János Eifert - Photographer

Eifert János ARS POETICA c. kiállítása a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Thúry György Múzeum, Magyar Plakát Háza, Nagykanizsa, 2017. január 20 – február 20.

2017.01.20.-Thúry-györgy-Múzeum_Eifert-ARS-POETICA-kiállítása_meghívó-00 2017.01.20.-Thúry-György-Múzeum_Eifert-ARS-POETICA-kiállítása_meghívó-02

A Thúry György Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2017. január 20-án 18.00 órára

Eifert János fotóművész ARS POETICA

KLASSZIKUSTÓL A MODERNIG – VÁLOGATÁS ÖTVEN ÉV FOTÓIBÓL című kiállításának megnyitójára.

A vendégeket köszönti: Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, A kiállítást megnyitja: Vinko Sebrek AFIAP, EsFIAP fotóművész, a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke; Közreműködnek: Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat művészei. Helyszín: Thúry György Múzeum – MagyarPlakát Ház (Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.)

Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-03 (Olasz-Ági-felvétele)

2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház-Eifert-képeiről (Olasz-Ági-felvétele) )2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Klaudija-Dolencic-és-Eifert-János (Olasz-Ági-felvétele 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-02 (Olasz-Ági-felvétele) 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-08 (Olasz-Ági-felvétele)

2017.01.20.-Ars-Poetica-Eifert-és-Vinko-Sebrek-képek-előtt (Olasz-Ági-felvétele)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Megtiszteltetés számomra, hogy a mai napon én nyithatom meg Eifert János kiállítását ebben a  gyönyörű galériában, Nagykanizsán.  Eifert Jánost, aki  nemzetközileg elismert fotóművész, fotóriporter, aki nagyon sok nemzetközi kulturális projektben vett részt és indított, és aki  különösen aktív a fotográfia oktatásában is, jómagam 20 éve ismerem. 1997 szeptemberében találkoztunk Pécsett, a kortárs magyar fotográfia hónapja alkalmából szervezett nemzetközi kiállításon, amelyet Eifert János nyitott meg. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy mint a Zágrábi Fotóklub elnöke, részt vegyek ezen az eseményen. Ez volt a mi barátságunk és szakmai együttműködésünk kezdete is egyben. Eifert János kétszer is zsűri elnöke volt a világhírű Zágráb Szalon nemzetközi fotókiállításnak, egyszer 2000-ben, a 28.-nak, utána pedig a 33.-nak  2010-ben. Emellett kétszer szervezője és házigazdája volt a Budapesti  Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában megrendezett Zágrábi Fotóklub kiállításainak. Az első az én önálló kiállításom „Pay it forward” címmel 2011-ben került megrendezésre, a második kiállítás a Zágrábi Fotóklub 10 tagjának fotóiból összeállított kollekció volt „ Imaginative Visions” címmel , 2013-ban. Ezt a második kiállítást megelőzte Eifert János 2013-as szereplése „Ars Poetica” néven a Zágrábi Fotóklub galériájában. A kiállításon 37 kép szerepelt akkor, a klasszikustól a modern művekig, amit a művész az utolsó 10 évben, digitális technika felhasználásával készített. Ezek triptichonok, fotó montázsok, kollázsok, avantgárd hozzáállással megközelített elbeszélő költemények voltak.

Ma itt nyitjuk meg azt a kiállítást, amely összefoglalja Eifert János ötven éves munkásságát, a klasszikustól a modernig. Érdemes megemlíteni, hogy a művész gazdag fotó munkásságában találkozunk különböző zsánerekkel, motívumokkal, a klasszikustól az avantgárdig, a dokumentarista fotóktól a művész fotókig. Különösen figyelemre méltóak a tánc és akt témájú képek, melyek az emberi testet ábrázolják. Pályája kezdetén János tagja volt a Budapesti Honvéd Táncegyüttesnek, később, mint fotós örökítette meg a táncosok mozdulatait, mivel belülről ismerte a mozdulatok dinamikáját és mindig tudta, hogy melyik pillanatot kell belőlük kihangsúlyozni és rögzíteni.

Ars Poetica-ja Horatius  Ars poetica-jára utal,  aki Kr. e. 20-ban azt vallotta, hogy a költőnek folyamatosan képeznie kell magát annak érdekében, hogy olyan műveket hozzon létre, melyek tanítanak és szórakoztatnak egyben. Hogy ezt megvalósítsa, ki kell választania a megfelelő tartalmat és alkalmazni kell hozzá a megfelelő metaforákat. A vers tartalmának  helyes formáját és alakját a kritikusok értékelni fogják ugyan, de a legfőbb kritikus mindig maga a szerző kell, hogy legyen. A költőnek nem elegendő a vele született tehetsége, hanem állandóan tökéletesítenie kell tudását mindennapos gyakorlással, tanulással és kísérletezéssel.

Mivel a kiállítás címe a horatiusi  mű címe, ezért ami Horatiusnál a költészetre vonatkozik, az vonatkozik a fényképekre is Eifert Jánosnál és ezt építi bele a saját műveibe. Eifert született tehetség, aki ötleteit  és a műszaki tudását mesterien használja művei megalkotásában. Számára a fotográfia egyszerre komoly játék, technika és művészet, szerelem és szenvedély, folyamatos tanulás és képzés, hobbi és vérbeli hivatás.

Ezúton megnyitom a kiállítást és gratulálok a művész úrnak!

Vinko Šebrek

AFIAP, ESFIAP fotóművész, a Zágrábi Fotóklub tiszteletbeli elnöke

2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház-Melega-István-képeket-néz (Olasz-Ági-felvétele) 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-01 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetése-01 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-04 (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetés (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-Vinko-Sebrek (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-térdelők (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitón-Eifert-és-Vinko-Sebrek (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-08 (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetése (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-07 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-06 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-02 (Olasz-Ági-felvétele)

Olasz Ági felvételei