János Eifert - Photographer

Vad világunk – a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete fotókiállítása a Klebelsberg Kultúrkúriában, Budapest, 2016. szeptember 15 – október 4.

2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vadvilág-Magyar-Természetfotósok-Egyesülete-Vadvilág-fotókiállítás-meghívó

A Klebelsberg Kultúrkúria és a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete tisztelettel meghívja Önt Vad világunk című fotókiállításának megnyitójára.
A kiállítást megnyitja Eifert János fotóművész, 2016. szeptember 15-én 18 órakor. A tárlat megtekinthető 2016. október 4-ig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.
Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom utca 2-10.)
Tel.: +36 1/392 0860  —  www.kulturkuria.hu  —  e-mailo: info@kulturkuria.hu
Megközelíthető: a Széll Kálmán tértől 56, 56A, 59B, 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig.

2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-Eifert-kiáll.megnyitó-01 2016.09.15.--Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-06 2016.09.15.-Vadvilág-Eifert-fotókiállítás-megnyitója 2016.09.15.--Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-05

2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-03 2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-igazgató-helyettes-köszöntése 2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-06 2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-04

“VAD VILÁGUNK”
A Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete tagjainak kiállítását Eifert János fotóművész nyitotta meg, és 2016. október 9-ig tekinthető meg Budapesten, a Klebersberg Kultúrkúriában.

35 alkotó, 70 szempár, 10 év munkája, 3650 nap, közel 1.000.000 expozíció… Az ebből válogatott közel 40 kép – Apfel Ágnes, Bánszki Judit, Benkő Erika, Darázs Zsolt, dr. Horváth Erzsébet, dr. Szakolczai Krisztina, Erdélyiné Csorba Edit, Fürst Anikó, Gyóni Magdolna, Hajszter Csilla, Hartmann József, Hulényi Gábor, Imre Tamás, Jaszenák Zsuzsanna, Juhász Balázs, Kércz Tibor, Kolluder Csaba, Komáromi Csaba, Kovács Adrienn, Laki Zoltán, Lugosi Zoltán, Magyar Csilla, Munkácsiné Aradi Mária, Nagy András, Rávai Zsuzsanna, Remes Gábor, Söményi Gábor, Suhayda László, Szabó Irma, Szupkay Ildikó, Tellér Péter, Tóth Brigitta, Tóth Lajos, Wippelhauser Richárd és Zoboki-Barát Adrienn munkái – festővásznon jelennek meg a látogatók előtt. Pillanatnyi érzelmi hangulatokat, természetben élő állatokat, a természet apró csodáit, magyarországi és vad tájakat közvetítenek a néző felé. A kiállításon megtekinthető alkotások, mind a fény, a kompozíció, a látásmód és a természet csodálatos geometriai formái teszik izgalmassá. A kiállítás változatosságát pedig az alkotók különböző látásmódjának sokszínűsége adja. A művészi természetfotók szemlélése közben elgondolkodhatunk a fotográfia, mint kifejező eszköz fontosságáról a mai rohanó globalizációs világunkba, és egyben felhívják a figyelmet az ember és a természet szoros kapcsolatára.

Eifert János fotóművész – aki a kiállított képeket elemezte és a jelen lévő alkotókat bemutatta – megnyitó beszédében így jellemezte a természetfotósok teljesítményét: „A művészi képformálású természetfotó ma világszerte reneszánszát éli. A természetfotós számára nagy kihívás, hogy az ember és természet sérülékeny egyensúlyát művészi erejű képekben tudja megfogalmazni. Szakmai-művészi felkészültség, természettudományos ismeretek és intuíció nélkül azonban csak “kirándulni” lehet ebben a műfajban. A természetfotó nyelvezete, esztétikája és technikája sajátos, művelőitől különleges ismereteket, készséget igényel. Nemzedékek egymásra épülő tapasztalata, tehetsége és elkötelezettsége halmozódik fel a kiválasztottakban, akik a világunkból hiányzó szépséget és harmóniát képesek rövidebb-hosszabb időre visszacsempészni, a létért való drámai küzdelmet, az ember és természet kapcsolatát művészi érzékkel megörökíteni. És már tudjuk: a megfelelő 1/125 megörökítéséhez a tehetségen, a szakmai-művészi felkészültségen, megszállottságon kívül megfelelő eszközökre is szükség van. Ezeket kiválasztani, a megfelelő helyen és időben működésbe hozni – maga is művészet. Ezen a kiállításon erre találunk kitűnő példákat.”

2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-01

2016.09.15.--Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-02 2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-Eifert-tárlatvezetése-05 2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-Eifert-tárlatvezetése-04 2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-Eifert-tárlatvezetése-03

2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-Eifert-tárlatvezetése-02 2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-Eifert-kiáll.megnyitó-01 dr. Horváth Erzsébet és Lukács Gábor felvételei

dr-Horváth-Erzsébet_Jégmadár

Imre Tamás fotográfus elnök – akinek a vezetésével, kezdő és professzionális természetfotós tanfolyamainak (www.fotooktatas.hu) hallgatóiból alakult a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete – így beszélt a klub tevékenységéről:
„A fotó-klub egy teljesen új szervezet, mely 2005 szeptemberében 18 fő együttes akaratával megalakult természetszerető baráti társaság. Az alapítók szándéka az volt, hogy a természet, ezen belül az állatok és a növények egyedülálló szépségének és törékenységének bemutatása a nagyközönség számára, elsősorban fényképek, vetítések, kiállítások és publikációk segítségével. Felkérésre nyilvános előadásokat tartunk a természetfényképezés fortélyaiból, az analóg és digitális technikáról. Fontos feladatunk a tagok művészi alkotó tevékenységének segítése, iránymutatása és összefogása. Célunk a természeti értékek védelme, az ifjúság természetszeretetre és környezet-tudatosságra való nevelése. Valamennyi egyesületi tag számára lehetőséget teremtünk és segítséget nyújtunk a fényképezés technikai ismereteinek elmélyítésében. Ennek érdekében klubfoglalkozásainkra, már elismert természetfotósokat, természetvédelmi szakembereket, csillagászokat, biológusokat és ornitológusokat hívunk meg. Illetve pályázatokon veszünk részt, képválogatási gyakorlatokat tartunk. Év végén egy nívós házi pályázaton választjuk ki a legjobbak alkotásait, melyet meghívott neves zsűri választ ki. Évente egy-két alkalommal szervezünk fotóstúrákat Magyarország még érintetlen természeti szépségei, tájai, állatai közé. Egyesületünk tagjai igazi barátok, ez nagyon fontos számunkra, hiszen e nélkül nem igazán működik szervezetünk motorja.
A megalakulás óta eltelt idő is azt igazolja, hogy elképzeléseink jók és sikerrel járnak. Minden évben megmérettetjük magunkat a MAFOSZ fotószalonon, Az Év Természetfotósa, Varázslatos Magyarország, és a FIAP World CUP pályázatokon, amelyeken igen jó eredményekkel szerepeltünk.
Első nagy kiállításunk „ÉSZAK CSODÁI” címmel a Magyar Természettudományi Múzeumban hatalmas sikert aratott, és ez a kiállítás, amely most 35 tagunk képeit mutatja be, méltó folytatása a korábbinak.„

Zoboki-Barát-Adrienn_Ködös-Bodrogzug

Hulényi-Gábor_Fehérben Hajszter-Csilla_Őszi-hangulat Hartmann-József_Három_nővér

Suhayda-László_Jégvirág Fürst-Anikó_Egyedül Erdélyiné-Csorba-Edit_Csillagkorona

Kércz-Tibor_Ligeti-csillagvirág

dr-Szakolcai-Krisztina_Áttűnés Darázs-Zsolt_Ködben

Benkő-Erika_Sziklák

Tóth-Brigitta_Varázsszőnyeg Bánszki-Judit_Májvirág Remes-Gábor_Kései-tavasz

Wippelhauser-Richárd_Madarak Söményi-Gábor_Repcetábla Tóth-Lajos_Moráviai-minták

Szupkay-Ildikó_Vajon-mi-ez Szabó-Irma_Izlandi_ősz

Nagy-András_Véres-vörösvércse Tellér-Péter_Lebegés

Munkácsiné-Aradi-Márta_Pirkadat Magyar-Csilla_Szállító

Komáromi-Csaba_Jár-a-nektár Laki-Zoltán_SOROK

Kovács-Adrienn_Shadows-of-the-desert Kolluder-Csaba_Zsarátnok

Lugosi-Zoltán_Gyoker_perspektiva Juhász_Balázs_Voros_erdo Jaszenák-Zsuzsanna_Festett-erdő

Imre-Tamás_Lágy-ölelés

Apfel-Ágnes_Harmatos-reggel Rávai-Zsuzsanna_Kék-tükör

Forrás: Imre Tamás

Képek: A kiállított művek, valamint dr. Horváth Erzsébet és Lukács Gábor felvételei, amelyek a kiállítás-megnyitón készültek