János Eifert - Photographer

6 inch – a Kanizsa Fotóklub kiállítása a Magyar Fotográfia Napja alkalmából. Nagykanizsa, 2016. augusztus 29.

6 inch

A Kanizsa Fotóklub kiállítása a Magyar Fotográfia Napja alkalmából

2016.08.29.-Nagykanizsa-6-inch-kiállításmegnyitó (Eifert János felvétele)

Magyarországon az első között álltak „hadrendbe” és rendeztek sokszor formabontó kiállításokat – emlékeztetett köszöntőjében Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója, majd hozzátette: megbecsülik ezt a kulturális, művészeti öntevékeny csoportot, melynek tagjai saját kedvtelésből jönnek össze minden hétfőn. Sokszor a saját zsebükbe nyúlva finanszírozzák a tevékenységüket, amihez a kulturális intézmény biztosítja a szükséges helyet, és teret.

A Kanizsa Fotóklub kiállítását – a Magyar Fotográfia Napja alkalmából – Török Tibor nyitotta meg, aki a következőket mondta:

„Augusztus 19-én a Fényképezés Világnapján emlékeztünk meg arról, hogy 177 éve ezen a napon jelent meg a fotográfia az emberiség történetében.

Ma, augusztus 29-én pedig a Magyar Fotográfia Napját ünnepeljük.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte A Magyar Fotográfia Napjának megünneplését. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép. 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.

Ez a nap alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk.

A Kanizsa Fotóklub tagjai minden évben fotókiállítással ünneplik ezt a jeles napot az idei évben is. A klubtagok kísérletező kedvét mutatja, hogy míg a tavaszi kiállításuk során a Nagyképűek címet víselő anyaguk nagyméretű 1 méterszer, 1,5 méteres képeket tartalmazott, a mostani 6 inch című anyaguk szinte miniatűrnek számító 10 x 15 cm-es, azaz 6 inch méretű képeket vonultatott fel.

Miért inch? Erről a kissé figyelemfelkelő címről csak annyit kell tudni, hogy az inch angol mértékegység. 1 inch 2,54 cm. A 6 inch 15,24 cm. Ez volt a kiállításra szánt képek mérete. Az inch mértékegység a fotózásban, a nyomdaiparban meghonosodott, használt szakmai kifejezés a fotók, képek felbontásának megadásakor dot/inch. Azaz képpont/inch. Például 300 dpi. Ezt a kifejezést minden fotós ismeri.
Ez a szakmai háttér adta az ötletet a kiállítás címéül.

2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-meghívó

2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán-04 (Eifert János felvétele) 2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállítását-Török-Tibor-megnyitja (Eifert János felvétele) 2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán-03 (Eifert János felvétele) 2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán-02 (Eifert János felvétele)

Végezetül a Magyar Fotográfia Napjának ünnepén szólnék egy pár mondatot a Kanizsai Fotóklub tagjainak legfrissebb sikereiről. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) immár XXXIII. alkalommal hirdette meg a MAFOSZ Szalon című pályázatát a Fotóklubok, Fotóművészeti alkotócsoportok számára. A pályázatra 61 alkotócsoport 1406 képpel nevezett, ebből a zsűri 37 klub 133 alkotását fogadta el, illetve pontozta és díjazta. A Kanizsa Fotóklub a pályázatra beadott képeik összpontszáma alapján a II. helyezést érte el a klubok versenye során.
Az év során két klubtagunk szerezte megy a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) diplomáját. Dr. Simán László EFIAP, Varga Szilárd AFIAP diplomát szerzett és öregbítette fotóklubunk hírnevét. További elismerést érdemlő hír, hogy két klubtagunk, Dr. Simán László és Ujhelyi Zsolt felvételt nyert a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagjai sorába. Ezen szervezetnek már régóta tagja Zágon László fotóművész klubtagunk is.

Ezen szép sikerek ismertetésével ajánlom a látogatóknak figyelmébe a Kanizsa Fotóklub 6 inch című kiállítását.”

Goór Gábor, Gyertyánági István, Horváth Valéria, Kiss Nándor, Kotnyek István, Kovács Krisztián, Lipódi László, Melega István, Molnár Tibor, Olasz Ágnes, Peterman Károly, Dr. Simán László, Tollár Eszter, Török Tibor, Ujhelyi Zsolt, Varga Szilárd és Zágon László fotói szeptember 20-ig láthatók Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központ galériájában. (Eifert János)

2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán-01_Olasz-Ági-felvétele 2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán-Eifert-TV-interjú_Olasz-Ági-felvétele 2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-01 (Eifert János felvétele) Eifert János és Olasz Ági felvételei

2016.08.29.-6-inch-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán-Olasz-Ági-képével (Eifert János felvétele)

6-inch_Dr.-Simán-László-SZÉLBEN 6-inch_Zágon-László-ELLENFÉNYBEN 6-inch_Varga-Szilárd-NYITOTT-ABLAK

6-inch_Török-Tibor-HERENDI-PORCELÁN 6-inch_Ujhelyi-Zsolt-DIAGONÁL

6-inch_Tollár-eszter-TÉL 6-inch_Peterman-Károly-CSEND

6-inch_Molnár-Tibor-felvétele 6-inch_Kiss-Nándor-felvétele

6-inch_Gyertyánági-István-TÉRDIG-ÉRŐ-KÖDBEN 6-inch_Horváth-Valéria-SZÉPSÉG-ÉS-A-SZÖRNYETEG

6-inch_Olasz-Ágnes-HAJNALI-SZERTARTÁS