János Eifert - Photographer

Tornyai János Kulturális Városnegyed, Hódmezővásárhely, 2012. november 24.

 

"Óriásblende" a Tornyai János Múzeum bejárata előtt (Photo: Eifert János)

Hódmezővásárhely, az Ortodox templom és a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény  (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, Ortodox templom  (Photo: Eifert János)

Hódmezővásárhely, Bessenyei Ferenc Művelődési Központ  (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előcsarnoka (Photo: Eifert János)

Hódmezővásárhely, Emlékpont  (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

Tornyai János Kulturális Városnegyed
Bessenyei Ferenc Művelődési Központ
Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Ortodox templom
Tornyai János Múzeum
Holokauszt Múzeum
Alföldi Galéria
Emlékpont

“Az elmúlt évtized közepétől Hódmezővásárhely a kultúra közvetítőjeként pozícionálta magát a hazai települések között: önkormányzati fenntartásba vette muzeális intézményeit, a – vidéken egyedülálló – Holokauszt Múzeum és az Emlékpont létrehozásával pedig pontot tettek a 20. század fájdalmas és tragikus évtizedeire. Az ősz első napján új belváros született Hódmezővásárhelyen. A város szívében összesen 4,2 milliárd forintból megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálta át a település megjelenését, és fogalmazta újra a város és a térség kulturális életét.

A Tornyai János Múzeum története több mint százéves múltra tekint vissza. Az intézmény Hódmezővásárhelynek és térségének rendkívül gazdag régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeit, képző- és iparművészeti alkotásait mutatja be. A múzeum gyűjteményét olyan ritkaságok alkotják, mint a világhírű, a Kr. e. 5. évezredből származó Kökénydombi Vénusz, valamint számtalan népi kerámia, festett bútor és hímzés, illetve a város céhes világának emlékei.

A közgyűjtemény országosan egyedülálló kiállítással nyitotta meg kapuit: a múzeum tíz termében Csernus Tibor műtermét idézi meg a KOGART-gyűjteményéből származó festménykollekció. Csernus Tibor (1927–2007) több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. A tárlatot 2013. január 6-ig tekinthetik meg a művészetkedvelők.

A fejlesztések révén új főutcája lett Hódmezővásárhelynek. Egy kulturális tengely, amelyet akár a művészetek utcájának is nevezhetünk. A néhai polgármesterről, Dr. Rapcsák Andrásról elnevezett utcának a Kossuth tértől induló szakasza két végpontjában találhatjuk a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak otthont adó Alföldi Galériát és Tornyai János Múzeumot. Mindezek középpontjában a Bessenyei Ferenc nevét viselő művelődési központ helyezkedik el. Az új Promenádon áll még a város két legjelentősebb és legrégibb műemléke, a Református Ótemplom és az ortodox templom, melyek újra teljes pompájukban hirdetik Isten dicsőségét a Vásárhelyre érkezőknek.

Ortodox templom. Hódmezővásárhely belvárosának évtizedekig mellőzött és leromlott állapotú műemlékét, az 1786-ban épült ortodox templomot egyfajta misztikus homályosság lengte körül. Csak kevesen csodálhatták meg a még elhanyagolt állapotában is elbűvölő templombelsőt, mely immár megújulva, a Tornyai János Kulturális Városnegyed egyik ékköveként nyitva áll a látogatók előtt.

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. A kívül-belül újjászületett, a legmodernebb fény- és hangtechnikai eszközökkel felszerelt Bessenyei Ferenc Művelődési Központ immár a legnevesebb hazai és nemzetközi produkciókat, előadásokat, koncerteket mutatja be, és a táncművészettől a filmművészetig a térség legkülönbözőbb művészeti ágakat művelő előadóinak, csoportjainak ad otthon.” (Forrás: hetek.hu)

Dömötör Mihály kiállítása az Emlékpontban hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum a sétálóutcában  (Photo: Eifert János)

Csernus Tibor kiállítása a Tornyai János Múzeumban (Photo: Eifert János) 2012.11.24-Bessenyei-Ferenc-Művelődési-Központ-emeleti-kiáll