János Eifert - Photographer

Középiskolások Képző-, Ipar- és Fotóművészeti kiállítása – 2015. PROMENAD.HU, 2015. április 22. 09:07:34

2015.04.22.-Promenad.hu_Középiskolások-Képző-Ipar-és-Fotóművészeti-kiállítása PROMENAD.HU | 2015-04-22 | 09:07:34

http://promenad.hu/cikk/kozepiskolasok-kepzo-ipar-es-fotomuveszeti-kiallitasa-2015-153260

Középiskolások Képző-, Ipar- és Fotóművészeti kiállítása – 2015

Elsőként a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozó keretében megrendezett Fotóművészeti Pályázat kiállítása látható, amelyet Eifert János fotóművész nyitott meg a Kondor Béla Közösségi Házban, Budapesten

„A Kondor Béla Közösségi Ház kiemelt feladatának tekinti a művészeti nevelést, hagyományok ápolását, igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a művészi értékek közvetítésére, a tehetséggondozásra, a művészetet értő és befogadó közönség nevelésére is. 1992 óta viseli intézményünk a Pestszentlőrincen született Kondor Béla, posztumusz Kossuth-díjas képzőművész nevét, így a kondori szellemiség értékeinek közvetítésével bővült a vállalt feladataink sora.

Szívből örülünk annak, hogy immár tizenötödik éve rendezhetjük a középiskolások Képző-, Ipar- és Fotóművészeti kiállítását a kerületi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók programsorozat keretében.

A kiállítás megszervezése már hagyománnyá vált Intézményünkben. Az elmúlt évek során pályázatunk olyannyira népszerűvé vált, hogy az éves rendezvénytervünk kiemelt programja lett, egyre keresettebb a fővároson túl az ország különböző pontjaiban is.

A pályázat és a program fenntartása több okból is indokolttá vált az évek alatt. Folyamatos az érdeklődés a középiskolák részéről. A beadott versenyművek minősége évről évre látványosan emelkedik. Minden évben a művész szakma kiválóságai foglalnak helyet a zsűriben. A rendezvény anyagi, szakmai és erkölcsi támogatottsága folyamatosan emelkedik. Mindezeket az érdemeket látva a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesülete is a rendezvény mellé állt, 2013-ban itt oszthattuk ki a MAOE elismerő oklevelek első példányait, amelyet azóta is felajánl az egyesület.

A verseny meghirdetésében, a tájékoztatásban, a versenyfelhívás megfogalmazásában, a zsűrizésben, értékelésben minden évben a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet nyújt szakmai segítséget. 2011 óta az Intézet is önálló díjat alapított, melyet az a diák nyerhet el, aki a legigényesebb művészi értékű alkotással pályázott.

A beérkezett alkotások közül ebben az évben is a szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat és a kiállításra érdemes alkotásokat: a Pro Urbe díjas, idén 80. születésnapját ünneplő Chochol Károly fotóművész átadta a stafétát. 2015-ben a fotókategória zsűrijének elnöki szerepét Eifert János fotóművész vállalta. A képző- és iparművészeti kategória zsűrijének elnöke Varga Ferenc, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértője, médiaművész. Tagok: Bakos Tamás képzőművész, az ELTE Tanító-, és Óvóképző Főiskolai Kar Vizuális Tanszékének vezetője, főiskolai docens, Török Ibolya, szobrászművész, Ravasz Balázs fotográfus.

És most jöjjenek az idei számok. Összesen 36 iskolából (20 fővárosi, 16 vidéki) 396 alkotó 839 munkája érkezett be. Ezen belül a Képzőművészeti pályázatra, 26 iskolából (17 fővárosi, 9 vidéki) 199 alkotó 355 munkája, Iparművészeti pályázatra 15 iskolából (9 budapesti, 6 vidéki) 103 alkotó 156 pályamunkája, Fotóművészeti pályázatra 14 iskolából (10 fővárosi, 4 vidéki) 94 alkotó 328 munkája érkezett be.

A versenyművek között ebben az évben 59 díjat osztott ki a zsűri, melyből MAOE-díjas 5 fő, kerületi különdíjas 3 fő, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet különdíjában 1 fő, a Kondor Béla Közösségi Ház különdíjában 3 fő részesült, valamint 1-1 iskola és felkészítő tanár munkáját találtuk kimagaslónak.

Reméljük, hogy a kezdeményezésünkre a jövőben is nyitottak lesznek, felkelti az új diákok figyelmét, a felkészítő tanárok pedig továbbra is örömmel biztatják tehetséges tanulóikat a részvételre. Köszönjük szépen a munkájukat!”

Császár Bíró Lilla igazgató


A Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozó keretében megrendezett Fotóművészeti Pályázat díjazottjai:

MAOE díjasok:

Kis-Kéry Anna (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest)

Szabó Zsófia (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest)

Szabadkai Vanda (Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium)

Fődíjas:

Laukó András (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest)

Kerületi díjas:

Csasznek R. Zója (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest)

Kondor Béla Közösségi Ház díjazottja:

Maller Emese (II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest)

Díjazottak:

Eördögh Lola (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest)

Miskolczi Réka (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest)

Doktor Melinda (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest)

Varga Zsófia (Arany János Református Gimnázium, Nagykörös)

Bauer Emese (Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium)

Zsirai Laura Borbála (Kispesti Waldorf Iskola)

Neszt Levente (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest)

Díjazott tanár:

Makáryné Fodor Éva (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest)

Forrás: Kondor Béla Közösségi Ház

Fotók: Ravasz Balázs, valamint a fotóművészeti pályázat díjazottjainak felvételei