János Eifert - Photographer

A Fotóhónap 2002 eseménysorozatának megnyitója. Ludwig Múzeum, Budapest, 2002. április 26.

2002-Fotóhónap_InstArt-kiállítás (Eifert János felvétele)

2002-Fotóhónap_Táncszínház-Arckép-önarckép-megnyitó (Eifert János felvétele)

2002-Fotóhónap_Seniorok-kiáll-Vác (Eifert János felvétele)

2002-Fotóhónap_B.-Müller-Magda-kiállítása-Városliget (Eifert János felvétele)

2002-Fotóhónap_Nádor-Ilona-kiállítása-Vigadó-Galéria (Eifert János felvétele)

2002-Fotóhónap_Itt-vagyunk-Vigadó-Galéria (Eifert János felvétele)

2002-Fotóhónap_Lumiere-testvérek-Vác (Eifert János felvétele)

2002.04.-Fotohonap-2002-Logo Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

A fény ünnepén, a hazai fotográfia legnagyobb szabású eseménysorozatának ünnepélyes megnyitóján köszöntöm Önöket. A Magyar Fotóművészek Szövetsége idén negyedik alkalommal rendezi meg országos fotófesztiválját Fotóhónap 2002 címmel, amely 2002. április 26-ától május 31-éig tart.

A Fotóhónap 2002 kuratóriuma – amelynek tagjai Petrányi Zsolt, Pilaszanovich Irén, Szamódy Zsolt, Szarka Klára, Szűcs Tibor, Tímár Péter – és a programszervezők – Marton Bea és Pelsőczy Ágnes – több mint kilencven kiállítást és rendezvényt szervezett április és május hónapban. Fotókiállítások láthatók a Magyar Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum, Vigadó Galéria, Magyar Fotográfusok Háza, Magyar Természettudományi Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Goethe Intézet, Francia Intézet, Trafó Kortárs Művészetek Háza és számos egyéb hazai kiállítóhely falain. Fotóhónapunkhoz csatlakozott a győri Médiawave, a Művészetek Szentélyében, a Városi Képtárban, és más reprezentatív helyeken izgalmas és eredeti látnivalókat kínál, megrendezik a Fotóművészet a világhálón – Virtuális fotógalériák világtalálkozója programot is. A Szombathelyi Képtárban mutatkoznak be a kortárs litván fotóművészet új arcai, izgalmas fiatalos divatfotó tárlat lesz a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben. Sorolhatnám tovább, hiszen a fotográfia szinte minden stílusa és minden korosztálya helyet kért és kapott a fesztivál programjában. A történeti és életműkiállítások, szakmai műhelyek, alkotócsoportok elkötelezett „szándéknyilatkozatai”, a kurátorok által összeállított válogatások mellett látható lesz építészeti fotókiállítás, természetfotós bemutatkozás, riport- és dokumentumfotográfiai tárlat, divatfotó és több táncfotó kiállítás. A Vigadó ad helyszínt a világ nagy képügynökségei vezetői budapesti találkozójának, a Trafó a képaukciónak. A Fotográfusok Házában pedig május 15-én izgalmas programokat felsorakoztató szakmai napon várják a hivatásos és amatőrfotósokat egyaránt. A sokszínűség nem a tarka összevisszaságot, hanem a szakma gazdagságát, a műfajok közötti átjárhatóság szellemi tapasztalatait bizonyítja. Nincs értelme tovább sorolni a sokrétű programot, hiszen az eddigi évekhez hasonlóan most is megjelent a Súgó ingyenes különszáma harmincezer példányban, amelyben részletesen tájékozódhatnak, és ki-ki választhat érdeklődésének, ízlésének megfelelően. A Magyar Hírlap napról-napra hívja fel a figyelmet az érdekesebb, vagy különlegesebb programokra, a Népszabadság on-line kiadása is segít ebben. A Sitflex Bt. segítségével CD-Rom-ot jelentettünk meg, és a www.fotohonap.hu címen a fotófesztivál honlapja is megtekinthető.

A kiállítások, konferenciák, szimpóziumok mellett idén két könyvet is megjelentet a Fotóhónap 2002 kuratóriuma. Tíz magyar fotográfusnővel készült interjúkat tartalmaz a Fotográfia nőnemben című kötet. A Profi vagy amatőr? tanulmánykötet a hazai fotográfiai életet élénken foglalkoztató kérdéskört vizsgálja.

Köszönöm a kiállítóművészeknek, a rendezvények szervezőinek, munkatársaimnak, és nem utolsó sorban támogatóinknak, hogy színvonalas és nagyvonalú közreműködésükkel akad bőven nézni, olvasni, megbeszélnivaló a Fotóhónap 2002 idei programjában. A kétévente jelentkező fotófesztiválok, reméljük, már kihagyhatatlan eseményei a magyar fotográfiának.

Tisztelettel felkérem Somody Imre urat, hogy nyissa meg a .

A Fotóhónap 2002 kuratóriuma nevében Eifert János fesztiváligazgató.

Ludwig Múzeum, Budapest, 2002. április 26.