János Eifert - Photographer

másképp – a Kanizsa Fotóklub tagjainak fotókiállítása a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András galériájában, Nagykanizsa, 2017. január 23 – február 20.

Horváth-valéria

Amfer-Tamás_Lüszi Zágon-László

Varga-Szilárd_Hátsó-kijárat Ujhelyi-Zsolt_Komplementer

Tóth-Tamás_Fafogyatkozás Tollár-Eszter_Privát-Univerzum

Olasz-Ágnes Melega-István_Üzenet

Szabó-Simon-Bernadett_Erdei-pillanatok Peterman-Károloy_Üzenet

Pálfi-melinda_Jégvarázs Kotnyek-István_Legyek

Lipódi-László Bálint-Pál

Födő-Szilárd Goór-Gábor

Bécsi-Johanna_Plotváty Kiss-Nándor_Falrafirkák

Balogh-Krisztián_Tatyana Molnár-Tibor_Viegiroletta

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-04

Goór Gábor felvételei

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállításmegnyitó, Kovácsné Mikola Mária igazgató és Dénes Sándor polgármester 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-09 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítását Dénes Sándor polgármester nyitja meg 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán a farkas ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-08 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-07 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-06 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-05, Molnár Tibor beszélget

Van másképp (is)!

Sajátos gondolatébresztésre vállalkozott a Kanizsa Fotóklub “másképp” elnevezésű kiállításával, melyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek január 23-án intézményünk Ősze András galériájában.

Az esemény néma főhajtással kezdődött a veronai tragikus buszbalesetben elhunytak emlékére. Ezt követően Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a látogatókat, majd Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere nyitotta meg a tárlatot. A megnyitón a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanára, Vajda Zsuzsanna adtak elő zenés produkciót.

Gyertyánági-István-képei Kovács-Krisztián_Norvég-vörös Majd kötetlen beszélgetéssel és természetesen a képek megszemlélésével folytatódott az esemény. Ami a legszembetűnőbb az alkotásokon, hogy mind-mind eredeti nézőpontból mutatja be a lencsevégre kapott személyeket/állatokat/tájakat/épületeket/tárgyakat. Nehéz kiemelni a sok kiváló mű közül csak néhányat, hiszen mindegyik komoly alkotómunka eredménye – s megérnének egy mélyebb műelemzést is. A teljesség igénye nélkül mégis csak megemlítünk néhány fotót, afféle kedvcsinálónak: A galériába lépve, rögtön a bal oldali kiállítófalon vár minket Kovács Krisztián “Norvég vörös” címet viselő alkotása, lehengerlő vizuális megoldással. A skandináv faházakat ábrázoló képek térben való elhelyezésével mintegy beemel minket az északi miliőbe.

2006-Meg-Kitalált-udvar-háromszögkeretben-1-3 Nem kevésbé formabontó Eifert János “Meg-, kitalált” udvar névre “keresztelt” munkája. A három háromszög alakú képből álló alkotás már önmagában sejtet egyfajta posztmodern megközelítést, ugyanakkor utalhat a szentháromságra is. Ezt még fokozza azzal, hogy a fotón megjelenített zágrábi kúriaudvart több nézőpontból is feltünteti, s a képeket kör alakú belső kerettel látja el. Percepció általi szubjektivitás, címerekkel, galambokkal operáló létszimbolika, vagy valami egészen más? Az alkotó talán Arany megjegyzésével felelne erre: “Gondolta a fene!” De sokkal valószínűbb, örömmel tölti el, hogy sikerült elgondolkoztatnia a közönségét, így minket is.

Tovább is folytathatnánk a művek bemutatását, ám reméljük, hogy felkeltettük a kedves olvasó érdeklődését, s ellátogat a tárlatra, amely egészen február 20-ig várja az érdeklődőket. A kiállítóknak pedig gratulálunk, akik név szerint: Amfer Tamás, Bálint Pál, Balogh Krisztián, Bécsi Johanna, Eifert János, Födő Szilárd, Goór Gábor, Gyertyánági István, Horváth Valéria, Kiss Nándor, Kotnyek István, Kovács Krisztián, Lipódi László,  Melega István, Molnár Tibor, Olasz Ágnes, Pálfi Melinda, Peterman Károly, Dr. Simán László, Szabó-Simon Bernadett, Tollár Eszter, Tóth Tamás, Ujhelyi Zsolt, Varga Szilárd, Zágon László.

További sikeres alkotómunkát kívánunk mindnyájuknak!

(Zsoldi Gergő, Kanizsa Kulturális Központ)