János Eifert - Photographer

Varga István: Gyöngyszemek – Kerengő Galéria, Budapest, 2014. május 13 – 29.

Varga István képeivel a Kerengő Galériában (Eifert János felvétele)

Varga István_Gyöngyszemek a Kerengő Galériában meghívó 2014.05.-Varga-istván-kiáll

Varga István_IMG_0752Mweb2 Varga István_wbIMG_8637web

Varga István_IMG_2131webm Varga István_IMG_0878MM

Varga István_wb_MG_3335-02WEB Varga István felvételei

2014.05.13.-Eifert-megnyit-

Eifert János tárlatvezetése (Szőcs Tamás felvétele) Varga István kiállításának megnyitóján (Szőcs Tamás felvétele) Varga István kiállításának megnyitóján (Szőcs Tamás felvétele) Varga István kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele)

Szőcs Tamás felvételei a megnyitóról

Eifert János tárlatvezetése (Szőcs Tamás felvétele)

Gyöngyszemek / Gems – Varga István természetfotó kiállítása

Eifert János megnyitja Varga István kiállítását (Szőcs Tamás felvétele) Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim!

Sok szeretettel köszöntöm Önöket a Kerengő Galéria 138. kiállításán, ahol éppen Varga István természetfotós GYÖNGYSZEMEK c. kiállítását láthatjuk. Nem túlzott udvariaskodás, ha azt mondom, a képek maguk is gyöngyszemek, a természetfényképezés remekei. Miért is? Esztétikai és technikai tökéletességükön felül, a gondolatisága miatt is. Hiszen Varga István elkötelezett fotográfus, aki képeivel nemcsak gyönyörködtetni akar, hanem… De erről majd később! Előbb néhány mondatot pályafutásáról:

Varga István szülővárosában, Miskolcon él, ott, ahol a megyeszékhelyet körülölelő Bükk-hegység szinte tálcán kínálja a termé­szetfotós történeteit. A fényképezéssel még a főiskolai fotóklubban ismerkedett meg, amely hosszú évek elteltével komoly hobbivá, már-már hivatásává vált. Így ma már fényképe­zőgéppel a kezében járja az erődöket, mezőket, barlangokat, megörökíti az esküvőket, embe­reket, épületeket és rendezvényeket.

A Miskolci Fotóklub tagja (jó ideig elnöke), valamint a naturArt Magyar Természetfotósok Szö­vetségének tagja. Természetfotóival gyakran szerepel különböző kiállításokon, pályázato­kon, többször a díjazottak sorában. Többek kö­zött Az Év Természetfotósa pályázat kiállításain és a Varázslatos Magyarország fotópályázat kiállításán a Természettudományi Múzeumban, a National Geographic nemzetközi pályáza­tain, valamint számtalan hazai és nemzetközi pályázaton sikerrel szerepelt képeivel, és ezt a Nemzetközi Fotóművész szövetség Artist FIAP fotóművész diplomával ismerte el.

Varga István – mint már korábban említettem – elkötelezett fotográfus, és ebben a minőségében nem csupán az öncélúan szép képek – gyönyörű tájképek, vonzó állat- és növényfotók – készítését vállalta, hanem az ember és környezete viszonyában megmutatni azt, amit már szavakkal képtelenség elmondani. Képeivel – mint művészek, tudósok, gondolkodók, természet- és környezetvédők – nemcsak gyönyörködtet, hanem figyel és figyelmeztet. Mint ahogy ezt a magatartáskutató és természettudós Konrad Lorenz Der Abbau des Menschlichen (Az emberi leépülése) című, 1983-ban megjelent könyvében is teszi: többek között azt írja, hogy „…az emberiség jövőbeli kilátásai – az ember és a természet, illetve a környezet vonatkozásában – rendkívül homályosak. Vagy az atomfegyverrel történő gyors, fájdalommentes öngyilkosság, vagy a környezetpusztítással járó lassú halál, mérgezés, emberi tulajdonságainak, teljesítménye leépülése következik be vak és hihetetlenül ostoba tevékenységeinek következményeként.” Más gondolkodók szerint az annihilizációval együtt jár a kultúra dekadenciája. Akad persze más tapasztalat, és más vélemény is.

Ennek a kiállításnak a képei – hiszen az elkötelezett Varga István ehhez ért – a természetet hozzák emberi közelségbe, és az esztétikai értelemben gondolt szépség felmutatásával, a tágabb összefüggések értelmezésével hitet adnak ahhoz, hogy az emberiség jövőbéli kilátásait ne kelljen ennyire reménytelenül, pesszimista módon megítélnünk. A képek azt mutatják, hogy van remény az ember és a természet megbomlott harmóniájának visszaállítására.

Nézzünk körül a kiállításon, és a fontosabbnak vélt képeit elemezve, bemutatnám azokat. Egy rögtönzött tárlatvezetésre hívom Önöket.

A kiállítást – természetesen – megnyitottnak tekintem…

Eifert János