János Eifert - Photographer

Magyar Mozdulatművészeti Társulat: 7 fő bűn – premier a Nemzeti Táncszínházban, Budapest, 2014. május 20.

Magyar Mozdulatművészeti Társulat: 7 fő bűn – premier a Nemzeti Táncszínházban, Budapest, 2014. május 20.

 A 7 Főbűn, 2014.05.19. (Eifert János felvétele)

Az emberi életet – a „valóság misztériumát” – ősi törvényekben írt szabályok, a 7 fő bűn és a 7 mennyei erény kormányozza. Ezt a „belső harcot” – az ösztönök és a szellem küzdelmét a lélekért, – szeretnénk előadásunk tematikai centrumává tenni, pontosabban szembesíteni igyekszünk korunkat, magunkat embereket, életünk valóságával. Kultúránk legősibb, évezredes törvénye a Tízparancsolat, amelyből fakadó bűnök és erények dualizmusának – egymás mellé rendelt viszonyának, ha úgy tetszik háborújának minden ember részese a mindennapokban is. Félelmetes és titokzatos erők ősi harca mindez a láthatatlanban. Nélküle semmit se tudnánk a bátorságról, a szenvedélyről, a biztonságról, a félelemről, a békéről, a harmóniáról.

Az alkotók a nézőket egy közös utazásra invitálják, a társulattól megszokott, emelkedett esztétika, harmónia és szépségkeresés, a klasszikus zene világába, a százéves hagyományokon alapuló mozdulatművészet, az emberi mozdulat egy újabb ünnepére.

Bűnök és erények: kevélység (superbia) – alázat (humilitas), fösvénység (avaritia) – adakozás (karitas), bujaság (luxuria) – tisztaság (castitas), irigység (invidia) – jóakaró szeretet (humanitas), torkosság (gula) – mértékletesség, józanság, harag (ira) – szelídség (patientia), jóra való restség (acedia) – jóban való buzgóság (industria).

A 7 Főbűn, 2014.05.19. (Eifert János felvétele) Bodor Johanna (Eifert János felvétele) Fenyves Márk és Pálosi István a 7 Főbűnben, 2014.05.19. (Eifert János felvétele) Mándy Ildikó (Eifert János felvétele)

Mándy Ildikó (Eifert János felvétele) Lőrinc Kati a 7 Főbűnben (Eifert János felvétele) Fenyves Márk a 7 Főbűnben, 2014.05.19. (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Bodor Johanna és Fenyves Márk kettőse a 7 Főbűnben, 2014.05.19. (Eifert János felvétele) Lőrinc Kati a 7 Főbűnben, 2014.05.19. (Eifert János felvétele)

Táncolják: Balázs Mari, Bodor Johanna, Fenyves Márk, Horváth Zsófia, Kopeczny Katalin, Lőrinc Katalin, Mándy Ildikó, Pálosi István

Rendezés-koreográfia: Fenyves Márk, Pálosi István

Színpadi látvány- jelmez- világítás: FOM, Jelmez: Matisz Gábor

Zene: klasszikus zenei montázs