János Eifert - Photographer

Megállapodás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentáció létrehozásáról, Budapest, 2000. december 20.

Megállapodás a Jelenkori Gyűjtemény létrehozásáról, Eifert aláír Jelenkori-Fotóm-gyűt-megállapodás 2000.12.20-Monok-István-aláír

 2000.12.20-Jelenkori-Gyűjtemény-létrehozásáról-aláírás Országos-Széchényi-Könyvtár-logo Magyar-Fotóművészek-Szövetsége_logo

 

MEGÁLLAPODÁS

a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott

Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentáció létrehozásáról

 

A Magyar Fotóművészek Szövetsége és az Országos Széchényi Könyvtár,

mint Alapítók kinyilvánítják szándékukat,

hogy létrehozzák a magyar fotográfia, a hazai művelődés és kultúra új intézményét,

a Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteményt és Dokumentációt

A Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentáció célja, hogy gyűjtse, feldolgozza, megőrizze és közvetítse a jelen kor fotográfia értékeit, annak dokumentumait. Bekapcsolja azokat a “nemzet emlékezetébe”, hozzáférhetővé tegye kutatók, történészek, muzeológusok, elméleti szakemberek, és a nagyközönség számára. A művek nyilvánosságra hozatalával, széleskörű hazai és nemzetközi bemutatásával, publikációs lehetőségekkel segítse a kiemelkedő fotóművészeti, fotográfiai alkotások érvényesülését.

Tevékenységét összehangolja és együttműködik más, a fotográfia terén működő hazai és nemzetközi intézményekkel (Magyar Fotográfiai Múzeum, Mai Manó Ház, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Művelődési Intézet, Maison Europeenne de la Photographie, stb.).

A gyűjtemény gyarapítása vásárlás, illetve adományozás útján történik. A művek létrehozóik, vagy jogutódjaik kinyilvánított akaratából, szerzői jogaik tiszteletbetartásával véglegesen kerülnek a könyvtár Mikrofilm- és Fényképtárának e célra kialakított fotógyűjteményébe. A standard méretű képek – mint eredeti művek – az OSZK Mikrofilm- és Fényképtárában leltári számot kapnak, amely a nyilvántartás és a feldolgozás alapját képezi. Az OSZK filmarchívumának jelenlegi szabad kapacitása terhére teljes kiállítások letétként való elhelyezésére is lehetőség van, esetenként történő megállapodás alapján.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjaiból álló Művészeti Tanács választja ki a pályázatok, kiállítások anyagából a kortárs művészek Gyűjteménybe kerülő anyagát, tesz javaslatot művek vásárlására. A Szövetséget az elnök képviseli.

A Gyűjteménybe került művek műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelő tárolásáról az Országos Széchényi Könyvtár gondoskodik a Mikrofilm- és Fényképtár légkondicionált archívumának e célra elkülönített részében, a 1054 Budapest, Hold u. 6. sz. alatti épületében. A fényképek konzerválásáról, restaurálásáról, az ehhez szükséges anyagokról és eszközökről, továbbá a Gyűjtemény kutathatóságának biztosításáról, számítógépes feldolgozásáról az Országos Széchényi Könyvtár illetékes szakosztályai (Restauráló Osztály, Mikrofilm- és Fényképtár, Bp. Hold u. 6. ill. Budavári Palota H épület e célra kijelölt helységeiben) gondoskodnak, amennyiben erre a fedezet – a nemzeti könyvtár költségvetésén kívüli forrásból – folyamatosan rendelkezésre áll.

Az Alapítóknak törekednek arra, hogy a személyi és anyagi feltételek megteremtésével a Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentáció működése önfenntartó legyen. Az ehhez szükséges költségek előteremtésében, a támogatások megszerzésében közösen lépnek fel az a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és más intézmények felé, amely által az Alapítók biztosítják a folyamatos működést. Ennek érdekében évenként március 1-ig költségvetést kell készíteni, amelyet az Alapítók hivatalos képviselői elfogadnak.

A Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentásció tevékenységét a Szervezeti és Működési Szabályzat szerint végzi.

 

Budapest, 2000. december 20.

 

Eifert János                                       Monok István

Magyar Fotóművészek Szövetsége             Országos Széchényi Könyvtár

elnöke                                                                        főigazgatója