János Eifert - Photographer

Eifert János fotóművész képversei a Cultiris Galériában – Irodalmi Jelen, Budapest, 2010. október 15.

2010.10.15.-Irodalmi-Jelen-Eifert-képversei-a-Cultiris-Galériában

Irodalmi Jelen.hu, 2010. október 15. – http://www2.irodalmijelen.hu/node/7468

Eifert János fotóművész képversei a Cultiris Galériában

Hírek

Eifert János fotóművész 12 különös munkáját állítja ki a Cultiris Galériában, az Örkény István Könyvesboltban kedden este.

A fotográfus egy hét alatt három tárlaton is bemutatkozik. A kedden nyíló Képversek címűről, a fotók történetéről az MTI-nek elmondta, hogy 1993-ban víz öntötte el a pincét, ahol a most kiállított képek negatívjai voltak és egész addigi életműve, több tízezer darab a szutykos víz áldozata lett. Az első gondolata az volt, hogy kidobja valamennyit a kukába, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Kivett a nedves zsákokból pár diát és kísérletezni kezdett velük. Korábban már próbálkozott savval, lúggal, napsütéssel, más természeti elemekkel, de maga sem gondolta, hogy a koszos víz, a penész, a por, a hideg így együtt az alkotótársává válnak. A nedvesség, a penész föllazította a képeket, összefolytak. Különleges világ bontakozott ki a fotókon, egyedi, megismételhetetlen és szürreális, olyan újfajta “képnyelv”, amely a nézőtől egyensúlyozást kíván a valóság és a képzelet peremén – fejtette ki a művész.

“Számomra a fotográfia nagyon komoly játék, a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot nyújtja, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem” – fogalmazott Eifert János.

A kiállítás december 16-áig tart nyitva a Cultiris Galériában.

A fotográfusnak a Fotóhónap 2010 programja keretében szombaton a Nemzeti Táncszínház kerengőjében Hármasképek címmel nyílik tárlata. A fotók témája az érzelem, a gondolat és a képzelet hármas egységére épül, a hétköznap világába enged bepillantani.

November 11-én, csütörtökön a nagyváradi Euro Photo Art Galériában Képnovellák címmel nyílt 25 nagyméretű fotójából tárlat. Olyan történeteket mesél el a kamera segítségével, amelyeket szavakban nehéz lenne elmondani, ilyen például a Fekete tánc című kép, két táncos mozdulatai látszanak, különös jelmezben vannak, feszültség, dráma sugárzik a fotóról – magyarázta. A nagyváradi kiállítás november 25-ig lesz nyitva. (MTI)