János Eifert - Photographer

23. Semmelweis Symposium- Eifert János diaporámavetítésével. Promenad.hu, 2014. november 10. 08:05:30

2014.11.10.-Promenad.hu_23. Semmlweis Symposium, Eifert János diaporámavetítésével

PROMENAD.HU | Közélet és Művelődés | 2014-11-10 08:05:30

http://promenad.hu/cikk/23-semmelweis-symposium-eifert-janos-diaporamavetitesevel-148222

23. Semmelweis Symposium- Eifert János diaporámavetítésével

 

A 23. Semmelweis Symposiumra – amelynek szervezési jogát idén a Pulmonológiai Klinika nyerte el – 240 regisztrált résztvevő érkezett. A 2014. november 6 – 8. között, a Hotel Mercure Buda Mátyás-termében megrendezett nemzetközi konferencia az aktuális pulmonológiai trendeket – a légúti betegségektől a tüdőtranszplantációig – választotta témájául.

 

Az ünnepélyes megnyitó részeként Sebestyén Márta Grammy-, Oscar- és Kossuth-díjas népdalénekes előadását hallgathatták a résztvevők, akit Szabó Zoltán népzenész dudán és furulyán kísért, miközben az óriási kivetítőkön – a zene hangulatával és ritmusával harmonizálva – Eifert János diaporámája „futott”.

November a tudomány hónapja, a Semmelweis Symposium pedig hagyományosan az egyik nyitóeseménye az ehhez kapcsolódó programsorozatnak – emlékeztetett Dr. Szél Ágoston rektor a megnyitón mondott köszöntő beszédében. Kitért arra is, hogy a szimpózium – mely a Semmelweis Egyetem legmagasabb presztízsű konferenciája – mindig közel esik az orvoskar megalapításának születésnapjához, vagyis november 7-éhez. Dr. Szél Ágoston a résztvevőkkel ismertette azt is, hogy a Semmelweis Symposium rendezési jogát egy hosszú folyamat eredményeként nyerhető el. A döntést egy bizottság hozza meg, a pályázóknak pedig be kell mutatniuk a tervezett programot, a meghívandó előadókat, valamint a költségvetési terveket is. Fontos szempont, hogy az előadók között meghatározott arányban kell külföldieknek lenniük, ezt a Pulmonológiai Klinika messzemenően teljesítette – jegyezte meg Dr. Szél Ágoston.

A rektor kiemelte, a pulmonológia különösen fontos terület a Semmelweis Egyetem számára, hiszen a közelmúltban született döntés arról, hogy az egyetem, az Országos Onkológiai Intézettel közösen, elindíthatja majd Magyarországon is a tüdőtranszplantációs programot. (A magyar betegek tüdőátültetését jelenleg Bécsben végzik.)

Mintegy 240 regisztrált résztvevője van az idei szimpóziumnak, az előadók a világ 12 országából érkeztek; többek között az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniából, Németországból, Ausztriából és Finnországból – számolt be Dr. Losonczy György, a Pulmonológiai Klinika igazgatója, a konferencia főszervezője. A két és fél nap alatt 22 külföldi előadó és körülbelül ugyanennyi hazai szakember számol be a pulmonológia különböző szakterületeit érintő legújabb trendekről. Az első szekció nyitóelőadását a European Respiratory Society elnöke, Peter J. Barnes (Imperial College, London) tartotta „Új célpontok és terápia a COPD-s betegek számára” címmel. Mint azt Dr. Losonczy György kiemelte, Dr. Barnes minden nagy nemzetközi tüdőgyógyász konferencián jelen van sztárelőadóként. Az obstruktív tüdőbetegségek új terápiás lehetőségeiről szóló szekció egyik kiemelt külföldi előadója volt Dr. Adam Wanner, az American Thoracic Society korábbi elnöke.

Dr. Losonczy György elmondta: a tíz szekcióból álló szimpózium a pulmonológia nagy fejezeteinek több mint felét érinti, kiemelten foglalkozik a légúti betegségekkel, a tüdőrákkal, a nem invazív ventilláció kérdésével, a pulmonális hipertóniával, a légzési rehabilitációval és a tüdőtranszplantációval.

Forrás és fotók: eifert.hu