János Eifert - Photographer

Elfelejtett falvak címmel állítja ki alkalmi munkásokat, parasztokat, zenészeket, cigányokat ábrázoló képeit Branislav Brkic szerb fotóművész csütörtöktől Budapesten, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában. Népszabadság Online, 2011. július 27.

Népszabadság Online, 2011. július 27. – http://nol.hu/kult/elfelejtett_falvak_-_szerb_fotomuvesz_kiallitasa_budapesten

Elfelejtett falvak – Szerb fotóművész kiállítása Budapesten

Népszabadság Online, 2011.07.27.

Elfelejtett falvak címmel állítja ki alkalmi munkásokat, parasztokat, zenészeket, cigányokat ábrázoló képeit Branislav Brkic szerb fotóművész csütörtöktől Budapesten, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában.

MTI| 2011. július 27.

 

Eifert János fotóművész, a galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy az augusztus 20-ig látogatható kiállítás három sorozatból áll: az Elfelejtett falvak, a Pásztorok és a Falusi zenészek című válogatásokban mintegy 60 képet láthat a közönség.

Mint hozzátette, a szerb fotóművész megdöbbentő képet rajzol fekete-fehér fotóival az elszegényedő falvak életéről, a társadalom szélére sodródott emberek reménytelenségéről.

Az Elfelejtett falvak fotói Délkelet-Szerbiában, az Öreg hegyen készültek, ahol mára már csak 50-60 idős ember tengeti életét a kétszáz éves kőházakban. A Pásztorok című sorozat képei a modern civilizációtól távol eső, szerbiai hegyekben élő állattartó életformáról szólnak.

A Falusi zenészek sorozat fotóin pedig a szerző azokról a cigányzenészekről “beszél”, akiket jól ismernek az egész Balkánon, s akik a zenéből, a zenéért élnek és szegények. Kora tavasszal kezdenek, járják a környékbeli falvakat, ünnepeken, esküvőkön, temetéseken játszanak.

Szerbiában nagyon népszerűek a rézfúvós zenekarok, Nyugat-Szerbiában, Guca faluban minden évben nemzetközi fesztivált is rendeznek. Idén augusztus 8. és 14. között 51. alkalommal versenyeznek egymással a résztvevő együttesek. A fesztivál hangulatából a Kerengő Galériában is ízelítőt kaphat a közönség, hiszen Brkic képei között is van, amelyik ott készült.

Branislav Brkic a Foto saveza Srbije (a Szerb Fotószövetség) elnöke, mesteri címmel elismert fotográfusa, és tagja a belgrádi Art natura Art csoportnak. 1960-ban született Valjevóban, fotózással 1980 óta foglalkozik, és az óta több mint 400 csoportos, valamint 19 önálló kiállításon vett részt otthon és külföldön. 140 alkalommal díjazták képeit, tevékenységét a legnagyobb nemzetközi fotográfiai szervezet, a Nemzetközi Fotóművész Szövetség (EFIAP) kitüntetéssel ismerte el – tette hozzá a kiállítás kurátora.