János Eifert - Photographer

Átadták a Monori Bortárs Filmfesztivál és a „vannak vidékek legbelül” fotópályázat díjait. Monor, 2016. november 12.

Átadták a Monori Bortárs Filmfesztivál és a „vannak vidékek legbelül” fotópályázat díjait

Szabó-Ferenc_Szőlészet 1. díj

Szabó-Ferenc_Védőhálóban

„vannak vidékek gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül
szavak sarjadnak rétjein…”

(Kányádi Sándor: Előhang)

Hőbér-Szabolcs_Borfejtés

Szabó-Ferenc_Kolláth_pince Kovács-Kristóf_Szakállas-hordó

Kaló-Zsuzsanna-Palackhullám Kozma-Cecília_Sorok

Kozák-Albert_Palkonyai-pincefalu

Boross-Ágnes-Cork_art_Furmit_grape A Monor Környéki Strázsa Borrend, Monor Hegyessy Lions Club, a KultPince, a KOCCINTAS.HU és Monor Város Önkormányzata meghívására különleges esemény részesei lehettünk. 2016. november 12-én, a monori Vigadó Kulturális és Civil Központ dísztermében került sor a Monor Bortárs Filmfesztivál, a „vannak vidékek legbelül” fotópályázat és a Bor és Pezsgő – Legyen Közös a Helyi Érték pályázat ünnepélyes díjátadására, a díjnyertes filmek díszvetítésére és a fotókiállítás megnyitójára.

A megjelent vendégeket Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár köszöntötte, majd Dr. Zsombok László polgármester megnyitó beszédét hallhattuk. A díjátadó ceremónia során levetítették a díjazott filmeket és fotókat, majd megszólaltak az alkotók is. Péterffy András filmrendező-egyetemi tanár – zsűrielnök értékelte az ötletes, újszerű megoldásokat, valamint a sablonokat kerülő képi-hangi megfogalmazásokat, dramaturgiai építkezést. Eifert János fotóművész – a „vannak vidékek legbelül” fotópályázat zsűri elnöke a tavalyi pályázattal összehasonlítva az ideit, már szigorúbban fogalmazott. Szerinte túlságosan nagy volt a különbség a beérkezett pályázatokat illetően. A díjazottak fotói magas színvonalat képviseltek – persze itt is voltak „gyenge pontok” – az el nem fogadott képek szerzői pedig a minimális technikai és esztétikai követelmény szintjét sem tudták átugrani. Az ötletes, érdekes és élvezetes képi megfogalmazások mellett sok volt a középutas, akik szinte közhelyes, sablonos megoldásokkal maradtak kissé unalmasak, alacsonyabb szinten pedig a bosszantó igénytelenség, gyenge kivitelezés miatt hullottak ki képek tucatjai. Végül, ami maradt, és díjazást érdemelt, az a nemzetközi színvonalat közelíti.

Kugel György, a szervezők nevében már korábban említette, hogy a filmfesztivál elnevezése is arra a koncepcióra utal, hogy a fesztiválon elsősorban mozgókép (film, videó, televíziós műsor) kerül a zsűri és a közönség elé, de azt is jelzi, hogy a „BORTÁRS” fesztiválnak társművészeti rendezvénye is van, jelen esetben a borkultúrához kötődő fotópályázat.

A kezdeményezés célja a kulturált borfogyasztási szokások terjesztése, a valódi értékes termelői kultúra megbecsülése, a hagyományaink ápolása az igényes filmes és fotós (művészeti) ábrázolással a képi kultúra fejlesztése és nem utolsó sorban Monor hírnevének növelése. A szervezők mellé fő támogatóként állt a Pátria Takarék és a Takarékbank, támogatásuk nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre. A szervezők és Monor Város nevében is köszönjük a támogatást!

Ahhoz, hogy a törekvések megvalósulhassanak szükség volt pályázókra, akik filmjeikkel és fotóikkal lehetővé tették, hogy lehessen választani és értékelni, majd mindezt bemutatni a nagyközönség számára. Végül, de nem utolsó sorban ezúton köszönjük a zsűri munkáját. Köszönjük, hogy tudásukat és szakértelmüket igénybe véve kiválasztották mindnyájunk számára azokat az alkotásokat, amelyeket díjazhattunk, amelyek értéket jelentenek szűkebb és bővebb közösségünk számára.

Műfaji megkötés nem volt, egyetlen feltétel, hogy az alkotó a magyar szőlő- és borkultúrát, hagyományainkat állítsa műve középpontjába. Ebben az évben a KOCCINTAS.HU csapata csatlakozott a Monori Bortárs Filmfesztivál 2016 programjához. A Bortárs szervezőivel egyetértésben a KOCCINTAS.hu csapata létrehozta a Bor és Pezsgő – Legyen közös a helyi érték kategóriát. Az alkotóktól azt várták, hogy a magyar szőlő- és borkultúrát, de főleg a hagyományainkat állítsák műveik középpontjába.

A filmeket értékelő zsűri tagjai: Péterffy András filmrendező-egyetemi tanár – zsűrielnök; Koltai Róbert színész-rendező; Azurák Csaba riporter, a TV2 műsorvezetője; Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója; Nyulasi Gábriel István, Az ihatóbb Magyarországért Egyesület elnöke, a KOCCINTAS.HU csapatából Nagy Gyula István. (Forrás: Kugel György, KultPince)

2016.11.12.-Monor-Bortárs-Fesztivál-díjátadón-Eifert-értékel 2016.11.12.-Monor-Fábry-Péter-zsűritag-és-Szabó-Ferenc-fődíjas-pályázó (Eifert János felvétele) 2016.11.12.-Monor-Bortárs-Fesztivál-díjátadó-közönsége (Eifert János felvétele) Kugel György és Eifert János felvételei

2016.11.12.-Monor-Fábry-Péter-és-Somogyi-Márk-zsűrorok-a-képekről (Eifert János felvétele) 2016.11.12.-Monor-Bortárs-Fesztivál-zsűri-és-fotósok (Eifert János felvétele)

2016.11.12.-Monor-Bortárs-Fesztivál-díjátadón-csoportkép

Tárnai-Márta_Szüreti-felvonulás

Bortárs Filmfesztivál 2016 díjazottjai:

1. díj: Istvándy pincészet – Pataky Csaba és Pál Tamás

2. díj: Szőlőnemesítők – Dányi Anita

3. díj: Bacchus nektár – Blue Pixel Kommunikációs és Produkciós iroda

KOCCINTAS.HU különdíja Mogyoródi séta – Hollai Iván

„vannak vidékek legbelül” fotópályázatra érkezett alkotások közül a zsűri – melynek tagjai: Eifert János fotóművész – zsűrielnök; Fábry Péter fotóművész és grafikus; Somogyi Márk fotóművész, Sztanev Bertalan a KOCCINTÁS ötletgezdája – az alábbiakat díjazta:

Borvidékek kategória

1. díj – Szabó Ferenc: Szőlészet

2. díj – Kozák Albert: Palkonyai pincefalu

3. díj – Kozma Cecília: Sorok

Szőlő/Bor lelke kategória:

1. díj – Szabó Ferenc: Védőhálóban

2. díj – Kovács Kristóf: „Szakállas” hordó egy szerencsi pincében

3. díj – Boros Ágnes: Cork art – furmint grape

Szőlősgazdák kategória:

1. díj – Szabó Ferenc: Kolláth pince

2. díj – Hőbér Szabolcs: Borfejtés

3. díj – Kozák Albert: Keceli szüret

Bor és Pezsgő – Legyen közös a helyi érték kategória:

1.díj – Kalló Zsuzsa: Palackhullám

2. díj – Kozák Albert: Hagyományos egri borospince

3. díj  – Dr. Tárnai Márta: Szüreti felvonulás – Villányi Borrend

A KOCCINTAS.HU különdíja – Kalló Zsuzsa: Palackhullám