János Eifert - Photographer

Negyed7Negyed8 Fesztivál: Dorothy’s Legs és Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses – Budapest, 2016. április 30.

2016.04.30.-Sofie Ivars-és-a-közönség (Photo: Eifert János)

A N7N8 Fesztivál záróakkordjait egy finn-izraeli indie-pop zenekar – Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses – játszotta western stílusban, műfaji és fizikai határokat átlépve Dániából. Tagjai: Sofie Ivars – ének, Yuval Tamir – dob, Or Rozenfeld – bőgő, Davidavi Dolev – ének. A nehezen besorolható zenekart a Dorothy’s Legs (Lili Walters – ének, Szilágyi Máté – gitár, szintetizátor) követte.

2016.04.30.-Sofie Ivars-búcsúdal (Photo: Eifert János)

2016.04.30.-Sofie Ivars (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-Or Rozenfeld-és-a-közönség (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-Olasz-Ági-fotózik (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-N7N8-Festival-Táncolók (Photo: Eifert János)

2016.04.30.-N7N8-Festival-Dorothy's-Legs-Walters-Lili-és-Szilágyi-Máté (Photo: Eifert János)

2016.04.30.-N7N8-Festival-Dorothy's-Legs-Walters-Lili (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-N7N8-Festival-Dorothy's-Legs-Walters-Lili-és-Szilágyi-Máté (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-N7N8-Festival-Dorothy's-Legs-Walters-Lili-és-Szilágyi-Máté (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

2016.04.30.-Auróra11-Táncoló-közönség (Photo: Eifert János)

A Negyed7Negyed8 Fesztivál zárókoncertje az Auróra 11-ben: Dorothy’s Legs és Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses

„Mind jöttmentek vagyunk. Töröknél állunk sorban görögért, romarappet osztunk meg, a nyelvünket általában nem érti senki. Az idei Negyed7Negyed8 Fesztiválon a VII. és VIII. kerület helyeivel pészah, a szabadulás ünnepén a határok, földrészek és országok közötti mozgás kérdéseit és hatásait követjük. Mi történt anno, hogyan alakul ma Európa és mi a határvonalak jövője?

Mit gondolnak az évekkel, évtizedekkel ezelőtt hozzánk költözők? Vagy azok az egykori betelepülők, akik ma magyarok? Hogyan változik a különböző kultúrák miatt egy város? Van-e szükség a határokra? És mi közük ehhez – is – a zsidóknak?”

Kérdés kérdés hátán, amelyekre a válaszokat az április 22-30. között megrendezett Negyed7Negyed8 Fesztivál programjai kísérelték meg: koncertek (balkán, gipsy, fúziós jazz), filmvetítések, Népszínház Karnevál testvérprogram, gasztro workshopok, városi séták, sétaszínház, dokumentumfilmek és beszélgetések, vallási programok, Time Traveler konferencia.

A jereváni David Yengibarian szólókoncertjén improvizatív műsorában a balkáni zenei világból, a tango, a jazz, és az örmény hagyományokból építkezett.

A Butterfly Effect zenekar, amely a pillangóhatás káoszelméleti fogalmáról nevezte el magát, és egy igazán különleges kamaraformáció. 2010-es megalakulása óta fejleszti unikális – a jazz, a népzene, a hiphop és a klasszikus zene elemeit magába foglaló – témáit.

A Trió Squelini nevű együttes etnojazzt és kortárs kamarazenét játszott. Az Ektar kompozícióit balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai mind fellelhetőek.

A playback színház pszichodramatikus eszközökön alapuló, interaktív színpadi műfaj, ahol a nézők hangulatok és történetek megosztása mentén, aktívan alakíthatják az előadás folyamatát. Az elmesélt történetek a színpadon szimbolikus formában elevenednek meg.

Inarritu Biutiful című filmje egyszerre szól egy emberről, akinek meg vannak számlálva a napjai, és Barcelona sötét és ismeretlen oldaláról, ami rejtve marad a turisták szeme elől. Elgondolkoztató, felkavaró alkotás, amelyet az Auróban vetítettek.

Charlotte Gainsbourg egyik legmegkapóbb alakítását láthattuk a Mikában. A Samba azt dolgozza fel, hogyan tud asszimilálódni egy bevándorló egy nyugat-európai nagyvárosban.

„Magyarországra tavaly nyáron korábban nem tapasztalt számban érkeztek menedékkérők. Az európai országok felé tartó hullámot félelemkeltő propaganda előzte meg, az érkezőket állami elutasítás, de önkéntes segítség várta. A fesztivált szervező Marom Klub Egyesület (Auróra, Bánkitó Fesztivál) kiáll a szabad mozgáshoz való jog mellett és hisz abban, hogy a különböző kultúrákból érkező emberek találkozása színesebbé és gazdagabbá teszi a társadalmakat.

Pészah idején a zsidóság az egyiptomi fogságukból való szabadulását ünnepli, a negyven évig tartó vándorlásra és az otthontalálásra emlékszik.”

A N7N8 Fesztivál záróakkordjait egy finn-izraeli indie-pop zenekar – Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses – játszotta western stílusban, műfaji és fizikai határokat átlépve Dániából. Tagjai: Sofie Ivars – ének, Yuval Tamir – dob, Or Rozenfeld – bőgő, Davidavi Dolev – ének.

A nehezen besorolható zenekart a Dorothy’s Legs (Lili Walters – ének, Szilágyi Máté – gitár, szintetizátor) követte.

Eifert János fotói a fesztivál záró koncertjén, a Dorothy’s Legs és a Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses fellépéséről készültek.