Konyhaművészet 1990-2006 c. kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Budapest, 2015. augusztus 29 – november 11.
A “Konyhaművészet 1990-2006″ c. kiállítást Fülöp József rektor (MOME) nyitotta meg:
“Hölgyeim és Uraim, Kedves vendégek,
engedjék meg, hogy személyes irányultságot adjak ennek a megszólalásnak, mert nagy szerencsémre részese lehettem a Konyhaművészet történetének, és abban, hogy ma itt lehetek Önökkel, ennek van szerepe, függetlenül intézményektől és titulusuktól. Valamikor, nem sokkal a lap indulása után, a kilencvenes évek legelején Nádai Ferenc, a magazin tervezője és art direktora vélte úgy, hogy egy frissen diplomázott rajzfilmes – ez voltam én -, a szó szoros értelmében színesíthetné a lapot. Így megkért, hogy az akkoriban állandó rovatként jelentkező, tematikusan csokorba gyűjtött rövid receptekhez készítsek illusztrációkat. Hát én ezt nagy élvezettel csináltam onnantól kezdve hosszú éveken keresztül, meganimálva, vagyis megszemélyesítve a recepteket, így töltve meg az oldalpárokat krumplifejű karakterekkel.
Ezzel beléphetettem abba a világba, melynek különleges hangulata volt.
Mindennek a kiindulópontja egy álom, a lapalapítók, Komáromi Zoliék álma volt, akik a magazin működtetését legszemélyesebb vállalásukként kezelték és éltek meg hónapról hónapra.
Így a lap kiállása, megjelenése, profizmusa, szemlélete – egyszóval kivállósága – mögött nem egy kiadó vállalat nyüzsgő szerkesztősége, menedzsmentje, corporate imidzse állt, hanem elkötelezett, lelkes személyiségek. Alkotók. Írók, fotográfusok, szerkesztők, tervezők, séfek és gasztronómusok, borászok és stylistok. Egy olyan laza közösség, mely időről időre találkozott is, egyfajta klubot alkotott, és a résztvevők magukénak érezhették a lapot. Talán mondhatom ezt mások nevében is, büszkék voltunk arra, hogy a Konyhaművészet nem csupán egy gourmet magazin. (Halkan jegyzem meg, milyen jó lenne, ha manapság lapozhatnánk magyar nyelven megjelenő, jó minőségű, “csupán” gasztronómiai periodikákat!) kulturális jelenség volt, melyben a kulináris témák mentén a szellemi jólét minden vetülete, területe érintve volt. Mindezt könnyedén, elegánsan, mintha a legtermészetesebb dolog lenne ezek összetartozása. Mint ahogyan az is.
Az más kérdés, hogy a lap olvasói jártukban-keltükben sokszor mást tapasztalhattak környezetükben. Akkoriban a Konyhaművészetnek éppen ezért küldetése is volt.
A kiállítást szemlélve számomra kissé meglepő élmény, hogy az itt installált munkákon szereplő ételek mennyire frissek, akár több évtizeddel is készültük óta. Nem öregednek. Valamilyen időtlenség lengi be a tányérok tartalmát, és az egybegyűjtött anyag azt is megmutatja, hogy volt egy egységes vizuális nyelve, szemlélete a Konyhaművészetben megjelent fotográfiáknak, bár többen is készítették annak idején a képeket.
Egyetlen fájdalmam csak az, hogy maga a magazin vizuális valójában nem lett része a kiállításnak, mert az adhatott volna igazán teljes képet arról, mi is történt 1990 és 2006 között, de nem lehetek telhetetlen én sem. Gratulálok az évfordulóhoz, és mindenkinek kívánom, hogy teljen öröme abban, amit a kiállítás kínál.” (Fülöp József)
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szeretettel meghívja Önt 2015. augusztus 28-án, pénteken, 15 órára a Konyhaművészet 1990-2006 című időszaki kiállításának megnyitójára. Köszöntőt mond Kiss Imre múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Fülöp József rektor, MOME
KURÁTOROK: Kiss Imre, Komáromi Zoltán, Vomberg Frigyes
A FELVÉTELEKET KÉSZÍTETTÉK: Balázs Péter, Csíkszentmihályi Márton, Eifert János, Jung Zseni, Komáromi Zoltán, Máté Gábor, Patyi Árpád
AZ ÉTELEKET ÉS A DESSZERTEKET KÉSZÍTETTÉK: Bicsár Attila, Boross Tamás, Farkas Bálint, Feke Zoltán, Héjja László, Holes Péter, Kaszás János, Korpádi Péter, Lusztigh Mária, Majzinger János, Mihályi László, Palotás Péter, Pethő Balázs, Szűcs Árpád, Ványi László, Vomberg Frigyes
KIVITELEZÉS: Baglyas György, Rieder Lajos
Balázs Péter, Csíkszentmihályi Márton, Eifert János, Jung Zseni, Komáromi Zoltán, Máté Gábor és Patyi Árpád felvételei