János Eifert - Photographer

Kiss János: Több mint száz év mozdulat, képekben – MiNap.hu, Miskolci Napló Online, 2014. február 7.

2014.02.07.-MiNap.huMiNap.hu

Miskolci Napló Online

http://minap.hu/news.php?extend.79160.5

Több mint száz év mozdulat, képekben

Szöveg: Kiss János, Fotó: Mocsári László / 2014-02-07 14:54

Mozdulatművészet 100+ címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután a Színháztörténeti és Színészmúzeumban. A kamaratárlat a mozdulatművészet száz évét mutatja be, fotók segítségével.

A MOHA-Mozdulatművészeti Gyűjtemény és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat fotóiból álló válogatást mutattak be a színészmúzeumban. A csütörtökön megnyitott kamara kiállítás létrejöttével kapcsolatban Mikita Gábor múzeumvezető elmondta, a színészmúzeum céljául tűzte ki azt is, hogy a város táncművészeti múltját is felkutassa, s bemutassa azt a nagyérdeműnek.

– Elindult egy programunk is, amelynek keretében táncpedagógiai eseményeket dolgozunk fel, s táncpedagógusok is mesélnek pályájukról, a tánc mellett természetesen – tette hozzá.

A tárlat megnyitóján a Magyar Mozdulatművészeti Társulat mozdulatművészei – Fenyves Márk és Pálosi István – mutatták meg tehetségüket a jelenlévőknek, majd Eifert János fotóművész, fotográfus nyitotta meg a kiállítást.

Eifert János amellett, hogy fotóművész, 17 éven át a Honvéd Együttes hivatásos táncosa is volt, így belekóstolt a tánc műfajába is a fotózás mellett.

– Nagyon izgalmas történeti fotókiállítás nyílik meg. A mozdulatművészet 102 évét öleli át. Főként a múlt század első felében készült képek azok, amelyek a fotóművészet legnagyobb alakjait vonultatja fel.  Ők nem csak a táncfényképezés specialistái voltak, hiszen van köztük, aki korának legműveltebb mindenese is volt – mondta Eifert János, hozzátéve, hogy a mozdulatművészet, szabad tánc kezdetben társadalmi igényből fakadó mozgalmak sora volt.

A művész kiemelte ezzel kapcsolatban, hogy a munkás csoportok, amatőrök tanultak meg autodidakta módon, szabadon táncolni, majd később ezek a körök egyre terebélyesedtek, s újabb köröket szültek.

– A képek mutatják a korabeli fotográfia esztétikai, technikai állapotát. Nem voltak akkor még többek között nagy fényerejű objektív sem. Számos műtermi kép van. Mai szemmel nézve érezzük is a korlátait – tette hozzá.

A duncan-i ihletésű, individualista modern táncművészet Magyarországon Dienes Valéria Párizsból való 1912-es hazaérkezésével kezdi meg hódítóútját.

A Mozdulatművészet (Dienes Valéria elnevezésével Orkesztika) a táncművészet intellektuális irányzata, tánctudomány és általánosabb értelemben egy teljes embert nevelő újfajta gondolkodásmód, pedagógiai reform és egy modern (mára klasszikus-modern) esztétika megjelenése a tánc világában.

Intézményrendszere – a balett mellett – 1920-as évekre alakult ki, majd az 1950-es évek ideológiai viharaiban betiltják, elnémítják. Az 1970-es években indult újra, és hivatalosan 1991 óta intézményesült keretekben is létezik ez az iskola.

Ma a táncszínpadokon a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, az oktatás és tudomány (kutatás) tekintetében pedig az Orkesztika Alapítvány – MOHA-Mozdulatművészek Háza adja meg formai keretét a működésnek.

A Színháztörténeti és Színészmúzeumban, csütörtökön megnyitott vendég kamara kiállítás március 28-ig tekinthető meg.