János Eifert - Photographer

Tüntetés az Internet-adó ellen, Budapest, 2014. október 28.

Tüntetők az Erzsébet-hídon, mobiljaik világítanak, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

Összefoglalva: A kormány nem vonta vissza az internetadó tervezetét, ezért kedden este hat órakor újra demonstráció kezdődött a József nádor téren. A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé hirdetett tüntetésen Várady Zsolt, az iWiW alapítója szólalt fel, aki legutóbb azzal került a hírekbe, hogy beperelte a rendszerváltás óta parlamentbe került pártokat, amiért olyan jogi környezetet teremtettek, hogy az adózási szabályokat betartó vállalkozások ellehetetlenülnek.

Várady felszólalása után a több-tízezres tömeg az Erzsébet tér felé indult, majd az Astoriánál elfordulva átmentek az Erzsébet hídon. A Lánchíd utcán a kormányzat által többször átadott, valójában soha el nem készült Várkert bazár előtt elhaladva a Clark Ádám térig vonultak, ahol kinyilvánították, hogy annyi internetadót fognak fizetni, amennyit a kilométerkő is jelez – nullát.

A hivatalos program már véget ért, de több ezer demonstráló a Parlament elé vonult. Rengeteg rendőr fogadta az Országháznál őket. A tiltakozók spontán beszédeket tartottak, ki akarták tűzni az EU-s zászlót, amit a szocialista Kunhalmi Ágnes tett meg végül a frakció ablakából. A tömeg erre elillant. Pár fiatal a Gyorskocsi utcában indított “szabadító akciót”. (Hír24)

Netre fel! Tüntetők a József nádor téren, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Tüntetők és fotóriporterek a József nádor téren, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Tüntetők a József nádor téren, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Várady Zsolt, az iWiW alapítója felszólal a József nádor téren, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

Szenvedélyes, okos mondatok! (Photo: Eifert János) Fotósok, TV-sek a pódiumon, akik a többezres tömeget örökítik meg, amint mobiljaikkal "gyertyáznak" (Photo: Eifert János) Tüntetők a József Attila utcánál, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Maszkos tüntető, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

18:28 Már beszél az iWiW-atya

A Fidesz által MSZP-s kapcsolatokkal megvádolt Gulyás Balázs még annyit mondott, hogy a kormány nem érdemli meg az adót mert korrupt és ostoba. Itt nincsenek maszkok és pártjelvények – tette hozzá. Ez nem a békemenet ahol napidíjas, buszoztatott emberek vannak – mondta Gulyás.

A vezérszónok, iWiW-alapító, Várady Zsolt szerint a netadó a kormány önkényének a jelképe. A polgárokkal fizettetik meg a rossz kormányzást – mondta Várady. Hozzátette: azért rossz az adómorál Magyarországon, mert korrupt a rendszer. Az adórendszer rossz.

“Az internetadó elleni tüntetés országos. Hahó Orbán Viktor, itt a facebookosok beszélnek! Hahó Orbán Viktor, itt a magyar nép beszél!” – költötte át a kormányfői klasszikust Füzessi Károly (Humán platform). “Csináljatok magatokról fényképet, fogjatok egy táblát, írjátok rá melyik településen vagytok, így látható lesz, hogy az internetadót az egész ország elveti” – hívott fel egy újabb tiltakozó akcióra az iWiW alapítója.

A november 17-ei hétre, az internetadó megszavazásának napjára újabb demonstrációt terveznek – jelentették be a szervezők.

Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Csak a nulla! (Photo: Eifert János) Eifert a tüntetésen fotózik, 2014.10.28. (Kincses Gyula felvétele)

Uniós és magyar zászlókkal, molinókkal vonul a tömeg. Az emberek már nemcsak az internetadó, hanem a kormány politikája ellen is tiltakoztak. “Nem kell netadó! Orbán takarodj! Európa, Európa!” – skandálják az emberek.

Én is tüntetek! (Eifert András Szilveszter felvétele) Andris-tüntet az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Andris a tüntetők közt, az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

Tüntetők az Erzsébet-hídnál, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

A HírTV stábját szorongatják: Elég a hazudozásból! HírTV - szar TV! (Photo. Eifert János) Fenyegető gyűrű a HírTV stábja körül (Photo: Eifert János)

A szekuritival védett HírTV megpróbal bejelentkezni először a hídról, majd a 0-ás kilométerkőnél, de sokan megálltak, körülvették őket és “modortalanságokat üvöltöznek” –  Elég a hazudozásból! HírTV – szar TV! Orbán TV!  “Nem vagyunk bogarak” – ezt pedig dajcstominak üzenték.

Apa és fia a 0-ás kilóméterkőnél