János Eifert - Photographer

Szász Lillával a Fedél Nélkül Művészeti Pályázatra érkezett képzőművészeti alkotásokat értékeljük, Budapest, 2014. március 6.

Szász Lillával a Fedél Nélkül Művészeti Pályázatra érkezett képzőművészeti alkotásokat értékeljük, Budapest, 2014. március 6.

A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója) Szász Lilla és Szenográdi Réka (Eifert János felvétele)

Szenográdi Réka felkérésére, Szász Lillával zsűrizzük a képzőművészeti alkotásokat, amelyek a Fedél Nélkül Művészeti Pályázatra érkeztek. Feladatunk, hogy kiválasszuk a 2013-as Év Alkotását, és a különdíjas műveket. A helyszín a Fedél Nélkül szerkesztősége (Budatest VII. Kürt u. 4.), ahol az alagsori étterem asztalaira fektetjük a képeket és úgy válogatunk. Hamar eredményre jutunk, de ez egyenlőre még nem publikus. A március 28-ai Díjátadón néhány mondatban értékeljük majd a díjazott munkákat, a vers-próza zsűriből Kukorelly Endre fogja a területét képviselni.

Szász Lilla írja: “Idén is elismerő szavakat tudok csak írni, valóban évről évre jobb, erősebb képeket küldenek be a pályázók. Többen közülük a profikat is megszégyenítő tehetséggel és felkészültséggel festenek, rajzolnak. Gratulálok! A Fedél Nélkül csapatának is szeretnék gratulálni, hogy ilyen következetesen támogatja a művészet iránti szeretetet és értékeli a pályázók tehetségét.

Idén is, mint tavaly, egy fődíjat és két különdíjat osztottunk ki. A szempontok, amik szerint a javaslataimat megtettem: képi megoldások; technika és kompozíció, a téma fontossága; a kiemelések tudatos használata (fény-árnyék hatás, mélységélesség, kontrasztok…); pontosság; újszerűség; mennyire volt „meglepő” számomra a kép…”

Egyetértettünk…

A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója) A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója)

2014.03.06.-Fedél-Nélkül-2 A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója)

A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója) A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója)

A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója) Szász Lilla és Szenográdi Réka, 2014.03.06. (Eifert János felvétele)

Az alagsori helységekben, a napi 350 hajléktalan ember étkeztetéséről gondoskodó étterem asztalaira pakoljuk szét a képeket. A zsűrizéssel hamar végzünk, hiszen viszonylag kevés kép érkezett a pályázatra, no meg a képek megítélésében “egy húron pendülünk”. Közben egy kis kávé, aprósütemény, beszélgetés. Szenográdi Réka az alkotókról beszél, pontosabban emberi sorsokról, drámai küzdelmekről. Közben az emberek  be-benéznek, az asztalokra szétterített képeket nézve rögtön reagálnak, véleményüket el is mondják: ez tetszik, azok az arcok túl szomorúak, emez milyen derűs, tavaszias hangulatú tájkép, hogy ott milyen jó az a rajz…   Már kezdődik az étkeztetés, amikor kilépek a hajléktalan szálló kapuján, odakint az Erzsébetváros utcáin rögtön másféle kép fogad. Másféle kép? A szép tavaszias napsütésben, a Kürt utca, Wesselényi utca, Erzsébet körút vonalán sétálva az Oktogon felé a mocsokkal, elhanyagoltsággal, az ízléstelenséggel találkozom. Elszomorító kép. Az üzletek kínálatára, a portálokra és a reklámfeliratokra a “gagyi” szó a legkifejezőbb, no meg a drága olcsóság… Szerencse, hogy feltűnik egy-egy szín (szellemi értelemben persze), mint például a Budapest Táncfesztivál, vagy a MÜPA koncertjeinek a plakátja.

Budapest, VII. kerület, Erzsébet krt., 2014.03.06. (Eifert János felvétele)

Kürt 2 (Eifert János felvétele) Jaguár (Eifert János) Budapest, VII. kerület, Kürt utca 4. (Eifert János felvétele) Változtass! (Eifert János felvétele)

Eifert János felvétele Férfi bábu (Eifert János) Nadrágok az Erzsébet körúton (Eifert János felvétele) Női bábu (Eifert János felvétele)

Postaláda, részlet (Eifert János felvétele) Táncplakát az Erzsébet körúton (Eifert János felvétele) WC (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Marx & Spencer (Eifert János felvétele)