János Eifert - Photographer

IMPROVIZÁCIÓK / IMPROVISATIONS – Fotókiállítás / Photo exhibition by: DARAB Dénes. Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, Xenia Galéria, 2016. december 5. hétfő 19:00 óra

2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításának-megnyitóján (Eifert János felvétele)

IMPROVIZÁCIÓK / IMPROVISATIONS
A balett és a geometria között / Based upon Ballet and Geometry
Fotókiállítás / Photo exhibition by: DARAB Dénes, Installáció / Installation: JÓZSA Anka, DARAB Dénes.
A megnyitón fellép / Dancing at the opening: INTERNATIONBALLET – Ballet Geometry with Passion, Love, Life –
Táncosok / Dancers: Umberto ARAGNO, Yuka ASAI, Mark James BIOCCA, Nika Kristina CRNIC, Gaetano COTTONARO, Pierpaolo D’AMICO, Mario GENOVESE, Iurii KEKALO, Tatiana MELNIK, Angela MINGARDO, Rosa PIERRO, Kristina STAROSTINA

Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, Xenia Galéria, 2016. december 5. hétfő 19:00 óra / The Italian Institute of Culture, 5 December 2016, 7PM (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.)

2016.12.05.-Eifert János és Darab Dénes (Wollner-Tibor-felvétele) 2016.12.05. Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet igazgatója Darab Dénes kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele) 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-tárlatvezet_Sz-Kiss-Martha-felvétele 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításmegnyitója (Eifert János felvétele)

2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításmegnyitó-06 (Eifert János felvétele)

2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításmegnyitóján-04 (Eifert János felvétele) 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításmegnyitó-03 (Eifert János felvétele) 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításmegnyitó-02_Sz-Kiss-Martha-felvétele 2016.12.05.-Eifert-megöleli-Dénest (Wollner Tibor felvétele)

2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításmegnyitó-02 (Eifert János felvétele)

2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításmegnyitó-01_Sz-Kiss-Martha-felvétele 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításmegnyitó-01 (Eifert János felvétele) 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-kiállításán-vendégkönyv (Wollner Tibor felvétele) 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-hozzászólása (Eifert János felvétele)

2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-fogadja-a-gratulációkat (Eifert János felvétele) 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Csörögi-Dóri-Eifert-János (Sz-Kiss-Martha-felvétele) 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Darab-Dénes-feleségével (Eifert János felvétele) 2016.12.05.-Olasz-Kultúrintézet-Bakki-Zsolt-Papp-Károly-Darab-Dénes-a-kiállításmegnyitón

Eifert János, Sz. Kiss Martha, Wolner Tibor és Bakki Zsolt felvételei

2016.12.05.-Internationbalett

A szem a lélek tükre

Darab Dénes balett- és fotóművész első önálló kiállításának megnyitója a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, az InternationBallet közreműködésével

A tudós emberek mondják, hogy szemünk fényérzékelő szerv, segítségével tapasztaljuk meg a fény által láthatóvá váló térbeli kiterjedéseket. A szem azonban nemcsak érzékel, hanem ki is sugároz fényt és erőt, erőt, amely sok dologra képes. Szemeink kisugárzása által jól láthatóvá válik, hogy kik és mik vagyunk, mert a szem a lélek tükre. Úgy gondolom, a fotográfus szeme még érzékenyebb tükör, hiszen nemcsak saját személyiségét, lelke mélységeit, gondolatait és érzéseit tükrözi, hanem legfőképpen témáját, amelyet megörökítésre méltónak ítél, és tehetsége révén képes mások számára – élményt adó formában – visszatükrözni, láthatóvá tenni.

A szem a lélek tükre

Darab Dénes balett- és fotóművész képein keresztül a fent említett csodálatos kisugárzást érezhettük, pedig első önálló kiállításán, a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában mindössze 16 fekete-fehér fénykép látható. Mégis, ez a tizenhat „tükör” besugározza a teret, olyan mágneses erővel vonzva tekintetünket, hogy ellenállni szinte képtelenség. Az angol nyelvű képcímek – Flow ers, I, Last good bye, Mermaid, Myth I call, Myth y called, Point of U, Scream, Separate ways, Shade ow, Silk Road, Single image, F leg, Espresso, The Kiss, Wings of Desire – inkább jelképi értékű információt hordoznak, vagy inkább a képek emlékezetünkben történő azonosítását, megkülönböztetését segítik. A kitűnő technikával, és egyéni látásmóddal megformált fényképeken látható szereplőket, táncművészeket a kiállítás-megnyitóhoz kapcsolódó, vagy inkább azt folytatandó, a “Sala Verdi” színpadán bemutatott “Szenvedély, Szerelem… Élet” c. táncelőadásban láthattuk megelevenedi. Döbbenetes kettős kép, az „élő” és a „tükrözött” kép egybeesése nagy relevációval hatott, és Darab Dénes tehetségét bizonyítja.

Ki is az a Darab Dénes?

Műsorfüzetekben, interjúkban, színpadi szerepei kapcsán néhányszor találkozhattunk már nevével. Ha nevét beütjük a Google, vagy a PORT.hu keresőjébe, előbb jelenik meg a Száraz Dénes, Ujlaki Dénes, Gábor Dénes Főiskola, vagy a Dénes Galéria, mint ő maga. Facebook profilján is csak a képei töredékét láthatjuk. Kevés tehát az információ személye megismeréséhez. Azt tudjuk, hogy 1987. május 13-án született, és hogy a Magyar Nemzeti Balett táncművésze. Arról is nyilatkozott már az M5 kulturális műsorában, hogy fényképezéssel komolyabban 2015. második felétől foglalkozik, mesterének Eifert Jánost tekinti, akinek mesterkurzusát gyakran látogatja. Érthető, hogy keveset tudunk róla, hiszen olyan fiatal, hogy túl sok „életrajzi” eseményt még nem kapcsolhattak a nevéhez. Egyenlőre… Tehetsége, művészi teljesítménye a táncban és a fotográfiában azonban „hosszú életrajzot” ígér, addig is érjük be egy korábbi interjújával, amelyet Czvitkovits Judit készített az NLCafé számára:

„A balett és az én történetem nem úgy kezdődött, mint a klasszikus történetekben, hogy láttam egy előadást, beleszerettem, és elhatároztam, hogy ez az, amit csinálni akarok – meséli Darab Dénes, a Magyar Nemzeti Balett tánckari művésze. – A nővérem volt az, aki még nagyon fiatalon kitalálta, hogy balerina szeretne lenni. Miután beiratkozott a Táncművészeti Főiskolára, a bátyám is megpróbálta, aztán amikor 9 éves lettem, édesanyám azt mondta, hogy próbálja meg a Dénes is. Nekem valamiért sikerült.

A szakmába aztán a munka során szerettem bele. Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy a munkahelyén élő zongoraszó várja, és minden nap kiizzadhat magából mindent – legyen az jó vagy rossz. A színpad egy olyan hely, ami a létező legcsodálatosabb hely, mert az ember a valós lényét mutathatja meg. Nekem már az hatalmas erőt ad, ha színpadra léphetek. Amikor átlépem a vonalat a reflektorfénybe, megszűnik a külvilág. Jelenleg A makrancos Katában táncolok, karakterszerepem van. Nem egy drámai szerep, de sokat lehet színészkedni. Fontos, hogy a néző ne a táncost lássa, hanem azt a karaktert, amit megformálok. Számomra a balettban mindig is az volt a cél, hogy ne csak a látvány jusson el a nézőhöz, de a szívenergia is! Még az utolsó sorban ülő nézőt is meg akarom érinteni. Mindig ez mozgat, hogy minél több embert elérjek akár a táncon, akár a fotográfián keresztül.”

A táncművészet és a fotóművészet nagy találkozása

Darab Dénes IMPROVIZÁCIÓK / IMPROVISATIONS – A balett és a geometria között / Based upon Ballet and Geometrycímű kiállítását, amelyet a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában dr. Gian Luca Borghese igazgató Úr köszöntött, és Mark James Biocca táncművész nyitott meg, a tánc kísérte ragyogásával. A Magyar Nemzeti Balett 12 művészéből álló, tavaly összeállt lelkes csapat, az InternationBallet kibővített műsorral lépett fel ugyanis Darab Dénes balett- és fotóművész első önálló kiállításának megnyitóján. A “Szenvedély, Szerelem… Élet” a gyönyörű “Sala Verdi” színpadán volt látható Umberto ARAGNO, Yuka ASAI, Mark James BIOCCA, Nika Kristina CRNIC, Gaetano COTTONARO, Pierpaolo D’AMICO, Mario GENOVESE, Iurii KEKALO, Tatiana MELNIK, Angela MINGRARDO, Rosa PIERRO és Kristina STAROSTINA fantasztikus előadásában. Akik Darab Dénes első kiállításának megnyitóján, és az InternationBallet táncelőadásán jelen voltak, két művészet találkozásának, a táncművészet és fotóművészet termékeny pillanatainak élményével gazdagodhattak. Nem elég hangsúlyozni, mindkét „produkció” élmény volt, maradandó élmény.

Darab Dénes IMPROVIZÁCIÓK / IMPROVISATIONS – A balett és a geometria között / Based upon Ballet and Geometry című fotókiállítása a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában, 2016. december 20-ig, hétfőtől-csütörtökig 10-18, pénteken 10-15 óra között látogatható. (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.)

Eifert János

DARAB-Dénes_Wings-of-Desire DARAB-Dénes_Shadeow

DARAB-Dénes_The-Kiss DARAB-Dénes_Silk-Road

DARAB-Dénes_Flowers DARAB-Dénes_I

DARAB-Dénes_Myth-I-call DARAB-Dénes_Myth-y-called

DARAB-Dénes_Mermaid DARAB-Dénes_Point-of-U

DARAB-Dénes_Espresso DARAB-Dénes_F-leg

DARAB-Dénes_Last-good-bye DARAB-Dénes_Separate-ways

DARAB-Dénes_Scream DARAB-Dénes_Single-image