is rendelkeznek, ahol havonta más-más szerző mutatkozik be. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár olvasótermében bemutatott „Hónap Fotója” a legsikeresebb alkotóknak és alkotásoknak ad szereplési lehetőséget. A klub tagjai évenként egy-egy témát közösen dolgoznak fel. Minden szerző szabadon alkothat saját érdeklődési köre, felkészültsége szerint.

A kollektíva számtalan egyéni- és kollekciódíjat nyert országos és nemzetközi pályázatokon. Bemutatkoztak Írországban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Németországban, Lengyelországban és Romániában.

A fotós sikereken túl a klub elnyerte Veszprém Megye Plakettjét, Veszprém Megyei Jogú Város Pro Meritis díjának arany fokozatát és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének Plakettjét. 2007-ben „Az év fotóművészeti Alkotócsoportja” címet a Bakony Fotóklubnak ítélték alkotó, nevelő munkájáért és a közművelődésben betöltött szerepéért.

További sikereik forrását azokban a fiatalokban látják, akik idősebb társaik segítségével tovább öregbítik a klub és a magyar fotográfia hírnevét.