János Eifert - Photographer

Eifert János: KÉPÍRÁS – FOTÓAKADÉMIA, könyvismertető. LUPE Magazin, 52. szám, 2013. február – március

2013.03.-LUPE-Magazin-Könyvismertető-14-15

LUPE Magazin, 52. szám, 2013. március – 14-15. oldal

K Ö N Y V I S M E R T E T É S

Eifert János: Képírás – fotóakadémia

Kiadja: Kossuth Kiadó, 2012

Szerző: Eifert János

Terjedelem: 160 oldal

Mérete: 240 × 275 mm

Ára: 5990 Ft

www.kossuth.hu

Eifert János (1943–), a hazai fotóművészet kiemelkedő egyénisége kivételesen szép és tartalmas kötetet nyújt át az érdeklődőknek. A Képírás – fotóakadémia méltán nevezhető hiánypótlónak. Egyrészt kitűnő szakkönyv, másrészt jóval több annál: amellett, hogy az autodidakta fotósokat és a profi szakembereket beavatja a fényképezés magas szintű elméletébe és gyakorlatába, a fotóművészet kedvelőinek is különleges élvezetet nyújt. A kötet megismerteti az olvasót a fotográfia műfajaival, részletes szakmai útmutatót ad a fényképezhető témákról és a hozzájuk kapcsolódó technikai tudnivalókról, elemzi a fotózás leglényegesebb tevékenységeit és ismereteit.

A szerző mindezeket a szokványos szakkönyvektől eltérően az elmélet és a gyakorlat szerves egységében jeleníti meg annak érdekében, hogy az olvasók a „képírás-képolvasás” gondolkodást és kreativitást igénylő nyelvezetét a legmagasabb szinten sajátíthassák el.

Eifert Jánosnak, a határtalan energiájú és kreativitású fotográfusnak nem ez az első könyve, amit a tanítás szándékával állított össze. A 2008-ban megjelent Aktfényképezés után itt a fotográfia egészének meghódítása a cél, a példaként segítségül hívott képanyagban pedig Eifert számos képe mellett magyar és külföldi szerzők, nagyobbrészt kortársak kiváló alkotásai szerepelnek. Eifert János tánc- és aktfotói, természetképei és alkalmazott fotográfiái sokoldalúságáról tanúskodnak.

Hazai és nemzetközi viszonylatban százkilencven önálló kiállítása volt, hétszáz csoportos tárlaton szerepelt, képeivel százhatvannyolc díjat, nagydíjat, különdíjat és diplomát nyert. A világ negyven országában fényképezett. Fotói, képriportjai, írásai rendszeresen megjelennek a szaksajtóban, a hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, illetve az elektronikus sajtóban.

Pályája: 1997 és 2002 között a Fotográfia, majd a FotoVideo, Foto Mozaik, Digitális Fotó Magazin szakfolyóiratok munkatársa, rovatszerkesztője, 2004-től a ZOOM Magazin művészeti vezetője. A BodyArt Portfolio – 111 Meisterwerke von Zseni Jung und János Eifert (Verlag Photographie, 1994) német, angol és francia nyelven, míg az Aktfotográfia (Dialóg Campus Kiadó, 2008) című könyve német nyelven is megjelent.

Tanárként, előadóként is jelentős tevékenységet folytat: 1984 és 2004 között a Sebesvíz Workshop nemzetközi fotóművészeti alkotótábor művészeti vezetője; 1985 és 1993 között a Höhere Graphisches Bundes-,Lehr- und Versuchsanstalt, Wien meghívott előadója; az 1. Werkschule für Fotografie, Soltau fotószemináriumainak docense; a Magyar Fotóművészek Szövetsége Szakkollégiumának és Mesterkurzusainak vezető tanára. Majd 2002 és 2008 között a Győri Tánc- és Képző művészeti Iskolában, a budapesti Szókratész Két Tannyelvű Szakközépiskolában, valamint a Magyar Tánc művészeti Főiskolán fotográfiát tanít.

Fotóit gyakran használták fel filmekben, televíziós műsorokban látványelemként, díszletként; 2005-ben és 2006-ban a Magyar Televízió Válaszd a tudást műsorában a Nézni-Látni című sorozatát harminc részben sugározták.