János Eifert - Photographer

Ex Tempore, egy különleges pályázat. Kranj, Szlovénia, 2013. április 6.

Kranj, a volt jazz-klub (Photo: Eifert János)

Eifert János: Kranj 01 (2013.04.06.-Ex-Tempore-02) Eifert János: Kranj 01 (2013.04.06.-Ex-Tempore-01) Eifert János felvételei

Eifert János: Kranj 01 (2013.04.06.-Ex-Tempore-03)

A Száva és a Kokra összefolyásánál fekvő Kranj Szlovénia negyedik legnagyobb városa, Felső-Krajna (Gorenjska) közigazgatási központja. Stratégiai jelentőségű, a két folyó összefolyása által alkotott félszigeten emelkedő sziklaterasz jól védhető fekvése miatt már a késő kőkorszakban lakott település volt. A város később Cernium néven a római védelmi rendszer részét képezte. A VI. században longobárdok foglalták el, majd e század végére továbbvándoroltak Olaszország felé és a helyüket szláv törzsek foglalták el. A város neve a VII. századi okiratikban szerepel először. A XI. századra fontos kereskedelmi és kézműves központtá fejlődött. 1256-ban kapott városjogot, amikor a bajor Andechs grófok birtoka lett. Az 1511-es földrengés Kranjban is jelentős károkat okozott, ezért nem nagyon maradtak fent nagyszámban épületek az ezt megelőző korokból. A földrengés után egy pestisjárvány is sújtotta a várost, így csak a XVIII. század végére érte el régi fényét. Igazán fontossá a város az I. világháború alatti és utáni iparosítás következtében vált.

 Kranj, kovácsolt vaskapu részlete (Photo: Eifert János) Kranj - Szt. Fábián, Szt. Sebestyén és Szt. Rókus templom (Photo: Eifert János)  A Szt. Fábián, Szt. Sebestyén és Szt. Rókus – jó hosszú nevű – ortodox templom a két folyó összefolyásánál magasodó sziklaterasz legvégén a vár legmagasabb részén, a Trubarjev téren található. A négyszögletű alaprajzú hajóval, keskeny szentéllyel, és erősen bordázott boltozattal rendelkező templom 1478-ban épült. A templom legszebb éke J. M. Kremser-Schmidt mester festménye, mely a templom három védőszentjét ábrázolja, amint megvédik a várost a pestistől.

Kranj, Plakát a Főtéren (Photo: Eifert János) Kranj, Posta-felirat (Photo: Eifert János) Kranj, filmplakát a kirakatban (Photo: Eifert János) Kranj, Glavni trg. 12-14. számú ház (Photo: Eifert János)

Kranj, kutyasétáltatás aTomsiceva utcában (Photo: Eifert János) Kranj, egy régi ház a főtéren, kapujának részlete (Photo: Eifert János) Kranj, Városi Könyvtár, Eifert János kiállításának plakátjával Ex Tempore, Kranj, Szlovénia, 2013. április 6.  Prijave med 8. in 9. uro v Layerjevi hiši – Oddaja posnetega materiala ob 12. uri – Objava rezultatov in projekcija ob 16. uri.

Aki nem tudná (merthogy honnan is tudhatná, hisz én is csak akkor hallottam róla, amikor belekerültem a sodrásába) az Ex Tempore egy sajátos pályázat, amelynek során egy adott nap adott órájában megnevezik a témát, amelyet néhány órán át, meghatározott ideig lehet fényképezni. Az elkészült képekből négyet lehet feltölteni a kijelölt szerverre, hogy a zsűri – Štefi Praprotnik (KMF-FZS, EFIAP/b), Petra Puhar (Kejžar, vodja ateljeja PUHART), Aleš Komovec (KMF-FZS, AFIAP) – a név nélkül beadott képeket elbírálva díjakat ítélhessen oda. Ma én is részt vettem az Ex Tempore pályázaton, és oklevelet “nyertem” az esős aszfalton visszatükröződő utcarészletet és esernyős alakot ábrázoló képemmel. Este a vár tornyában kialakított kiállítóremben mutatták be pályázati képeket, és hirdettek eredményt. A zsűri elnöke Petra Puhar volt, aki kedves humorral és némi iróniával fűszerezve értékelte a fotósok teljesítményét. A téma egyébként maga a város, az esős Kranj volt.

Kranj, a torony mint kiállítótóterem - 2013.04.06. (Photo: Eifert János)    Petra Puhar és Vasja Doberlet az Ex Tempora pályázatának eredményét ismertetik (Photo: Eifert János) Stefi Praprotnik és Ivo Borko, a Szlovén Fotográfiai Társaság elnöke - Kranj, 2013.04.06. (Photo: Eifert János)

    Kranj, Layer-ház, ahol vártuk az Ex Tempore pályázat eredményét (Photo: Eifert János) Eifert János, Ivo Borko, Vasja Doberlet, Boro Rudic, Vladimir Arsovski az Ex Tempora pályázat értékelésekor (Photo: Stefi Praprotnik)

Janos Eifert- fotograf iz Budimpešte, Ivo Borko- predsednik FZS, Vasja Doberlet- pooblaščenec za FIAP pri FZS, Boro Rudić- predsednik FZ Makedonije in Vladimir Arsovski- fotograf iz Skopja ob zaključku mednarodne fotografske kolonije “2. Puharjevi dnevi” v Kranju (Photo: Stefi Paprotnik)