János Eifert - Photographer

Koltai Lajos a “A gyönyör rabjai / White Palace” című filmjéről beszél, amelynek operatőre volt. Budapest, 2013. február 8.

A gyönyör rabjai-White Palace poszter A gyönyör rabjai-White Palace 01

A gyönyör rabjai (White Palace) Rendező: Luis Mandoki – Forgatókönyvíró: Glenn Savan, Ted Tally – Operatőr: Koltai Lajos – Zene: George Fenton – Producer: Griffin Dunne, Amy Robinson, Mark Rosenberg – Vágó: Carol Fischer, Carol Littleton

Szereplők: Susan Sarandon (Nora Baker), James Spader (Max Baron), Kathy Bates (Rosemary), Jason Alexander (Neil), Eileen Brennan (Judy)

Az ifjú értelmiségi és a negyvenes pincérnő viszonya gyászra és szexre épül. Míg a nő csodaként él meg minden találkozást, a férfi képtelen felvállalni kedvesét a barátai előtt. Meddig működhet egy, a társadalmi elvárásokkal ennyire szembemenő kapcsolat?

„Bocs, hogy bocsánatot kérek” – mondja Max a 17 évvel idősebb Norának. Hogyan is jöhetett össze e két ember, amikor nemcsak korban, de társadalmilag, gazdaságilag és világlátásban is meglepően távol állnak egymástól. A pasi a feleségét, a nő élete egyik fontos alakját vesztette el. Hol és mitől fordult át a kezdeti hamburgeres vitából kiinduló, majd nem sokkal később egy éjszakai bárban megismétlődő, a férfi részéről érdektelen találkozás valamibe? A pia? A fájdalom? A nő rámenőssége? A férfi vágya? A sok összetevő különös elegyre képes, a vonzalom, a szerelemszerű érzés pedig olykor a józanésznek és a konzervatív értékeknek is könnyedén ellenszegül. Vajon komolyra fordulhat a gyönyörben tobzódó játék? S ha igen, a négy fal intimitásából kilépve mennyire képes felvállalni egymást e pár a nagyvilággal szemben?

Nora számára minden közös alkalom ajándék a sorstól, Max viszont inkább hazudik, csak hogy megkímélje a nőt, vagy sokkal inkább saját magát attól a kellemetlen helyzettől, ami választottja és barátai találkozásakor alakulna ki. Az őszinteséget és felvállalást elváró pincérnő azonban arra készteti az ifjút, hogy színt valljon…

2013.02.08. Koltai Lajos filmjéről beszél (Photo: Eifert János) 2013.02.08. Koltai Lajos filmjéről beszél (Photo: Eifert János) 2013.02.08. Koltai Lajos filmjéről beszél (Photo: Eifert János)

2013.02.08.-Koltai-Lajos-előadása-a-Doverben

Koltai Lajos a A gyönyör rabjai (White Palace) című filmjéről beszél, amelynek operatőre volt (Eifert János felvételei)