János Eifert - Photographer

Tánc/Test/Mozdulat – Eifert János woprkshopja Sarlós Flóra Eszter és Bot Ádám táncművészek közreműködésével, a FotósWorkshop.hu szervezésében. MMS Mozdulatművészeti Stúdió, Budapest, 2013. október 19.

Jelbeszéd 01, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)

Groteszk ugrás, Bot Ádám és Sarlós Flóra Eszter (Photo: Eifert János) Jelbeszéd-03, Bot Ádám és Sarlós Flóra Eszter (Photo: Eifert János) Jelbeszéd-02, Bot Ádám és Sarlós Flóra Eszter (Photo: Eifert János)

A jelbeszéd szavak nélküli tudatos kommunikációs eszköz, ami a beszéd helyettesítésére, vagy kiegészítésére szolgál. A jelnyelvet is szokták jelbeszédnek nevezni, ez azonban téves. Alapvetően látható, de tartozhatnak hozzá hangjelek is, amiket hangzó gesztusoknak is neveznek. Lehet szemléletes, de lehet titkos is, mint például az alvilági. Németországban elterjedt hiedelem, hogy a Stasi is használt titkos jelbeszédet. Használhat különféle tárgyakat, virágokat is, mint a legyező-, a zsebkendő- és a virágnyelv. Szemléletes típusai lehetnek az alternatív és augmentatív kommunikáció eszközei. Most feladatunk a táncos test jelbeszédére fordítani elképzeléseinket, jeleinket. Játék csupán, amivel most kísérletezünk, miközben tanulmányozzuk kreatív lehetőségeinket a jel, szimbólum fotográfiai nylvezetben történő megteremtésére.

Tánc/Test/Tanulmány, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)

Jelbeszéd, testbeszéd, mint kísérletező kommunikáció a képírás-képolvasás nyelvezetének gyakorlására (Eifert János felvételei)

Eifert János a táncosokat instruálja, MMS Stúdió, 2013.10.19. (Merle István felvétele) Tánc/Test workshop Eifert János vezetésével, az MMS Mozdulatművészeti Stúdióban (Fagyas Robert felvétele)

Tánc/Test workshop Eifert János vezetésével, az MMS Mozdulatművészeti Stúdióban (Fagyas Robert felvétele) Tánc/Test workshop Eifert János vezetésével, az MMS Mozdulatművészeti Stúdióban (Fagyas Robert felvétele) Eifert instruálja táncosait (Fagyas Robert felvétele) Eifert János és Fagyas Róbert (Farkas Gabi felvétele)

FotósWorkshop.hu, 2013.10.19. (Eifert János felvétele) Sarlós Flóra Eszter, Bot Ádám és Eifert Jánossarlós-Flóra-es FotósWorkshop.hu, 2013.10.19. Csoportkép a Fotósworkshop.hu résztvevőivel, 2013.10.19.

Marton József Ferenc, Fagyas Robert, Tóth Brigitta, Zsengellér Miklós, Farkas Gabi, Sarlós Flóra Eszter, Bot Ádám, Eifert János és a workshop többi résztvevője

Tánc/Test workshop Eifert János vezetésével, az MMS Mozdulatművészeti Stúdióban (Fagyas Robert felvétele) Fagyas Robert, Eifert János és Farkas Gabi felvételei