János Eifert - Photographer

Eifert János: KÉPÍRÁS – Fotóakadémia c. könyvének bemutatója a Kass Galériában, a Múzeumi Őszi Éjszaka programjában, Szeged, 2012. november 23. péntek, 17:00

Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs)

 Eifert János: KÉPÍRÁS – Fotóakadémia c. könyvének bemutatója a Kass Galériában, a Múzeumi Őszi Éjszaka programjában, Szeged, 2012. november 23. péntek, 17:00 – A szerzővel Dömötör Mihály fotóművész beszélget

Dömötör Mihály bemutatja a könyvet, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs) Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs) Ajándék könyv a legfiatalabb résztvevőnek (Photo: B. Nagy Balázs)

Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs) Eifert digirámákat is vetít (Photo: BNagy Balázs)

Eifert: KÉPÍRÁS könyvbemutató, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs)

Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs) Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs) Dobóczky Zsolt kedvesével (Photo: BNagy Balázs) Eifert: KÉPÍRÁS könyvbemutató, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs)

Dömötör Mihály fiával (Photo: BNagy Balázs) Kass-Galéria, a legfiatalabb résztvevő  (Photo: B. Nagy Balázs) Eifert: KÉPÍRÁS könyvbemutató, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs) Dusha Béla a könyvbemutatón, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs) 

B  Nagy Balázs felvételei

2012.11.23-muzeumi-oszi-ejszaka-1

Az előzetesből:

“Változatos programokkal várja az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeum pénteken, az idei múzeumi őszi éjszakán, az ekkor megnyíló, Megmentett örökségünk című kiállításon egy honfoglalás kori ezüst ékszert is bemutatnak, amelyre egy internetes aukciós portálon bukkantak a közgyűjtemény munkatársai.

Szatmári Csilla muzeológus a programokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy pénteken este 6-tól a Kultúrpalota szinte valamennyi kiállításán tárlatvezetők kalauzolják az érdeklődőket.

A december 16-ig látható Munkácsy-kiállításon a tárlatvezetések mellett egy új festményt is bemutatnak: Békéscsabáról érkezik A kis Jeanne című alkotás, amelyet 2007-ben főként közadakozásból vásárolta meg a múzeum mintegy 28 millió forintért.

A szervezők különleges programokra invitálják a vendégeket: a múzeum természettudományi és néprajzi látványraktárát zseblámpás túrán fedezhetik föl az érdeklődők. A vendégek betérhetnek az igazgatói irodába, ahol Móra Ferenc íróasztalát és a szoba emblematikus berendezési tárgyait Fogas Ottó múzeumigazgató mutatja majd be az érkezőknek. Emellett az igazi gyöngyszemnek számító múzeumi könyvtárat is megcsodálhatják a látogatók.

A Kass Galériában a kortárs magyar fotóművészet egyik legjelentősebb alakja, Eifert János mutatja be nézni, látni és láttatni tanító Képírás – Fotóakadémia című kötetét.

Este hétkor nyílik az elmúlt másfél évtized nagyberuházásaihoz kapcsolódó ásatások eredményét bemutató Megmentett örökségünk című vándorkiállítás. A tárlaton egy kalandos történetű, aranyozott ezüst hajfonatkorongot is megcsodálhatnak a látogatók. A honfoglalás kori tárgyra még az 1950-es években bukkantak rá csengelei földmunkák közben. A korong évtizedekig egy fiókban lapult, majd egy tanya lebontásakor került elő ismét 2012-ben. Az örökösök az egyik internetes aukciós oldalon kínálták eladásra a tárgyat, amelyre régészek figyeltek fel. Az oldal hozzászólásaiban többen értesítették a tulajdonost, hogy régészeti leletről van szó, amelynek kereskedelme itthon törvénybe ütközik. A tulajdonos levette a hirdetést, majd átadta a korongot a Móra múzeum régészeinek, akik restaurálták a 10. századból származó, életfa motívumot ábrázoló, rendkívüli aprólékossággal megmunkált műtárgyat.”