János Eifert - Photographer

Az Év Természetfotósa 2016 pályázat díjainak átadása és kiállítás-megnyitó a Magyar Természettudományi Múzeumban. Budapest, 2016. november 8.

Az Év Természetfotósa 2016 pályázat díjainak átadása és kiállítás-megnyitó a Magyar Természettudományi Múzeumban

2016.11.08.-ÉTF-Az-Év-Természetfotósa-díjak-átadása (Eifert János felvétele)

Az Év Természetfotósa 2016 pályázat díjait november 8-án este adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a verseny legjobb képeiből megrendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított fotóalbumot is, amelyet az Alexandra Könyvkiadó jelentetett meg.

Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke a Magyar Természettudományi Múzeumban kedden megtartott eredményhirdetésen emlékeztetett: a naturArt immár huszonnegyedik alkalommal írta ki nemzetközi szinten is számon tartott fotópályázatát. Az idén beérkezett több mint háromezer munka minden eddiginél magasabb színvonala is igazolja, hogy a magyar természetfotózás nem véletlenül tartozik a világ élvonalába.

A pályázat 24 éves történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés mind a felnőtt, mind az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna. A mintegy 3000 pályamű közül több fordulóban választotta ki a legjobb képeket az elismert szakemberekből, művészekből álló zsűri, majd a legvégső összevetésben ezek közül választották ki a díjnyerteseket: Az Év Természetfotósa 2016 Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel, Az Év Ifjú természetfotósa 2016 pedig Ceglédi Ádám és Szekeres Levente.

2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-Az-Év-Ifjú-Természetfotósa-díjak-átadása (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-Ravasz-Balázs-és-Potyó-Imre (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-megnyitón-A-díjazottakat-fotózzák (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-Eifert-János-és-Ravasz-Balázs (Olasz Ági felvétele)

2016.11.08.-ÉTF-Jakab-Tibor-repül-mint-a-madarai (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-Szeklenczey-Tamás-különdíja (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadón-a-Díjazottak (Eifert János felvétele) Eifert János és Olasz Ági felvételei

2016.11.08.-ÉTF-Potyó-Imre-díjazott-fotója-előtt (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-megnyitón-Lang-Nándor-kislányával (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-dr.-Simán-László-átveszi-a-Pigmenta-különdíját (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-Kis-Dávid-díjazott-képe-előtt (Eifert János felvétele)

Az év Természetfotója díjat Daróczi Csaba Kék és narancs című felvétele nyerte el, Az év búvárfotósa Selmeczi Dániel lett.

A Kezünkben a Föld kategória első díját Somodi Ferenc, A madarak viselkedése kategória első helyét Jakab Tibor, Az emlősök viselkedése kategória legjobb helyezését pedig Potyó Imre érdemelte ki. Daróczi Csaba végzett Az állatok viselkedése, Kis Dávid pedig Az állatok és környezetük kategória élén, Az állatok szemtől szemben kategória legjobbja pedig Selmeczi Dániel lett.

A Növények és gombák kategória első díjával Ravasz Balázst jutalmazta a zsűri; a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Daróczi Csaba, a Tájak kategóriát Ernie E. Suto, az Élet a vízfelszín alatt kategóriát pedig Kövér Csaba nyerte.

Potyó Imre képe lett a Napnyugtától napkeltéig kategória, Selmeczi Dániel fotója a Fekete-fehér természetfotók kategória, Somodi Ferenc felvétele a “Rajtunk múlik!” kategória, míg Czeglédi Ádám fényképe az ifjúsági kategória legjobbja.

Eifert János, aki évtizedek óta figyelemmel kíséri a magyar természetfotósok teljesítményét, örömmel állapította meg, hogy nagyon sok a fiatal, tehetséges természetfotós, akik a nemzetközi viszonylatban is eredményes „öregek” nyomdokába léphetnek.

Selmeczi-Dániel_Szardíniákra-vadászó-delfinek_Fekete-fehér-kat.-1.-díj

Ceglédi-Ádám_Bearanyozva_Ifjúsági-kat.-1.díj Somodi-Ferenc_Nejlonhal_Rajtunk-múlik-kat.-1.-díj

Somodi-Ferenc_A-túlélő_Kezünkben-a-Föld-kat.-1.díj Selmeczi-Dániel_Citromcápaportré_Az-állatok-szemtől-szembe-kat.-1.-díj

Ernie-E.-Suto_Az-ezeréves-fa_Táj-kategória-1

Ravasz-Balázs_Az-idő-sodrában_Növények-és-gombák-kat.-1.-díj Potyó-Imre_Hibernáció_Az-emlősök-viselkedése-kat.-1.-díj

Kövér-Csaba_Irányban_Élet-a-víz-felszín-alatt-kat.-1.díj Jakab-Tibor_Havas-harc_Madarak-viselkedése-kat.-1.-díj

Dr.-Simán-László_Grafika-a-dünén_Pigmenta-Art-Print-Lab-különdíja Daróczi-Csaba_Kék-és-narancs_Az-Év-Természetfotója-2016

Daróczi-Csaba_Kavicsok-a-szélben_Kompozíció-és-forma,-kisérletezések-kat.-1.-díj

Daróczi-Csaba_Csapdában

Kis-Dávid_Hajnali-fogás_Állatok-és-környezetük-kat.-1.-díj