János Eifert - Photographer

Találkozás a Természettel – Az év természetfotói, Magyarország 2004, Alexandra Kiadó, 2004

2004.10-Az-év-természetfotói-2004-Fülszöveg 2004.10-Az-év-természetfotói-2004-Előszó

Találkozás a Természettel – Az év természetfotói, Magyarország 2004, Alexandra Kiadó, 2004

Előszó

4,6 milliárd év úgy aránylik a másfél évszázadhoz,
mint a természet csodálatos pillanatai az 1/125 másodperchez

Földünk közel 4,6 milliárd éves története során állat- és növényfajok milliói születtek meg és haltak el; a tektonikus mozgások hatására óriási hegyláncok emelkedtek magasba, és pusztultak le; földrészek szakadtak darabokra, és úsztak át a földgömbön, majd egymással ütközve új földrészekké kapcsolódtak össze. Honnan tudjuk mindezt? A ma megtalálható kőzetek és a bennük rejlő kövületek – fosszilis emlékek – mesélik el a Föld, vele együtt az élővilág történetét, amelyet tudósok fejtenek meg számunkra.
A fényképezés közel másfél évszázados története során állat- és növényfajok ezrei születtek meg és haltak el; a fényképező ember ösztöneiben is örökös tektonikus mozgás zajlik: képek képződnek, pillanatok mozdulnak és csúsznak össze, s a keletkező belső energia egyszerre képes az anyagot szétfeszíteni, és eggyé formálni, a látványt a másodperc törtrészébe sűríteni. A természet, az élővilág jelen történéseit fényképezőgéppel (is) megörökíthetjük, és továbbadhatjuk mindazok számára, akik kíváncsiak a nagy titokra, az ember és természet – remélhetően még sokáig eggyé tartozó – csodálatos pillanataira.
A Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) az „Év természetfotósa” pályázatot első alkalommal 1933-ban írta ki. Ez azóta hazánkban a legnagyobbá fotós seregszemle, s az idén a magyar Természetfotósok Társasága (Nimród Fotóclub) által életre hívott „Találkozás a Természettel” című pályázattal a kiírók közösen, közös névvel hirdették meg! A kiírásra évről-évre 120-130 szerzőtől közel háromezer kép érkezik, ezekből választja ki a szakmai zsűri a kiállítás anyagát és a díjazásra javasolt képeket. Minden évben nagy az izgalom. Vajon jobb lesz-e az idei, mint a korábbiak? Bírják-e az iramot a pályázók, akiknek – egyre szélesedő nemzetközi megmérettetésben – évről-évre kell bizonyítaniuk tehetségüket, munkabírásukat, és legfőképp megújulásukat? A kérdésre a választ a bemutatott kiállítások – a szakmával és a közönséggel való találkozások – adják meg, hiszen azok az igazi szakítópróbái a mesterség-művészet eszközeivel jól zsonglőrködő fotográfusok teljesítményének.
Úgy tűnik, az idén sem kell szégyenkeznünk. Bizonyára segített ebben, hogy az „Év természetfotósa 2004” pályázat kiírását, szervezését és lebonyolítását a naturArt és a Nimród Fotóklub közösen végezte. És ha az erők összeadódnak, tudjuk, a tektonikus mozgás során keletkező belső energia egyszerre képes a természet képét szétfeszíteni, majd eggyé formálni, a látványt a másodperc törtrészébe sűríteni: 4,6 milliárd év úgy aránylik a másfél évszázadhoz, mint a természet csodálatos pillanatai az 1/125 másodperchez.

Eifert János fotóművész