János Eifert - Photographer

SZOBOR SZÜLETIK – BRONZBA ÖNTÖTT TÖRTÉNELEM c. film díszbemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Budapest, 2015. szeptember 16.

A-régi-és-az-új-Andrássy-Gyula-lovas-szobor (archív fotó és GEO-MÉDIA Bt. felv)

Szobor-születik28_fotó-GEO_FILM-Bt Szobor-születik18_fotó-GEO_FILM-Bt Szobor-születik1_fotó-GEO_FILM-Bt

SZOBOR SZÜLETIK – BRONZBA ÖNTÖTT TÖRTÉNELEM c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015. szeptember 16-án

2015.09.16.-Uránia-Filmszínház-filmbemutató-panorámakép (Eifert János felvétele)

Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele) Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele) Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele) Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele)

Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele) 2015.09.16.-Uránia-Filmszínház Eifert János felvételei

Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele) Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele) Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele) Szobor születik - Bronzba öntött történelem c. film díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, 2015.09.16. (Eifert János felvétele)

“Szobor születik – Bronzba öntött történelem” – színes, magyarul beszélő, magyar ismeretterjesztő film, 2015., hossz: 52 perc. Operatőr-rendező: Dala István, Szerkesztő-riporter, forgatókönyvíró, producer: Hollós László (Geo-Film produkciós Iroda)

Andrássy Gyula lovasszobra

SZOBOR SZÜLETIK… Bronzba öntött történelem című színes, magyarul beszélő, magyar ismeretterjesztő film díszbemutatója Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A Bencsik alkotóközösség fiatal szobrászai (Engler András, Meszlényi János, Polgár Botond) készítették el újra gróf Andrássy Gyula monumentális lovasszobrát.

Zala György eredeti alkotását Ferenc József avatta fel 1906. december 2-án az Országház déli szárnyánál. A szobrot 1945-ben lebontották, bronzanyagát a Sztálin-szobor készítéséhez használták fel. Helyére 1980-ban a Marton László által készített József Attila szobor került. Budapest legszebb és legnagyobb, igazi kuriózumnak számító szobra most ismét „elfoglalta” eredeti helyét a Kossuth téren.

E szobor újjászületéséről, az alkotói munka különböző fázisairól készült a SZOBOR SZÜLETIK… című dokumentumértékű ismeretterjesztő film. Az 52 perces filmben szó esett gróf Andrássy Gyuláról, az eredeti szobor történetéről, a visszaállításról, a néhai és jelenlegi alkotói folyamat párhuzamairól és eltéréséről is, de a lényeg a szoborszületés fázisainak bemutatása, a szakmai-alkotói folyamat művészi színvonalú rögzítése. A film különlegességét és kiemelt fontosságát az is adja, hogy feltehetően ilyen méretű bronzszobor nem születik a közeli és távoli jövőben, így az alkotói folyamatok, a szoborszületés lépéseinek rögzítése az oktatásban is kiemelt fontosságú. A filmnek csak másodlagos a politikai üzenete. A hangsúly döntően a szakmai tartalomra helyeződik. A sokoldalú és rugalmas csapatmunka, a sorozatos konzultációk és kutatások, a legváltozatosabb és legkorszerűbb technológiák alkalmazásának bemutatása a lényeg. A filmnek minden laikus és szakmabeli számára láttatni kell, hogy elképesztően bonyolult és hosszú feladatról van itt szó. Régi képeslapok, korhű relikviák, archív felvételek, fotomontázsok is beépültek a filmbe, és az alkotókon kívül megszólalnak neves szobrászok (Melocco Miklós, Kő Pál, Farkas Ádám), iparművészek (Zsigmond Attila), művészettörténészek (Wehner Tibor, Beke László), építészek (Lázár Antal, Török Péter) továbbá Wachsler Tamás programvezető és Andrássy Gyula ük-ük unokája Pallavicini Zita.

Szobor születik… Bronzba öntött történelem

Színes, magyarul beszélő, magyar ismeretterjesztő film, 2015., hossz: 52 perc

Gyártó: GEO-FILM Bt.

produkció 2015

Producer: Hollós László, rendező-operatőr: Dala István, szerkesztő-riporter: Hollós László, narrátor: Csőre Gábor, gyártásvezető: Monostori Zsolt, zene: Margit József, közreműködött: Szabadi Vilmos és Boros Attila, vágó: Bartos Bence, hangmérnök: Faludi Sándor, kameraman: Vass György, szakértők, riportalanyok: Engler András, Meszlényi János, Polgár Botond, Pekár István és Pál Gábor, munkatársak: Vassné Borza Mária Magdolna, Borbély Györgyi, Bitai Veronika.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

Forrás: Magyar Média Mecenatúra

Fotók: GEO-FILM Bt. és Eifert János

Hollós László, a Szobor születik – bronzba öntött történelem című mecenatúrás film producere, szerkesztő-riportere, forgatókönyvírója agrármérnökként végzett, és számos ismeretterjesztő és dokumentumfilm készítésében vállalt részt. A Geo-Film Produkciós Iroda ügyvezetőjeként a Szerelmes földrajz című, a Duna Televízión 2002 óta látható rendhagyó televíziós portrésorozatot készíti.