János Eifert - Photographer

A IX. Louis Armstrong Jazz Fesztivál megnyitója a Tó Hotel kertjében, Bánk, 2012. június 22.

Bánki-Jazz-Fesztivál-megnyitó, 2012.06.22. (Photo: Eifert János)

A Louis Armstrong Jazzfesztivál története 2004-ben még a Pólus Palace Classic Weekend-el összekötve kezdődött. A veterán autók szerelmeseinek és a Jazzkedvelő publikumnak a Tó Hotel támogatásával Családi Jazz-hétvégét ígért 2004 utolsó júniusi hétvégéje Bánkon.

Az első Louis Armstrong Jazzfesztivált még jó néhány követte, követi ma is, azonban ezen első alkalommal avatta fel Magyarország eddig egyetlen Louis Armstrong szobrát Joe Murányi, a legendás Satchmo magyar származású klarinétosa.

A hétvégi fesztivál fellépői a Bohém Ragtime Band, a Benkó Dixieland Band, a Four Fathers, a Jazz Steps és a Hot Jazz Band voltak, reprezentálva az akkori magyar dixie és ragtime muzsika legismertebb képviselőit.

A fesztivál adott otthont Lajsz András kitűnő Mestermixerünk Gunnies Rekord kísérletének is, amelyen 1 óra alatt 1000 szerelmes koktél elkészítését tűzte ki célul.

Képviselő Úr Bánkon  (Photo: Eifert János) Kárpáti Zoltán és Rókusfalvy Pál  (Photo: Eifert János) Scott Robinson (Photo: Eifert János) Bánki-Jazz-Fesztivál-megnyitó, Benkó Sándor, Karacsné Julika, Karacs Feri (Photo: Eifert János)

Szilágyi Tibor (középen) és Eifert András Szilveszter (Photo: Eifert János) 2012.06.23-Móger-Ildikó-Karacsné-Julika-és-lánya Eifert János felvételei

Benkó Sándor, az 55 éves Benkó Dixieland Band létrehozója és vezetője (Photo: Eifert János) Benkó-Dixieland-Band (Photo: Eifert János)

„A dzsessz olyasmi, amit a négerek találtak ki a legbensőbb gondolataik kifejezésére – nem csak rólunk és a mi szemszögünkből, hanem arról, hogy miről is szól valójában a számunkra új demokratikus élet. A fajunk méltóságát foglaltuk zenébe… megvan benne minden a rideg valóságtól a bonyolult bensőségig. Szerintem ez a legnehezebben játszható zene és ez adja leginkább vissza az egyén személyes érzelmeit a nyugati zene történetében…” (Wynton Marsalis)

Bánki-Jazz-Fesztivál-megnyitó, 2012.06.22. (Photo: Eifert János)

Képek a IX. Louis Armstrong Jazzfesztivál megnyitójáról, és az esti koncertről, a léggömbb-engedésről Joe bácsi emlékére

Szalóky Béla kornettje, háttérben a közönség a léggömbökkel (Photo: Eifert János) 2012.06.22-Scott-Robinson-és-a-léggömbös-nézők

2012.06.22-Bánk-Léggömbengedés

IX. Louis Armstrong Jazzfesztivál programja, 2012. június 22.

Programok a Bánki-tó víziszinpadán:

19:00 – Benkó Dixieland Band (H)

20:30 – Budapest Jazz Orchestra (H), vendég: Malek Andrea

22:00 – Sing’n Swing’n Sista’s: Joan Faulkner (USA), Joanne Bell (USA), Harriett Lewis (USA), és a Csík Gusztáv Trió: Csík Gusztáv (H), Reggie Johnson (CH), Doug Sides (UK)

23:30 – Jam session a Louis Armstrong szobornál a Tó Hotel kertjében, éttermében.

2012. június 23.

11:00 – Sing’n Swing’n Sista’s Gospel koncert az Evangélikus Templomban, Joan Faulkner (USA), Joanne Bell (USA), Harriet Lewis (USA), Csík Gusztáv (H) – (2653 Bánk, Hősök tere)

14.00 – Fotó workshop Eifert Jánossal a Tó Hotel különtermében, a Jazz III. teremben

14.00 – Kárpáti Zoltán Jazz Impressions című fotóalbumát dedikálja a Tó Hotel éttermében

14.30 – Salute to Joe Murányi

Filmvetítés Joe bácsiról a Tó Hotel különtermében, a Jazz I. teremben

16:00-18:00 – Ingyenes meglepetéskoncert a Tó Hotel kertjében.

Programok a Bánki-tó víziszinpadán:

19:00 – Engelbert Wrobel’s Swing Society (D)

20:30 – Hot Jazz Band (H)

22:00 – Dan Nimmer Trio (USA) Wynton Marsalis zongoristájának triója, közreműködik: Szalóky Béla, Korb Attila és Scott Robinson

23:30 – Jam session a Louis Armstrong szobornál a Tó Hotel kertjében, éttermében.

Házigazda: Rókusfalvy Pál, Scott Robinson

Örökös házigazda: Joe Murányi (1928 – 2012)