János Eifert - Photographer

Megbeszélés dr. Doncsev Toso igazgatóval, a Szófiai Magyar Intézetben, Bulgária, 2013. szeptember 16.

Eifert János, Dimitrov Györgyi, dr. Doncsev Toso (Szófiai Magyar Intézet, 2013.09.16.)

Hazaindulás előtt még “beugrunk” a Szófiai Magyar Intézetbe, hogy dr. Doncsev Toso igazgató Úrral megbeszéljük a kiállításommal kapcsolatos dolgokat. Dimitrov Györgyi gazdasági igazgató a praktikum oldaláról segíti az időpont kiválasztását. Most novemberben Robert Capa kiállítás lesz a Nemzeti Galériában, Szófiában. Szóba került, hogy mint kortárs fotográfus, párhuzamos időben állítanék ki, de ez nem betervezett program, ezért még a szállításra, biztosításra se lenne pénz. Jövé év májusa a felkészülés, szállítás, megrendezés szempontjából megflelőbb lenne, és jó szervezéssel a szófiai bemutatót további kiállítások követnék Plevenben, Szlivenben, Plovdivban és másutt.

2013.09.16.-Móger-és-Eifert-Szófiai-Magyar-Intézet-bejáratánál 2013.09.16.-Vidékre-indulás-a-Szófiai-Magyar-Intézetből

Világszerte tizenkilenc magyar kulturális intézet gondoskodik arról, hogy hazánkon kívül is megismerhessék a magyar írók, képző- és iparművészek, zenészek s más alkotók munkásságát. A Balassi Intézet külföldi képviseleteként működő intézmények egyike, a Bulgáriában már 1948 óta működő Szófiai Magyar Intézet a belvárosban található. A földszinti, világos, tágas aulába belépve a látogatók leggyakrabban valamely magyar, vagy magyar kötődésű művész kiállítását tekinthetik meg. A 310 m2 területű intézet a kiállítótermen túl előadótermet, könyvtárszobát és irodákat is magába foglal. Az itt folyó munka célja a magyar kultúra közvetítése: koncertek, könyvbemutatók, kiállítások és más kulturális rendezvények szervezése, fordítások, könyvkiadások támogatása. Hétfőtől csütörtökig magyar nyelvoktatás is folyik az épületben, jelenleg tizenhét diák látogatja az órákat.

2013.09.16.-Doncsev-Toso-A-kun-hercegnő-B Dr. Doncsev Toso, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója (Photo: Eifert János)

Az intézet vezetője dr. Doncsev Toso 2011 májusától látja el az igazgatói feladatokat. Elmondása szerint munkájában a „megújítva megőrzés” elvét vallja, fontos számára, hogy a hagyományra és a megkezdett útra építsen. „Az itteni időszámítás nem velem kezdődik. A létrehozott értékek megőrzése és folytatása, a nagy múltú rendezvények továbbvitele kiemelten fontos. Ilyen esemény például az 1989 óta megrendezett Liszt-Bartók Zongoraverseny, melyen bolgár zongorista-növendékek játsszák névadó zeneszerzőink műveit, valamint a Sumeni Országos Szavalóverseny, amely már 1969-től nagy népszerűségnek örvend. Ezen magyar írók s költők művei hangzanak el iskolások, színművészetet hallgató diákok, műkedvelő és hivatásos színészek előadásában.” (Papadopulosz Dora)

 2013.09.16.-Doncsev-Toso-A-kun-hercegnő  Doncsev Toso elbeszéléskötete – A kun hercegnő –  2008-ban jelent meg  magyar nyelven. A bolgár nyelvű kötet a magyar kiadás elbeszéléseinek egy részét, valamint újabb műveket tartalmaz. A fordítások Adriana Petkova, Szvetla Kjoszeva és Julia Krumova munkái. Én a magyar nyelvű kiadás dedikált példányát kapom. Nagyon szép a borító, és a belső illusztrációk. Mint fotográfus, erre vagyok érzékenyebb.