János Eifert - Photographer

Az utolsó előadás… A Nemzeti Színház Alföldi Róbert vezette társulata 2013. június 30-án végleg elbúcsúzott…

Több ezren búcsúztak vastapssal Alföldi Róberttől, a Nemzeti Színház leköszönő igazgatójától. A június 30-án, vasárnap rendezett gálaestre június elején rekord idő alatt, húsz percen belül elfogyott az összes jegy, így a szervező, a CSAK-Akciócsoport, úgy döntött a színház előtt, a Jászai Mari-parkban kivetítőn bárki követheti a műsort. A Mohácsi János által rendezett gálán neves színészek, írók, művészek köszöntötték a társulatot és Alföldi Róbertet. A gálán a 2008-2013 között együtt dolgozó társulat a közelmúltban elhunyt tagjairól is megemlékezett: Bánfalvi Eszter a felvételről hallható Hollósi Frigyessel énekelt duettet, Garas Dezső játékát pedig filmfelvétellel elevenítették meg újra. Törőcsik Mari, a nemzeti színésze, és Alföldi Róbert leköszönő igazgató felavatták Kállai Ferenc mellszobrát. Mind a ketten hangsúlyozták: ez az alkotás már az új vezetéssel egyeztetve és egyetértésben kerülhetett a helyére. Alföldi Róbert a színház jellegzetes homlokzatáról, hajóorrból meghajolva is elbúcsúzott közönségétől, s a több ezres egybegyűlt tömeget látva elmondta: “úgy tűnik, van remény.” A közönség több perces vastapssal búcsúztatta a Nemzeti Színház elmúlt időszakát. (SzeretlekMagyarország.Hu) 

úcsú-piknik a Nemzeti Színháznál (Photo: Eifert János) Budapest, 2013.06.30. Alföldi Róbert (Photo: Eifert János) 2013.06.30.

„Hogy stílusos legyek, nincs elég meleg” – mondta Alföldi Róbert a Nemzeti Színház gálaelőadása után a teátrum előtti téren összegyűlt tömegnek. És valóban hideg volt, erős és hűvös szél fújt, de a mondat egyértelműen Kerényi Imre korábbi kijelentésére utalt, mely szerint az új igazgató, Vidnyánszky Attila kinevezésével a Nemzeti majd nem „a buzikról fog szólni”. Alföldi Róbert megköszönte mindenkinek, hogy eljött. Korábbi nyilatkozataival, a gálaelőadással, és az este elhangzott néhány mondatával méltósággal búcsúzott öt év után a Nemzeti Színház igazgatói székétől.

Búcsú-piknik a Nemzeti Színháznál (Photo: Eifert János)

A Nemzeti Színház előtt több ezren vettek részt azon a pikniken, amelyen a rajongók elbúcsúztatták Alföldit. A szimpatizánsok egy kivetítő segítségével követhették a teátrumban zajló gálaműsort, amelyen részleteket villantottak föl a legsikeresebb előadásokból, de tiszteletét tette a színpadon számos vendégművész is.

2013.06.30.-Fegya, az "előzenekar" (Photo: Eifert János) 2013.06.30.-Móger Ildikó egykori tanítványával (Photo: Eifert János) Móger Ildikó a Nemzetinél (Photo: Eifert János) Móger ldikó egykori tanítványával, Stohl Andrással (Photo: Eifert János) 2013.06.30.

 Böjte József, az est egyik szervezője (Photo: Eifert János) 2013.06.30. Búcsú-piknik a Nemzeti Színháznál (Photo: Eifert János) Budapest, 2013.06.30.

Eifert János felvételei