János Eifert - Photographer

A holográfiát egy brit állampolgárságú magyar, Gábor Dénes találta fel 1947-ben. Les Halles Musée de l’Holographie, Párizs, 1983. szeptember 25 (?)

Közhelyes, de sokan mondják, hogy Párizs a múzeumok, művészek és kiállítások városa. Valóban rengeteg múzeum található Párizsban, ezért érdemes múzeumbérletet vásárolni. A PARIS MUSEUM PASS / múzeumbérlet / érvényes szinte Párizs összes  múzeumába, sorban állás nélkül, így elkerülhető a sokszor több órás sorbanállás. Jung Zsenivel mi is számos kiállítást, múzeumot nézünk meg, egyik-másik annyira eredeti, hogy a szokásosnál jóval többet lenne érdemes beszélni róla. Gyorsjegyzetelésnél azonban ez kissé döcögős.

Eifert a holográfiai múzeumban, Párizs, 1983. szeptember (Jung Zseni felvétele) Jung Zseni felvétele

Les Halles Musée de l’Holographie
A lexikonból is tudhatjuk, hogy “a holográfiát egy brit állampolgárságú magyar, Gábor Dénes találta fel 1947-ben. Ezzel a képek rögzítésének egy olyan módját fedezte fel, ami több információ visszaadását tette lehetővé, mint bármelyik addig ismert eljárás. Mivel ennek révén – látszólag – minden információt tárolni lehet, Gábor Dénes ezt az eljárást holográfiának nevezte el, két görög szóval, amelyek annyit jelentenek, hogy „egész”, „teljes” és „írás”, „irat”. Vagy tizenhat esztendeig lapult ez a módszer – és elnevezése – a szakmai folyóiratokban. Gábor Dénes a holográfia kidolgozásáért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.” A Les Halles 1. emeletén található a holográfiai múzeum (Musée de l’Holographie), ahol többek között Gábor Dénes nevével is találkozhatunk.