János Eifert - Photographer

Szabó Tünde: Valóban jó játék a művészet – Nemzeti Népművelődési Intézet, 2014. július 22. 08:45

2014.07.22.-Nemzeti-Népművelődési-Intézet-Jó-játék-a-művészet

Nemzeti Népművelődési Intézet, 2014. július 22. 08:45

http://www.nmi.hu/hu/Hirek/Valoban-jo-jatek-a-muveszet

Valóban jó játék a művészet

Átvehették tanúsítványaikat az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ első csoportjának végzettjei.

Sikeresen lezárult az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ szervezésében elsőként indított „Jó játék a művészet!”- kreatív játszóházvezető képzés. „Jó játék a művészet!”, reményeink szerint a képzés mottójául szolgáló gondolattal távozhatnak azok a résztvevők, akik 2014. július 16-án ünnepélyes keretek között Polyák Albert szakmai igazgatótól vették át a Kreatív játszóház vezetői tanfolyam sikeres elvégzését igazoló tanúsítványukat.

Az újonnan szervezett Országos Szakmai Központ által elsőként indított képzésének célja olyan közművelődésben dolgozó, illetve a különböző generációk, társadalmi csoportok szabadidős programjainak szervezésében részt vállalók továbbképzése azzal a szándékkal, hogy későbbi tevékenységük során a különböző korosztályok kreatív művészeti foglalkoztatását tudják támogatni. Az elsajátított ismeretek birtokában játszóházat vezethetnek, gyermek-foglalkozások, tábori szabadidős programok, nyugdíjas napközik programkínálatát bővíthetik.

A kilenc héten át tartó 120 órás közművelődési szakmai képzés keretében különböző kreatív képző- és fotóművészeti technikákkal, bábos ismeretekkel, valamint dráma és önismereti játékokkal ismerkedhettek a résztvevők. Emellett nagy hangsúlyt fektettek a személyközi és szociális kompetenciák fejlődése, anyanyelvi kommunikáció, valamint a kulturális kifejezőkészség, mint kulcskompetencia területére is. A csoportvezetési ismeretek órák során pedig olyan tudásra tettek szert, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a különböző egyénekből álló csoportok hatékony működtetésében is sikeresek legyenek későbbi tevékenységük során.

A képzés eredményességét olyan kiváló szakemberekből álló oktatói gárda is elősegítette, mint Eifert János fotóművész, Dóri Éva vizuális nevelőtanár, valamint Gudricza Csilla drámapedagógus és  Szluka Judit bábművész.

A gyakorlatközpontú képzés résztvevői saját maguk által készített kiváló munkáikon keresztül is megcsillogtathatták képességeiket, amelyeket a záró alkalommal bemutattak a résztvevőknek. Az elégedettségi kérdőívek alapján szerzett visszajelzésekből kitűnik, hogy pozitív élményekkel, hasznos ismeretekkel fölvértezve kerültek ki a tanfolyamon végzettek és a továbbiakban is igény van az ilyen és hasonló jellegű területek képzési kínálatára.

Szerző: Szabó Tünde