János Eifert - Photographer

Fotóművészeti Alkotótábor Egerben – Promenad.hu, 2014. július 24. 08:17

2014.07.24.-Promenad.hu-Egri-Fotóművészeti-Alkotótelep

PROMENAD.HU/2014. július 24.                http://promenad.hu/cikk/fotomuveszeti-alkototabor-egerben-145234

Fotóművészeti Alkotótábor Egerben

Feltöltő: Megyeri József / 2014-07-24 08:17:30

Szakmai előadásokkal és képelemző foglalkozásokkal várták a fotósokat a XXI. Egri Fotóművészeti Alkotótáborban, 2014. július 17 – 23. között. A rendezvényen fotókiállításokkal is bemutatkozhattak a művészek, a kiemelt vendég Eifert János fotóművész volt.

Az egri Bartakovics Béla Közösségi Ház és a Heves Megyei Fotóklub 21. alkalommal hirdette meg a fotóművészeti alkotótábort kreatív, szabad alkotói témában. A résztvevők nem szigorúan kötött tematika szerint dolgoztak, a fő hangsúly az egyéni elgondolásokon, kísérletek megvalósításán volt.

Demeter Pál fotóművész, az alkotótábor egyik szervezője a „tábornyitón” hangsúlyozta: rendezvényüknek évről-évre egyre több résztvevője van. Kiemelte: minden fotós számára lehetőséget biztosítanak kreativitásuk kibontakoztatására, legyen az amatőr műkedvelő, vagy fotóművész.

A megnyitón Mátyus Károly, a MAFOSZ alelnöke átadta Szerencsi Gábornak, a Heves Megyei Fotóklub egyik tagjának a Nemzetközi Fotóművész Szövetség díját, az AFIAP elismerést.

A 21. Egri Fotóművészeti Alkotótábor színvonalas szakmai előadásokkal és képelemző foglalkozásokkal várta a fotósokat:

Magyarósi Péter: A sarkkörön túl, Lappföld; Zakkar Sándor: Vidróczki Fotókör;  Benedek László (Gömöri Fotóklub) Rimaszombat / Ember és természet / A Felvidék természeti kincseinek kutatása és a fotózása (barlangok); Rózsa Zsuzsa: Szíria; Magyarósi Péter: Modellfotózás 2013-2014; Homonnai Fotóklub bemutatója; Teleki Klári: A digitális grafika rejtelmei, alkalmazása; Sony termékbemutató; Kertész Attila fotóművész: 3D képek készítése, tárgyfotózás; Gál Cecília: Gyermekek a világból; Házi „tábori” (dia) vetett képes pályázat; A 43. észak Magyarországi Fotóművészeti Szemle képei, díjazott felvételei; Molnár István Géza: “Eger Anno”.

A kiemelt vendég Eifert János fotóművész volt, aki több előadást is tartott a kortárs fotóművészetről, és saját alkotói módszereiről. A művésznek több éves kapcsolata van az alkotótáborral, így az évről-évre visszatérő résztvevőkkel mély szakmai-művészi barátság alakult ki. Előadásainak tematikája már címeiben is nagy figyelmet keltett: Fotóakadémia / KÉPNOVELLÁK / fényKÉP, másKÉPP / digiRama vetítés. Jó tempójú, könnyed, folyamatosan szemléltetett előadása valódi, alkalmazható tudást nyújtott hallgatóinak. Nemcsak a világot bejárt, sikeres fotóit és digirámáit mutatta be, hanem szakmai-művészi tévedéseit is, amelyekből azonban tanulni is lehet. Szemléltető eszközként a vetített kép, és olykor nagyméretű – volt köztük tíz méteres fotóvászon is – kiállítási képeinek bemutatásával, fotográfiai korszakait végigpásztázva láthattuk, Eifert könnyen újít: formai és technikai eszközeit játékosan váltogatja, próbálgatja (még a technikai malőrből is értéket kovácsolva, lásd: „roncsolt” aktjainak sorozata, mely egy beázás drámai kémhatását viseli magán büszkén); – ám szemlélete végig ugyanaz marad. Aki ismeri, – stabil, nyugodt és szemlélődő -, azt nem lepi meg a tény, hogy bármerre is kalandoz kísérletei során, finom érzékkel visszafordul, ha azt látja: az adott út éppen nem neki való. Mégsem tagadja meg azokat a képeit sem, amelyekben hibát talál: egyrészt ezek is részei az egésznek, másrészt gyakran addig nem nyugszik, ameddig egy letisztultabb, csiszoltabb formát nem talál, olyat, amely már megfelel eredendő szemléletmódjának. Ezért tehát találkozhatunk életművében akár mesterkéltebb, modorosabb manipulációkkal (ahol vagy a digitális lehetőségek végtelensége ragadtatja túlzásokra, vagy saját ötletei nőnek fejére), de aztán mindig ráismerünk egy-egy képben a továbbgondolt, letisztult változatra.

A szakmai előadások, kötetlen programok és fényképezési lehetőségek mellett kiállításokkal is bemutatkozhattak a fotóklubok tagjai, művészei.

Szendi Lajos: Képességeim; A 21. Egri Fotóművészeti Alkotótábor képei; Ferenczi János: Himalája életképei több mint fél évszázaddal ezelőtt; Gál Cecília: Burma csodálatos világa; – ezek a kiállítások a Bartakovics Béla Közösségi Házban (Knézich Károly u. 8.) és a Minorita Rendház Galériájában (Dobó tér) augusztus közepéig láthatók.

Volt egész napos kirándulás, változatos fényképezési és kikapcsolódási lehetőségekkel, úgymond „csapatépítés”: Régiségvásár Egerben; Bogács /sörfesztivál/ Hór völgye; Bükkzsérc: Pelyhe látványpince, életnagyságú faragott reliefek; Borászati kegyhely, látogatóközpont; Cserépfalu: vacsora, látvány pince, borkóstolás; Cserépváralja, Noszvaj, De la Motte kastély „ledes” megvilágításban; Parádsasvár, üvegfúvás fotózása; Utolsó este: Szépasszonyvölgy, Tábortűz – közös vacsora – a vacsorát Kállay László készítette.

A szellemi hátteret adó Molnár István Géza fotóművész (a Heves Megyei Fotóklub alapítója, most a Horváth Lajos Fotókört vezeti) és Demeter Pál fotóművész (a Heves Megyei Fotóklub elnöke), valamint Bimbó Zoltán a művelődési intézmény előadója, szervező sikeresnek ítélte az idei fotóművészeti alkotótábort. A nagy érdeklődés, a nemzetközi részvétel is mutatja, hogy érdemes volt színvonalas és színes programot összeállítani, „sztár” előadókat meghívni, akik nemcsak a „csapatépítést”, hanem a résztvevők szakmai-művészi fejlődését, kreativitásuk kibontakoztatását is segítették. Ahogyan az utolsó este, a Szépasszonyvölgyben a tábortűznél elhangzott: „Jövőre veletek ugyanitt!”

(Víg Lajos felvételei)