János Eifert - Photographer

Elbúcsúztatták Jancsó Miklóst… Fiumei úti Nemzeti Sírkert, Budapest, 2014. február 22. 12:00

Jancsó Miklós, Veszprém, 1998.05.10. (Photo: Eifert János) A szomorkás, esőbe hajló idő ellenére is hatalmas tömeg gyűlt össze tegnap a Fiumei sírkertben. Pályatárs filmrendezők, operatőrök színészek, és politikusok is. Még az égiek is siratták a január végén, 92 éves korában elhunyt kétszeres Kossuth– díjas filmrendezőt és forgatókönyvírót.

Már a temetés előtt egy órával sorra érkeztek a hírességek és a búcsúzni vágyok Jancsó Miklós ravatalához a Fiumei úti sírkertbe. Eljött többek között Szabó István filmrendező, Zorán, Juszt László, Rózsa György de Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Bajnai Gordon Kuncze Gábor és Fodor Gábor is megérkezett.

Jancsó Miklós özvegye, Csákány Zsuzsa 1981 óta volt hű társa a filmrendezőnek.

A ravatalnál beszédet mondott többek között Balázsovits Lajos színművész, Cserhalmi György és Grunwalsky Ferenc operatőr is.

– A mi veszteségünk nagyobb, mint a tiéd – mondta beszédében Balázsovits Lajos. Cserhalmi, aki talán a legtöbbet szerepelt Jancsó filmjeiben, így búcsúzott a filmrendezőtől: várok egy hívást, hogy Jancsó újra forgat. Addig pedig mester, Isten veled – nyeldeste könnyeit a színművész.

Grunwalsky Ferenc arra emlékezett, amikor Jancsó barátjának, Hernádi Gyulának a temetésén azt mondta: ha látsz valamit odaát, adj jelet. Te még nem adtál. Majd utalt arra, hogy Jancsóval 51 éve voltak barátok.

A legtöbben Jancsó Miklós szabadságszeretetét emelték ki a művészi teljesítményének méltatása mellett.

A ravatalnál számos külföldi világhírű filmrendező, színész üzenetét is felolvasták. Még Francis Ford Coppola is üzent a családnak, hogy sok erőt kíván nekik.

Jancsó Miklós temetése - Grunwalszky Ferenc, Scherer Péter (fotó: Adrián Zoltán) Tarr Béla búcsúztatója Jancsó Miklós temetésén, 2014.02.22. (Mohai Balázs felvétele) Adrián Zoltán és Mohai Balázs felvételei

“Nélküled ma más lenne a világ, más képeket látnánk, és másként viszonyulnánk a filmhez és a körülöttünk lévő világhoz” – emlékezett pályatársára Tarr Béla filmrendező. “Nem fogadtál el semmilyen formát, iskolákat, stílust, mert te magad voltál a forma, a stílus és az iskola. Megtanulhattuk tőled, hogy nincs okunk félelemre, hogy erősek és szabadok vagyunk. Minden beállításod, kamerád szárnyalása a szabadság igenléséről szól” – méltatta Tarr Béla filmrendező Jancsó Miklóst. (index.hu)

Jancsó Miklóst búcsúztatják, 2014.02.22. (Stiller Ákos felvétele) Stiller Ákos felvétele

A beszédek és muzsikák elhangzása után a gyászmenet lassú léptekkel indult a sírhoz, ahol méltóságteljesen engedték le a gödör mélyére a fehér szalaggal átkötött urnát. Ezután Lovasi András a következő dalt kezde énekelni, ami pici mosolyt varázsolt a könnyező családtagok és a barátok, ismerősök arcára:

Kerek ez a zsemle nem fér a zsebembe,

Kétfelé kell vágni, úgy kén megpróbálni, így kell megpróbálni.

Kétfelé kell vágni, úgy kell megpróbálni, éljen Garibaldi. (borsonline.hu)

Jancsó Miklós temetésén, 2014.02.22. (Adrián Zoltán felvétele) Jancsó Miklós temetésén, 2014.02.22. (Adrián Zoltán felvétele) Zorán Jancsó Miklós temetésén, 2014.02.22. (Adrián Zoltán felvétele) Adrián Zoltán felvételei

Jancsó Miklós temetése, 2014.02.22. (Szilágyi Lenke felvétele) Szilágyi Lenke felvétele

Jancsó Miklóst sok százan kísérték utolsó útjára, köztük Mészáros Márta, Sára Sándor, Kósa Ferenc, Kovács András, Szabó István, Szász János, Jeles András, Sándor Pál, Török Ferenc és Can Togay János rendező, Koltai Lajos és Ragályi Elemér operatőr, Gáspár Sándor színművész, Konrád György író, Báron György filmkritikus, Benkő László zenész, Novák Ferenc koreográfus és a kulturális élet számos más kiválósága.

A búcsúzók között volt Halász János kultúráért felelős jelenlegi és Szőcs Géza egykori államtitkár, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, valamint Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Horváth Csaba, Hiller István, Kuncze Gábor politikusok.

A ravatalnál Sebő Ferenc és Dés László, a sírnál pedig – a Zár az égbolt című dallal – Lovasi András és Szabó Attila búcsúzott Jancsó Miklóstól. Jancsó Miklós január 31-én, életének 93. évében hunyt el. (hvg.hu)

A filmművészt a szövetség mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti. Jancsó Miklós haláláról világszerte megemlékeztek, nekrológot közölt egyebek között a The New York Times, a Franfurter Allgemeine Zeitung, a Le Monde és a Libération, a 64. Berlinalén pedig a magyar művész munkásságából a berlini filmfesztiválon bemutatott utolsó alkotását idézték fel. Ez a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódja, amelyet a fesztivál portálján tettek közzé.
Jancsó Miklóst hosszan tartó súlyos betegség után január 31-én érte halál. A több rangos fesztivál – Cannes, Velence, Split – életműdíjával kitüntetett, Balázs Béla-díjas alkotó nevéhez olyan világhírű filmek kötődnek, mint az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Csend és kiáltás, a Fényes szelek, az Égi bárány. Utolsó játékfilmjét, az Oda az igazságot a 2010-es Magyar Filmszemlén mutatták be.