János Eifert - Photographer

Csendes képek. Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió kiállítása a Művelődési és Ifjúsági Házban, Szentes, 2012- június 19 – augusztus 30.

Szentes, Esztergomi Fotóklub kiállítása (Photo: Eifert János)   CSENDES KÉPEK.  Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió kiállításának megnyitója a Művelődési és Ifjúsági Házban, Szentes, 2012.  június 19. (Till Panni, Nagy István és Eifert János felvételei)

2012.06.19-Szentes,-Esztergomi-Fotóklub-kiállítása-02 2012.06.19-Szentes-Till-Panni-felvétele Radócz-Balázs és Eifert-János

  2012.06.19-Szentes,-Esztergomi-Fotóklub-kiállítása-03 

Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió alkotói Szentesen, a Művelődési és Ifjúsági Házban (Tóth I. u. 10–14.) Csendes képek címmel mutatták be kiállításukat. A kiállító művészek: Balla András, Galyasi Géza Attila, Hizsnyán Péter, Németh László, Pölczner Péter, Radócz Balázs, Sótér József, Szekeres Dávid, Szilágyi László, Varga Gábor. A tárlatot június 19-én 18 órakor Dömötör Mihály fotóművész nyitotta meg. A tárlat augusztus 30-ig tekinthető meg.

A fotós alkotócsoport még 1968-ban alakult AZ néven félszáz fotós összefogásával. A társaság a magyar amatőrfotós mozgalom egyik megreformálója lett. Nagyon sok nívós kiállításon szerepeltek. Hamarosan elnyerték a Népművelési Intézet, majd a Művelődési Minisztérium nívódíját, Komárom megye Művészeti Díját.

1992-től Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió néven működik a közösség. Ma a tagság összetétele rendkívül változatos, hiszen a 17 évestől a nyugdíjas korcsoportig minden korosztály képviselve van. A képkészítés technikájában is jelentősek a különbségek, a nagyformátumú síkfilmes kamerával elkészített, hagyományos labortechnikával lenagyított képeken át, a mobiltelefonnal elkészített digitális tintasugaras nyomatokig szinte minden megtalálható. A közösségben az experimentális, kreatív, intermediális alkotói felfogás a jellemző, ugyanakkor a régi mesterek, eljárások, technikák és a „mívesség” iránt is nagy tisztelettel adóznak.

A kiállítás megnyitó után az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió tagjai további alkotásaikat mutatták be az érdeklődőknek, majd a jelenlévő fotósokkal és a hódmezővásárhelyi alkotótelepről vendégként érkező fotóművészekkel egy beszélgetős estet rendeztek a fotográfia, a fotóművészet jelenéről. Dömötör Mihály bemutatta Eifert János KÉPÍRÁS – FOTÓAKADÉMIA című új könyvét, amelyből rögtön néhány példány gazdára talált. (Marton Ferenc)

2012.06.19-Eifert-János-Szabó-László