János Eifert - Photographer

Hazatért a sárvári Biblia – A reformáció emlékét és üzenetét ünneplik. Vas Népe Online, 2017. február 03., 20:15

2017.02.03.-Vas-Népe-Online_Hazatért-a-sárvári-Biblia Hazatért a sárvári Biblia – A reformáció emlékét és üzenetét ünneplik

Vas Népe Online, 2017. február 03., 20:15 szerző: Pajor András

http://vaol.hu/hirek/hazatert-a-sarvari-biblia-a-reformacio-emleket-es-uzenetet-unneplik-1815809

Sárvár – 476 év után hazatért a sárvári Biblia. 1541-ben itt készült az első Magyarországon nyomtatott magyar nyelvű könyv, Sylvester János Új Testamentum-fordítása.

A magyar ősnyomatot – amelyet a Magyar Tudományos Akadémia könyvtára kölcsönzött a magyar reformáció egyik bölcsőjének – ünnepélyes keretek között helyezték el a Nádasdy Ferenc Múzeumban kialakított Biblia-teremben. 2017 a reformáció kezdetének 500. évfordulója. Sárvár pedig a hazai reformáció egyik legjelentősebb emlékhelye Debrecen és Sopron mellett. Az emlékév során itt zajlanak a vidéki főesemények. Pénteken egész napos, gazdag programsorral a vasi városban is elkezdődtek megemlékezések.

– A mai Sárvárt sokan csak a gazdasági fejlődéséről és a gyógyvizeiről ismerik. Azonban létezik a városnak egy olyan kincse is, amely a magyar kultúrtörténet egyik meghatározó településévé teszi. Ez a kincs az első magyar nyelvű Biblia, amely most visszatért szülőhelyére – ezekkel a szavakkal adta át az Új Testamentum Magyar Tudományos Akadémiától kapott, eredeti példányát a városnak dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.

– Régen üldözték a könyveket, a Bibliák is máglyahalát haltak. A sárvári Új Testamentumból alig húsz található a világon. Ezért is ritkaság és felbecsülhetetlen érték került Sárvárra – mondta köszöntőjében Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. Sylvester Bibliája abban az évben jelent meg, amikor a török elfoglalta Budát, és végleg szétesett a Magyar Királyság. Az ország egységét csak kulturális és szellemi értelemben lehetett megtartani. Ezt a lelki egységet ez a könyv testesíti meg, amelynek kiadását a Nádasdyak tették lehetővé Sárváron.

A Biblia elhelyezése után a „A megújulás lendülete” címmel nyílt fotókiállítás a művelődési központ Folyosó Galériájában. A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából kárpát-medencei alkotóknak kiírt fotópályázat díjnyertes képeiből rendezett országos vándorkiállítás ért Sárvárra.

– Az egyházi megemlékezések mellett a szélesebb közönségnek bemutatjuk az ötszáz éves reformációt, amely miközben őrzi örökségét, mindig újat akar és tud is mutatni – ezekkel a szavakkal ajánlotta a tárlatot Eifert János fotóművész.

Sok száz érdeklődő járt a várparkolóban állomásozó reformációi kamionban pénteken. Magyarországi első állomásáról, Debrecenből érkezett a mobil, interaktív kiállítótér, amely 19 ország 68 városát köti össze, végigjárva a kontinens reformáció szempontjából legjelentősebb állomásait.

Pajor András