János Eifert - Photographer

Horváth Imre: 25. Nemzetközi Fotóművészeti Alkotótelep – MiNap.hu, Miskolci Napló Online, 2008. július 15. 14:10

Horváth Imre: 25. Nemzetközi Fotóművészeti Alkotótelep – MiNap.hu, Miskolci Napló Online, 2008. július 15.  14:10

MiNap.hu, Miskolci Napló Online (2008.07.15.)

MiNap.hu

Miskolci Napló Online

http://minap.hu/plugins/content/content.php?content.161

25. Nemzetközi Fotóművészeti Alkotótelep

Horváth Imre / 2008-07-15 14:10

Eifert Jánosnak, a 2008-ban megjelent Aktfotográfia című könyvében ezt olvashatjuk:

„Hamarosan meghirdetik a magyarországi 25. Sebesvíz Foto Workshopot, amelynek résztvevői a világ különböző országaiból érkeznek majd. Nincs a világon hasonló rendezvény, amely negyedszázados folyamatos működésével, és nemzetközileg elismert színvonalon tevékenykedne. A mára már nemzetközi hírűvé vált fotóművészeti alkotótelep tartalmi, gyakorlati munkájának szervezése Halmai László nevéhez kötődik. Huszonöt évvel ezelőtt a Miskolci Városi Művelődési Központ igazgatójaként indította és szervezte meg az I. Nyári Fotóművészeti Tábort, amely később Sebesvíz Nemzetközi Fotóművészeti Alkotótelepként vált közismertté.”

Halmai László azt mondja, amikor ez indult, Magyarországon nem volt felsőfokú művészeti képzés a fotográfiában. Mindenki elsősorban a fényképezőgépével meg a laborjával volt elfoglalva, ahol tanítottak, ott is a technikára összpontosítottak, nem a szemléletre, tehát látnunk kellett az űrt.

Jung Zseni, aki immár huszonöt éve egyik, meghatározó művészeti vezetője a fotoworkshopnak, és számos világszerte ismert alkotását készítette itt el, ezt írta korábban keltezett levelében:

„Kedves Lacikám!

Egy évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy végleg falura költözöm. Ezzel együtt jár egy hatalmas selejtezés, amitől a legtöbb ember irtózik. Nem így történt velem. Gyönyörű élményben lett részem, ahogy ismét fénybe került a 20 év sebesvízi anyaga. Hatalmas erővel törtek fel az emlékeim. Hirtelen nem kimerevített filmkockákat és fotókat láttam, hanem mozgófilm pergett előttem. A mozim ugyan mellőzte a kronológiát, de életteli, színes, és hamisítatlan volt. Mi mindent csináltunk, mi bolond, szabadlelkű nagy kamaszok! Rétre, erdőbe, sziklákra, várakba, barlangba, elhagyott gyárakba, bányába, tóra, hőforrásra, lóra és tűzre, kötélre és ágyba cipeltük türelmes és belevaló modelljeinket. Gipsz-szobrot öntöttünk róluk, bekentük sárral, máskor meg szép mintákat rajzoltunk testükre. Hány szép arc és alak villant át, és mind egyéniség! Hány név, hang, kacagás, illat és mozdulat, mennyi meghittség! A sok év elmosta a szervező-oktató és résztvevő barátok közti különbséget. Eggyé váltunk. Élet volt a házban és a környékén, (sokszor túlságosan is nagy), de volt sok csendes beszélgetés, és néha (gyanítom) elcsattant egy-két csók is. Néha sírtunk is, és nem csak a nők, de többnyire nevettünk, és időnként féktelenül röhögtünk. Tanítottunk és tanultunk. Itt-ott szertelenül a világban megjelentek a táborban készült fotók, néha nem is oly rosszak! De a legszebb az egészben, hogy még a legcsekélyebb rezdülésünk is most már kitörölhetetlenül és örökre a világmindenségben rezeg és gyarapítja a FÉNY(kép) világát!”

A 25. Nemzetközi Fotóművészeti Alkotótelep jubileumi kiállításai:

– Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ: július 18. – augusztus 20. Közönségtalálkozó: 2008. július 21. 14 óra. Monika Klinger (Ausztria), és Wágner Ferenc (magyar) fotóművészek kiállítása.

– Fotógaléria Miskolc: július 15. – augusztus 25. Közönségtalálkozó: július 21. 15 óra. Az alkotótelep modelljei által készített fotográfiák kiállítása. Megfordul a kamera, és az alkotótelep néhány eddigi fotómodellje által készített képét mutatják be. Kiállítók: Berényi Betti, Héjja Gabriella, Veszprémi Andrea.

– Művészetek Háza Miskolc: július 10. – augusztus 31. Közönségtalálkozó: július 21. 15 óra. Az alkotótelep mestereinek kiállítása. Azoknak a művészeti vezetőknek, előadóknak, bemutató foglalkozásokat tartó fotóművészeknek az alkotásaiból rendezett kiállítás, akik rendszeresen részt vettek a workshop munkájában.

– Egri Kulturális és Művészeti Központ Átrium Galéria: július 22. – július 29. Retrospektív kiállítás a FOTOWORKSHOP résztvevőinek alkotásaiból. Megnyitó: július 22. 16 óra.

– Egri Kulturális és Művészeti Központ Dió Galéria: július 22. – július 29. Claus Sperr, Eric Brunelle, Johann Fenz kiállítása. Megnyitó: július 22. 16 óra.