János Eifert - Photographer

Fodor József emlékkiállítása az Alföldi Galériában. Hódmezővásárhely, 2015. december 12 – 2016. február 14.

2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-meghívó, Eifert János fotójának felhasználásával

2015.12.12.-Fodor_Jozsef_emlekkiallitas-MEGHIVO 2015.12.12.-Fodor_Jozsef_emlekkiallitas_MEGHIVO-02

“Születésem és gyermekkorom helyéből és élményeiből természetesen következik, hogy szeretem e tájat, a földjéből kinőtt minden élőlényével együtt…. Kiállításom rajzain, festményein az én nézőpontomból tükröződnek a jelenségek, tárgyak, emberek. Én ilyennek látom a világot”   (Fodor József, 1964)

2015.12.12.-Szenti-Tibor-Feledy-Balázs (Eifert János felvétele)

2015.12.12.-Fodor_Jozsef_emlekkiallitas_MEGHIVO-03

Az egyik “legvásárhelyibb” festőművész, Fodor József mintegy száznegyven alkotását bemutató emlékkiállítás nyílt szombaton a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Az egyik “legvásárhelyibb” festőművész, Fodor József mintegy száznegyven alkotását bemutató emlékkiállítás nyílt szombaton a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter személyes hangvételű megnyitójában úgy fogalmazott: “számunkra, hódmezővásárhelyiek számára a képzőművészet sokkal több annál, mint egoista örömszerzés, individualista önkifejezés”, a város tartópillére a művészet és a művész. Ennek a vásárhelyi művésztársadalomnak volt megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen tagja Fodor József, aki a nehezebb utat választva szülővárosában akart boldogulni – tette hozzá. Fodor József festészetének lényegét az ember és a természet kapcsolata jelenti, ahogy már száz éve ez adja a magját a vásárhelyi művészetnek. Világos választ adott képeivel: ábrázolta a világ szépségeit, ugyanakkor megmutatta reális oldalát is – mondta a politikus, aki a térség országgyűlési képviselője is egyben. Amellett, hogy sikeres művész, vásárhelyi polgár, művészetszervező volt, rajztanárként képes volt felkelteni tanítványai érdeklődését az alkotás, a rajz iránt, megszerettetni velük a művészetet – hangsúlyozta Lázár János.
Az Alföldi Galéria teljes földszintjén február közepéig látható kiállítás mintegy százötven művön keresztül, különböző tematikák szerint mutatja be Fodor József életművének darabjait: tájképeit, zsánereit, életképeit, portréit, emberábrázolásait, szobabelsőit, csendéleteit, valamint Hódmezővásárhely művelődéstörténetéhez kötődő képeit. Fodor József 1935-ben született. 1958-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz és földrajz tanszékén, ahol Füstös Zoltán, Vinkler László, Major Jenő és Kopasz Márta voltak mesterei. A Vásárhelyi Műhely tagjaként állandó kiállítója volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt országszerte és külföldön. 1965-ben alapítója, és kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. Három évtizeden keresztül irányította a vásárhelyi és a mártélyi művésztelepet. Művészi munkája mellett több mint két évtizeden keresztül vezette a városi rajzszakkört, nevelte a képzőművészet iránt érdeklődő fiatalokat. Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább a vásárhelyi elődökre jellemző alföldi realizmust. Képeinek zömén szűkebb környezetének táji szépségeiről, emberi és társadalmi eseményeiről számolt be. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el: 1984-ben megkapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, 2002-ben a Művészeti Akadémia Elismerő oklevelét. 2004-ben Mártély, 2005-ben Hódmezővásárhely választotta díszpolgárává. 72 esztendős korában hunyt el szülővárosában, Hódmezővásárhelyen.

2015.12.12.-Fodor-József-emlékkiállítás-Nagy-Imre-múzeumigazgató (Eifert János felvétele) Fodor József festménye_3707 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Sajtó-televízió (Eifert János felvétele) Fodor József_Áradás

Fodor József festménye 02 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Feledy-Balázs-szakmai-méltatása (Eifert János felvétele) Fodor József festménye 02 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Nagy-János-dzsesszongorista (Eifert János felvétele)

2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Almási-István-polgármester-köszöntője (Eifert János felvétele) Fodor József_Halászlé 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Almási-Enikő-énekes-01 (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Alföldi-Galéria-Eifert-és-Almási-István-polgármester_Promenad

2015.12.12.-Alföldi-Galéria-Eifert-és-Feledy-Balázs (Promenad.hu felvétele) 2015.12.12.-Alföldi-Galéria-Lázár-titkára (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Alföldi-Galéria-Gyulai-József-professzor (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Szenti-Tibor (Eifert János felvétele)

2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Lázár-János-megnyit (Eifert János felvétele)

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter személyes hangvételű megnyitójában úgy fogalmazott: “A város tartópillére a művészet és a művész. Ennek a vásárhelyi művésztársadalomnak volt megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen tagja Fodor József, aki a nehezebb utat választva szülővárosában akart boldogulni – tette hozzá. Fodor József festészetének lényegét az ember és a természet kapcsolata jelenti, ahogy már száz éve ez adja a magját a vásárhelyi művészetnek. Világos választ adott képeivel: ábrázolta a világ szépségeit, ugyanakkor megmutatta reális oldalát is… Fodor József amellett, hogy sikeres művész, vásárhelyi polgár, művészetszervező volt, rajztanárként képes volt felkelteni tanítványai érdeklődését az alkotás, a rajz iránt, megszerettetni velük a művészetet .”

2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-az-Alföldi-Galériában (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Feledy-Balázs-Nagy-Imre (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-TV-interjú (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-Alexay-Mária (Eifert János felvétele)

Eifert János felvételei

2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-megnyitó-közönsége-02 (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-megnyitó-közönsége-03 (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-megnyitó-közönsége-01 (Eifert János felvétele) 2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-VTV-dolgozik (Eifert János felvétele)

Az Alföldi Galéria teljes földszintjén február közepéig látható kiállítás mintegy százötven művön keresztül, különböző tematikák szerint mutatja be Fodor József életművének darabjait: tájképeit, zsánereit, életképeit, portréit, emberábrázolásait, szobabelsőit, csendéleteit, valamint Hódmezővásárhely művelődéstörténetéhez kötődő képeit. Fodor József 1935-ben született. 1958-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz és földrajz tanszékén, ahol Füstös Zoltán, Vinkler László, Major Jenő és Kopasz Márta voltak mesterei. A Vásárhelyi Műhely tagjaként állandó kiállítója volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt országszerte és külföldön. 1965-ben alapítója, és kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. Három évtizeden keresztül irányította a vásárhelyi és a mártélyi művésztelepet. Művészi munkája mellett több mint két évtizeden keresztül vezette a városi rajzszakkört, nevelte a képzőművészet iránt érdeklődő fiatalokat. Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább a vásárhelyi elődökre jellemző alföldi realizmust. Képeinek zömén szűkebb környezetének táji szépségeiről, emberi és társadalmi eseményeiről számolt be. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el: 1984-ben megkapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, 2002-ben a Művészeti Akadémia Elismerő oklevelét. 2004-ben Mártély, 2005-ben Hódmezővásárhely választotta díszpolgárává. 72 esztendős korában hunyt el szülővárosában, Hódmezővásárhelyen. (Elek András, TJM)

2015.12.12.-Fodor-emlékkiállítás-megnyitó-közönsége (Eifert János felvétele)