János Eifert - Photographer

Rendhagyó művészeti órák a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014. április 29. 8:00 – 16:00

Előadás, diaporámavetítéssel a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Eifert János felvétele)

Eifert-előadás a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Promenad.hu felvétele) Eifert-előadás a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Promenad.hu felvétele)

A fotózás már népművészet – Eifert János előadása a vásárhelyi iskolásoknak

Rendhagyó művészeti órák keretében a vásárhelyi születésű fotóművész, Eifert János mesélt a fotózásról a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános iskolában kedden. A művész a fotózás tecnikája mellett szót ejtett a fotós számára követendő etikai elvekről is.

Eifert János számára nem idegen a tanórai előadás, hiszen rendszeresen tart szemináriumokat és workshopokat szerte a világban. Szülővárosának, Hódmezővásárhely meghívása különösen kedves volt számára, és az iskolai előadás során egy-egy fotót elemezve szólt azok készítésének történetéről is, miközben a diákok kézbe vehették a művész által készített, a világ számos nagy kiállítását megjárt kópiákat.

Eifert János kijelentette: ma már a fényképezés szinte népművészet, hiszen a mobil telefonokkal, kis fényképezőgépekkel rögzíthetjük a körülöttünk lévő világot, és hogy a gyerekek már használják, lehetővé tette, hogy az órán sem az alapokkal kellett kezdeni a beszélgetést a fotózásról.

A fényképezés segítheti az embereket azzal, hogy tudósít, informál, vagy gyönyörködtet – fejtette ki az előadó, hozzátéve, hogy a fotósnak a személyiségi jogokat tiszteletben kell tartania, és bár lehet, hogy egyes emberek nyomoráról, nehéz helyzetéről készített felvétellel több bevételt érhet el a fotós, inkább céljának kell legyen az, hogy a szorgalmat és a tehetséget örökítse meg, és okozzon vele, és tegye jobbá a világot.

Az óra keretében a diákok megismerkedhettek a diaporáma műfajával is, amelyet ma már nem két diavetítővel – mint történt az a ’70-es, ’80-as években -, hanem a számítástechnika lehetőségeit felhasználva állíthat elő az alkotó.

Arnay (PROMENAD:HU) http://promenad.hu/cikk/a-fotozas-mar-nepmuveszet-eifert-janos-eloadasa-a-vasarhelyi-iskolasoknak-142380

Fotóoktatás a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Eifert János felvétele) Eifert-előadás a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Promenad.hu felvétele) Eifert-előadás a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Promenad.hu felvétele) Eifert-előadás a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Promenad.hu felvétele)

2014.04.29.-Promenad.hu-6Eifert-előadás a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Promenad.hu felvétele) Eifert-előadás a Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola tanulóinak, 2014.04.29. (Promenad.hu felvétele) A Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola udvara, 2014.04.29. (Eifert János felvétele) Arany-Tóth Attila / Promenad.hu  felvételei

2014.04.29.-Promenad.hu