János Eifert - Photographer

A Tanítanék mozgalom tüntetése a Kossuth-téren, Budapest, 2016. március 15.

A Tanítanék mozgalom tüntetése a Kossuth-téren, Budapest, 2016. március 15.

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-10 (Eifert János felvétele)

Délután háromkor elkezdődött a mai nagyobb ellenzéki megmozdulás is, a Tanítanék mozgalom tüntetése. Az eredeti tervek szerint a Hősök teréről mentek volna a Kossuth térre, de helyszíni tudósítóink szerint a környék és a kisföldalatti annyira bedugult, hogy sokan el sem jutottak a Hősök terére.

Tudósítónk beszélt Pilz Olivérrel, a tüntetéshullámot elindító miskolci tanárral, aki elmondta, nem hallotta Orbán Viktor beszédét, de szerinte nem lehet megúszni azt, hogy a kormány szembenézzen az oktatás problémáival, az elindult tiltakozás pedig már megállíthatatlan.

Mire a menet a Kossuth térre ért, tízezresre is bővülhetett, a tér megtelt.

Itt van velünk lélekben a társadalom 75 százaléka – ezt Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium igazgatója kiáltotta a hatalmas tömeg előtt a Kossuth téren, a kormánynak üzenve hozzátette: nincsen hatalmatok felettünk, valamint ultimátumot is adott a kabinetnek. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezésére indult tüntetéshez – a rendezvény Facebook-oldala szerint – 70-nél több civil szervezet, szakszervezet csatlakozott. A résztvevők többsége megfogadta a szervezők kérését és kockás ingben, sálban, kendőben, valamint esernyővel jelent meg a demonstráción, a tömeg rég nem látott mértékben töltötte be a Parlament előtti teret.

Amire a menet a térre érkezett, már jókora tömeg fogadta, mert a metróból – ahogy a Klubrádió tudósítója fogalmazott – ömlöttek a ki az Országház elé az emberek.

Az első megszólaló Sándor Mária, a fekete ruhás nővér néven megismert “rebellis” ápolónő volt, aki először egy iskolaigazgató levelét olvasta fel, a Klik regnálása óta kialakult áldatlan iskolai viszonyokról, illetve az őt és a tanárokat is megalázó helyzetről.  Majd “hazai pályáról,” az egészségügyről illetve a feketeruhás mozgalomról beszélt Sándor Mária. Beszéde végén levette a kockás inget, majd azt, mint egy zászlót feltartva, énekelni és szavalni kezdett, de hangja elcsuklott a feltehetően a torkát fojtogató könnyektől.

Ezután Pilcz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsa elnöke lépett a pódiumra, majd pontról pontra elmondta a tanárok követeléseit, a Tanítanék Mozgalom 12 pontját, azután mindegyik követelés végén feltette a kérdést: egyetértetek? Amire a tömeg zúgva felelte az igent.

Nem pártszimpátia kérdése, hogy mindannyian követeljük a gyerekeinknek a minőségi oktatást! – erről már egy szülő beszélt, hosszasan taglalva, hogy nem engedheti meg magának egyetlen szülő sem, hogy féljen, és félelemből ne emelje fel a szavát a gyereke jövőjét veszélyeztető dilettáns oktatás-irányítás ellen.

Mocskos Fidesz! Ezt akkor zúgta a tömeg, amikor L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője lépett a pódiumra, és csak egy rövid látleletet adott a hallgatóságnak a szegénység, a kirekesztettség bugyraiból, 2016, a Fidesz kormány Magyarországáról.

Az én bátorságom, a ti bátorságotok is – ezt már a tüntetés fő szónoka, Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója mondta. Ahogy előre jelezték a tüntetés szervezői, a hatalmas tapssal köszöntött iskolaigazgató valóban bejelentett valamit.  Ultimátumot adott Orbánéknak: a miniszterelnöknek és az államfőnek bocsánatot kell kérnie az elmúlt hat év alatt jogfosztott, megfélemlített és megalázott emberektől, ha ezt nem teszik meg, sztrájkba lépnek. Először csak március 30-án egy órára, ami azonban egy héttel később lehet két óra és így tovább. Március 30-án egy órára álljon le az élet, figyelmeztesse ez a hatalmat, hogy nem tehet meg mindent – mondta Pukli István, egy órás munkabeszüntetésre szólította fel a tüntetés hetven támogatóját, a 35 ezer magánembert, és az aláírókat, és mindenkit, akit érdekel a gyermekeink jövője – amire válaszul ismét zúgott a tér. (Népszava Online)

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-02 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-05 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-03 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren: Misu-a-forradalom-arca (Eifert János felvétele)

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-01 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-Vigyázz-gyerekek (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-09 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-04 (Eifert János felvétele)

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-Készenléti-rendőrség (Eifert János felvétele)

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-11 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-08 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-12 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-Telefonnal-fényképező (Eifert János felvétele)

2016.03.15.-Eifert-komoran-a-tüntetésen_Olasz-Ági-felvétele