János Eifert - Photographer

Nézni, látni, láttatni – Eifert János könyvbemutató. Vásárhelyi Hírek, 2012. május 16.

Vásárhelyi-Hírek, 2012.05.16.http://www.vasarhelyihirek.hu/nezni_latni_lattatni_-_eifert_janos_konyvbemutato

Nézni, látni, láttatni – Eifert János könyvbemutató

„E bonyolultnak tűnő rendszer középpontjában – a fényképezőgép keresőjéből legalábbis úgy tűnik – mindig az ember áll, még akkor is, ha ő maga éppen nem látható.” Talán ez lehet Eifert János fotóművész az Emlékpontban május 15-én tartott közönségtalálkozójának, vagy ha úgy tetszik könyvbemutatójának az esszenciája.

Egy olyan könyvét hozta haza, szülővárosába Hódmezővásárhelyre, amelyből a fényképezés legnemesebb hagyományait ismerhetjük meg. Tankönyvszerű ám mégis több annál, ugyanis nemcsak az iskolai, hanem az autodidakta formában tanulókat is beavatja a fényképezés elméletébe és gyakorlatába, hogy a ,,képírás-képolvasás” gondolkodást és kreativitást igénylő ,,nyelvezetét” magas szinten elsajátíthassák. 40 év tapasztalata sugárzik át a könyv lapjain.

Eifert János a Vásárhelyi Híreknek elmondta, igyekezett enciklopédiaszerű formában összeállítani a fényképezés ismeretanyagát. Mint mondta, mindenképpen hiánypótlónak tekinthető, hiszen például a portréfényképezésről 30 éve jelent meg utoljára könyv.

Eifert János fotóművész Képírás – Fotóakadémia című könyvében mindezt úgy írja le, hogy az elmélet és a gyakorlat kreatív formában kapcsolódjon össze. A kötet bemutatja az analóg- és digitális fotózást, a képfeldolgozást, a képalakítást, a nyomtatást, a nagyítást, az utómunkálatokat, de szó esik benne az önmegvalósítás lehetőségeiről, a képek közzétételéről, a publikációról, a jogi ismeretekről, a szerzői jogokról, s az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókról is. A kötetben pedig tanítványai, kollégái és saját képei illusztrálják a mozdulatlanná váló pillanat művészetének minden ismérvét.

A könyvet lapozva, a képeket nézve pedig sóhajtozhatunk: „ha én így tudnék fotózni…!”

Szerkesztőségünkön keresztül Eifert János által dedikált kötetéhez lehet hozzájutni, emailben történő előjegyzéssel. (posta@vasarhelyihirek.hu)