János Eifert - Photographer

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Húsvéti üdvözlet Eifert Jánostól

2013.03.19.-Önarckép-ecsettel-festékekkel

Fessünk tojásokat! Milyen színekkel? Amikor a színek pszichológiai hatásáról, szimbolikus, asszociatív “képességéről” beszélünk, ne feledjük például, hogy a tojás is termékenység-szimbólum. Sárgája többnyire a Napot szimbolizálja, fehér héja a Fehér Istennőt, az egész pedig az újjászületést. Nem csoda, hogy a világ minden népének mitológiájában kiemelkedően fontos helyet kapott.
Az írott tojásokon ősi szimbólumok figyelhetők meg, melyek a világgal, a Földdel hozhatók összefüggésbe. (Pl. a négyes, nyolcas felosztás, szvasztika, meander-elemek, totemisztikus állatszimbólumok, növényi ornamentika.)
A tojásfestés mai is élő hagyomány, kultikus cselekedet, melynek gyökerei a pogány korokig nyúlnak vissza. A pirosra festett tojás minden idők minden kultúrájában a Nagy Istennőt, termékenység-elősegítő, új életet teremtő tulajdonságát jelképezi. A tojásfestés, a tojásírás, a tojáskarcolás tudományát a hozzáértők évről évre igyekeznek átadni a fiataloknak. Somogyban a mintát a tojásra hagyományos módon, forró olvasztott méhviasszal, fanyelű írókával – az úgynevezett gicával – rajzolják rá. A Tolna megyei Váralján a főtt tojásra “írják” az ősi motívumokat. A színezőanyag a hagymahéj. Itt még az a régi szokás is él, hogy a keresztanyák egy-egy tojással ajándékozzák meg a keresztgyerekeiket.
Őseink amulettként tisztelték a tavasszal gyűjtött és festett tojásokat. Különösen a piros színűnek tulajdonítottak különleges mágikus erőt. Az ősi idők tojásgyűjtése, különböző madárfészkekben keresése is fellelhető a mai szokások közt: amikor gyermekeink számára Húsvéthétfőn festett tojásokat, csokinyuszikat rejtünk el a kert fái, bokrai alatt, vagy akinek erre nincs lehetősége, a lakásban rejt el húsvéti tojásfészkeket, amit ők kitörő örömmel kutatnak fel. A virágos, tojásos kosárka is a madárfészket szimbolizálja.
http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/ostara/egg/motiv.html

HÓkép (Photo: Eifert János)

 

Kolmonth Attila: HÓsvéti vers

Nyuszi ül a hóban, füle lekandikálva.
Talán nyuszi felfáztál, ahogy idáig szánkáztál?
S hogyan szökellsz így a hóba?
…Nagyot ugrok a kocka-tóba… :
Nyuszi! El ne dobd az életed,
hisz létedet macskaként, nem élheted!
Dobd inkább az órád a lékbe,
hogy ne csalhassanak újra lépre!