János Eifert - Photographer

A 34. Életünk Országos Fotópályázat kiállítása, Kanizsai Kulturális Központ, 2015. november 6 – december 5.

2015.11.06.-Életünk-Orsz-Fotókiállítás-megnyitó-01_Török-Tibor-felvétele

2015.11.06.-Életünk-Orsz-Fotókiállítás-megnyitó-01_Eifert-János-felvétele 2015.11.06.-Varga-Szilárd-átvette-a-díjat-Eifert-Jánostól 2015.11.06.-Újhelyi-Zsolt-átveszi-díját-Eifert-Jánostól_Újhelyi-Zsolt-felvétele 2015.11.06.-Dominko-Miran-különdíjas_Újhelyi-Zsolt-felvétele

2015.11.06.-Eifert-képértékel_Újhelyi-Zsolt-felvétele 2015.11.06.-Gyertyánági-István-kiállított-képével_Török-Tibor-felvétele 2015.11.06.-Török-Tibor-kiállított-képével 2015.11.06.-Gayer-Mátyás-zongora-Kristina-Trezune-ének_PhotoEifert

Újhelyi Zsolt, Török Tibor, Olasz Ágnes és Eifert János felvételei

Díjazottak_Varga-Szilárd-Bábmester_1.-díj Díjazottak_Molnár-Ferenc-Extásis-No1_Gőbölös-Fotó-díja

Díjazottak_Koncz-Dezső-Basszusgitár_Oklevél Díjazottak_Dominko-Miran-Secret-Garden_Különdíj

Főtémában az I. díjat Varga Szilárdnak a Kanizsa Fotóklub tagjának ítélte oda a zsűri Bábmester című képéért. II. díjat Molnár Ferenc budapesti fotós Bari Janó című fotósorozata kapta. Nagykanizsa Megyei Jogú Város díját Mikó István budapesti fotós Pircsi című képe érdemelte ki. Különdíjban részesült: Dominko Miran – Lendva. Oklevelet kapott Ligeti László – Baja és Kiss Imre – Pécs. Jazz altémában: oklevélben részesült Kis-Bankné Kondákor Marianna – Kaposvár, Albert Béla – Kiskunfélegyháza, és Koncz Dezső – Budapest. A Göbölös Fotó díját szintén a budapesti Molnár Ferenc kapta.

Díjazottak_Molnár-Ferenc-Bari-Janó_2.-díj Díjazottak_Mikó-István-HU-1-Pircsi_Különdíj

Díjazottak_Ligeti-László-Séta_Oklevél Díjazottak_Kiss-Imre-Vágta_Oklevél

Díjazottak_Kis-Bankné-Kondákor-Marianna-Zenetükör_Oklevél Díjazottak_Albert-Béla_Emlékére..Oklevél

Idén 34. alkalommal hirdette meg a Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Fotóklub az Életünk Országos Fotópályázatot. A felhívásra 46 alkotó 270 fotót küldött, melyekből az Eifert János, Markovics Ferenc és Módos Gábor fotóművészek által alkotott zsűri 32 fotós 67 képét választotta ki. A HSMK Ősze András galériájában megrendezett kiállítást Dénes Sándor polgármester nyitotta meg.

Beszédében a fotópályázat egyik altémája, a jazz zene és a művészeti ágak együvé tartozását emelte ki. – Már szerteágazó hagyományt mutat fel az – folytatta, hogy a kanizsai jazzfesztivál nem zenével, hanem rangos képzőművészeti látványossággal nyílik, hiszen a fotópályázatra beérkezett legjobb alkotásokat hosszú évek óta ilyenkor mutatják be a nagyközönségnek.

Mindennek az állításnak az a tény teremtheti meg az alapját, hogy – egyik oldalról – a Kanizsai Fotóklub már az 1960-as évek elején, vagyis több mint 50 éve hirdette meg első alkalommal az Életünk Országos Fotópályázatot. Ami önmagában is jelzi, hogy a fotóművészet Nagykanizsán mélyen gyökerezik és valóban komoly múltra tekinthet vissza az 1956 óta működő klub tevékenysége.

A másik ágát e szerteágazó hagyománynak a jazz jelenti, hiszen az elmúlt több mint 40 évben Nagykanizsa neve összeforrt a jazzfesztivállal, és Zala megye egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális rendezvényévé vált. Így azzal, hogy néhány esztendeje ez a két közösség és két művészeti-kulturális esemény egymásra talált, és összefonódott, valóban egy szerteágazó hagyomány bontakozott ki, ami jelképezi azt, hogy az életünk milyen gazdag és milyen összetett – zárta gondolatait a városvezető.

A megnyitó beszédet követően a díjakat Eifert János fotóművész és Dénes Sándor polgármester adta át. Főtémában az I. díjat Varga Szilárdnak a Kanizsa Fotóklub tagjának ítélte oda a zsűri Bábmester című képéért. II. díjat Molnár Ferenc budapesti fotós Bari Janó című fotósorozata kapta. Nagykanizsa Megyei Jogú Város díját Mikó István budapesti fotós Pircsi című képe érdemelte ki. Különdíjban részesült: Dominko Miran – Lendva. Oklevelet kapott Ligeti László – Baja és Kiss Imre – Pécs.

Jazz altémában: oklevélben részesült Kis-Bankné Kondákor Marianna – Kaposvár, Albert Béla – Kiskunfélegyháza, és Koncz Dezső – Budapest. A Göbölös Fotó díját szintén a budapesti Molnár Ferenc kapta.

Az ünnepségen közreműködő Gayer Mátyás, Grazban élő kanizsai jazz zongorista és Kristina Trezune előadása már a jazzfesztivál hangulatát idézte meg.

Forrás: B.E. (kanizsaujsag.hu)

Képek: A díjazottak fotói, valamint Újhelyi Zsolt, Török Tibor, Olasz Ágnes és Eifert János felvételei a kiállítás-megnyitóról