János Eifert - Photographer

Gustav Klimt éve Bécsben. A leghíresebb osztrák festő valamennyi korszakát bemutató kiállítás sorozat az idei „sláger” valamennyi bécsi múzeumban. Klimt: Up Close and Personal / Klimt Persönlich, Leopold Museum, Wien, Ausztria, 2012. május 9.

Wien-Gustav-Klimt-A-csók

Gustav Klimt éve Bécsben. A leghíresebb osztrák festő valamennyi korszakát bemutató kiállítás sorozat az idei „sláger” valamennyi bécsi múzeumban. Klimt: Up Close and Personal / Klimt Persönlich, Leopold Museum, Wien, Ausztria, 2012. május 9.

Gustav Klimt (1862-1912) zseniális festő és az 1900 körüli modern művészet úttörője volt. Élete legnagyobb részét Bécsben töltötte. Legismertebb festménye, „A csók” a bécsi Belvedere palotában tekinthető meg. Ez a „csók” megváltoztatta a világot. Ez a festmény, valamint Gustav Klimt maga, jelképei koruk irányadó művészeti irányzatának, a bécsi modernizmusnak. 2012-ben Bécsben Klimtnek több műve csodálható meg, mint eddig bármikor.

Gustav Klimt valamennyi korszakát bemutató kiállítás sorozat idén nyáron valamennyi bécsi múzeumban.

Idén, 2012. július 14-én ünnepli a leghíresebb osztrák festő, Gustav Klimt 150. születésnapját. Gustav Klimt nem mindennapi születésnapját az osztrák főváros egy kiállítás sorozattal koronázza meg.

A festőművészt a középpontba állító kiállítások mellett az Albertina múzeumban Gustav Klimt grafikái, míg a Belvedere múzeumban leghíresebb képei láthatók. A különleges kiállítások sora azonban itt még koránt sem ér véget. A MAK múzeumban a Stoclet palota Gustav Klimt által készített alaprajzát, a Néprajzi Múzeumban Emilie Flöge Gustav Klimt által megihletett különleges textiljeit, míg a Színház múzeumban (Theatermuseum) a Gustav Klimt híres botrányát megtestesítő „Nuda Veritas“ darabot láthatjuk.

Wien-Gustav-Klimt_86 Wien-Gustav-Klimt_80 Wien-Gustav-Klimt_82

A Bécsi Múzeumban látható a világ legnagyobb Gustav Klimt gyűjteménye

Gustav Klimt kora egyik legtehetségesebb festőjének számított, akit fiatal korától kezdve elhalmoztak megbízásokkal. A városi gyűjteményeknek, így 1888. óta a Bécsi Múzeumnak (Wien Museum) is kötelessége volt a Gustav Klimt alkotások gyűjtése és karbantartása. A Bécsi Múzeum jelenleg 400 Gustav Klimt rajzot, 8 olajfestményt és számos plakátot tudhat magáénak, amivel a világ legnagyobb Gustav Klimt gyűjteményének birtokosa.

A New York-i műkereskedővel Serge Sabarsky-val való 1984-es New Yorki kiállítást leszámítva, eddig még nem volt külön Gustav Klimt kiállítás, így érthető, hogy eddig csak kevesen tudtak a Bécsi Múzeum Gustav Klimt gyűjteményéről. Az idei jubileumi év pedig tökéletes alkalom arra, hogy mind a bécsiek, mind a Gustav Klimt rajongók megismerjék a művész alkotásait.

Wien-Gustav-Klimt_Mother-with-children