János Eifert - Photographer

Mandur László: FALTÓL FALIG c. kiállítása a Cultiris Galériában – Budapest, 2015. május 14 – június 27.

Mandur László FALTÓL FALIG c. kiállítását Keleti Éva nyitotta meg a Cultiris Galériában, 2015. május 14-én, 17:30 órakor. A kiállítás kurátora: Kincses Károly muzeológus

2015.05.13. Mandur László: FALTÓL FALIG kiáll.meghívó Eifert János és Mandur László_Mönich László felvétele Mönich László felvétele

2015.05.13.-Mandur László, Kincses Károly és Csákl Erika  (Eifert János felvétele) 2015.05.13.-Kincses Károly utálja a politikusokat(Eifert János felvétele) 2015.05.13.-Csák Erika, kultúra-szervező (Eifert János felvétele) 2015.05.13.-Montvai Péter (Eifert János felvétele)

Kincses Károly: Metamorfózis

Mandur Lászlóval kicsit/nagyon bonyolult a helyzetem. Elmondtam már egyszer, hogy borzasztó hendikeppel indult nálam, hiszen politikus volt, és én engesztelhetetlen utálatot és haragot érzek minden politikussal szemben, álljon bármely oldalon is. De Balla Demeter nyomatékos kérésére az első közös kiállításuk előtt elkezdtem vele is dolgozni.

Elkértem akkor Mandur összes számba jöhető képét és otthon, zavartalanul végignéztem őket. Többször is. És akkor azt láttam, hogy ez az ember – szerencsére – sokkal inkább érzékeny, a világra figyelő, annak kérdéseire sajátos válaszokat adó fotográfus, mint politikus. Sok száz képét megnéztem azóta, s ez igencsak jót tett a kapcsolatunknak. Mert a fénykép nem nagyon tűri az ilyesfajta billogokat, hogy ezt politikus fotózta, azt meg szabósegéd, emezt meg mozdonyvezető. A fénykép ebből a szempontból (de csak ebből) roppant egyszerű dolog. Vagy jó és figyelemre méltó, vagy rossz és akkor fujj, szóra sem érdemes!

Mandur László képei között elég sok jó van, és innentől kezdve – főleg, miután az is kiderült, hogy felhagyott az aktív politikusi léttel – már nem volt gondom vele. Gyors egymásutánban immár a negyedik kiállításán dolgozunk együtt, és egy rossz szavam nem lehet. És ha nem lehet, akkor nincs is. Mert pontosan ismeri a szabályokat, és konzekvensen tartja magát hozzájuk. Az első és legfontosabb alapelv: a fotós fényképez, a kurátor meg kurál. Nincs köztük érdemi vita, legfeljebb beszélgetés, hiszen tudják, mindkettőnek ugyanaz az érdeke, az elkészül fényképeket úgy válogatni, csoportosítani és a kiállításban helyzetbe hozni, hogy megfelelően tudjanak hatni. Hogy ne egy meg egy meg egy az huszonkettő fénykép legyen egymás mellett gusztusosan, pontosan vízszintbe állítva a falra szegezve, hanem kikerekedjen általuk valami egyszerű vagy bonyolult történet, melynek eleje, közepe és vége van. Amelyet, ha megnéz a látogató, akkor egyet vagy többet a szemébe égetve hazavisz, és otthon sem nyomja meg a delete-et. Nincs ma itt egyéb dolguk, döntsék el ezt a két dolgot: csak mondja ezt ez a két ember vagy csinálja is? Valamint azt, hogy a politikusból valóban fotográfus lett-e?

2015.05.13.-Mandur László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele)

2015.05.13.-Mandur László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele)

2015.05.13.-Szalay Zoltán és Herbst Rudolf (Eifert János felvétele) Mandur László, egy látogató és Mécs Imre_Mönich László felvétele 2015.05.13.-Mandur László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele) 2015.05.13.Hegyi Zsolt videózik telefonjával Mandur László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele)

Keleti Éva és Eifert János_Mönich László felvétele Szalay Zoltán_Mönich László felvétele 2015.05.13.-Mécs Imre, amint Mandur László kiállításán fényképez  (Eifert János felvétele) Eifert János és Mönich László felvételei

2015.05.13.-Mandur László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele)

2015.05.13.-Siklós Péter, Mandur László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele) 2015.05.13.-Trencsényi-Zoltán-interjút-készít-Mandur-Lászlóval (Eifert János felvétele) 2015.05.13.-Trencsényi Zoltán interjút készít Mandur Lászlóval (Eifert János felvétele) 2015.05.13.-Bahget Iskander fotóművész Mandur László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele)

2015.05.13.-Mandur László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele)