János Eifert - Photographer

A tánc világnapján – Promenad.hu, 2015. április 30.

2015.04.30.-Promenad.hu_A-tánc-világnapján promenad.hu

A tánc világnapján

A Nemzetközi táncnapot vagy A Tánc Világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik.

A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Az idei világnap nemzetközi üzenetét Alkis Raftis, a Nemzetközi Tánc Tanács (CID) elnöke fogalmazta meg, aki szerint a jelen koreográfusainak a más területeken velük egyenrangú művészek közreműködésével kellene bemutatniuk alkotásaikat.

A világnap magyarországi üzenetében Lovas Pál Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész, táncművész, balettmester úgy fogalmazott: “értékválságos világban élünk, de nekünk, táncművészeknek és a többi művészeti ág képviselőinek, együtt ebben a világban is értékes gondolatokat, eszméket kell közvetíteni, szórakoztatni és tükröt tartani a közönség elé.”

A táncművészet ünnepén Lőrinc Kati vezetésével a Táncművészeti Főiskola balettnövendékei flashmobbal lepték meg a járókelőket Budapesten, a Vörösmarty téren és a Deák téren.

A Góbi Rita Társulat, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, valamint a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola délután 4 órakor tízperces táncakciót mutatott be a Margit híd déli járdáján. A Pas-De-Bridge! Táncolj hídon! elnevezésű kezdeményezéshez bárki csatlakozhatott nemtől, kortól és táncos képzettségtől függetlenül.

A Frenák Pál Társulat a tánc világnapjához időzítve tér vissza másfél év után az InTimE című előadásával az Átrium-Film Színházba. A darabot 2008 decemberében láthatta először a közönség, a bemutató óta eltelt hét évben a produkció a hazai és a nemzetközi táncszcénát is meghódította.

A táncművészet legnagyobb ünnepén a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége idén is gálaestet rendezett, amely a már javában tartó Budapest Táncfesztivál programját színesítette.

A gála rendezője Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. A Magyar Táncművészek Szövetségének díjait a hazai táncélet prominens személyiségeinek adták át, az est házigazdája Rátóti Zoltán színművész volt. Az estén az előző évi díjazottak léptek színpadra.

Forrás: Magyar Táncművészek Szövetsége

Eifert János felvételei